Сучељавање: А(на) сад влада?

Поделите:

Овонедељна емисија “Сучељавање” на РТВ, бавила се питањима да ли ће и шта нова Влада донети Србији, осим два министарства и неколико нових имена, шта се очекује од прве премијерке Србије и каква су очекивања међународне заједнице, као и шта од ње очекује председник Србије. Своје ставове укрстили су Зоран Пановић- програмски координатор Демостата, Драгомир Анђелковић- политички аналитичар, Александар Попов- директор Центра за регионализам и Бранко Радун- политички аналитичар.
Према речима Драгомира Анђелковића, на њега је јак политички утисак оставио избор Дачића за премијера 2012. године, потом победа Томислава Николића на председничким изборима, као и Вучићева убедљива победа на овогодишњим председничким изборима. “Када је у питању нова влада, реч је континуитету, јер према Уставу Републике Србије (чл. 99.), Народна скупштина усмерава деловање Владе Републике Србије, бира чланове, а са друге стране, политичке партије артикулишу вољу грађана. Ми имао СНС као водећу парламентарну странку, а њен председник је Вучић, који је кључан фактор за формирање Владе, који ће несумљиво диктирирати њен темпо рада, чак иако се преместио на Андрићев венац”, сматра Анђелковић.

Зоран Пановић истиче да је Вучићева опсесија Стојадиновићем била прилично јака, када је поклонио књигу Ани Брнабић. “Ово је издиктирана Влада, Ана Брнабић је део тог тима, тако да мени је збуњујуће да се у року од 15 дана од прозападне владе, све обрне у проруском смеру. Бојим се да ће се то десити и када будемо мењали Устав. Пуно је контрадикција које збуњују јавност и умањују политичко резоновање у Србији. Одакле сада Министарство за екологију у Србији? Да ли је сазрела еклошка свест у Србији или је та свест сазрела социјалистима? Да ли то значи да је Министарство за европске интеграције показатељ јасног курса, а проруски људи у тој влади су нека врста фикуса за исток. Много је контрадикција у свему, а у тим контрадикцијама се Вучић најбоље сналази”, рекао је Пановић.

На питање да ли је могуће довести експозе у везу са Видовданом, Бранко Радун је истакао да се често дешавају разне ствари баш на тај датум, које немају превелику симболику и да је у питању рутинска ствар. “То што сте експерт, значи да је вас неко предложио, изабрао и довео у Владу, као неког ко ће да обави неки посао. Не кажем да су експерти у служби политичара, али је то у принципу тако, они су менаџери који нпр. раде реконструкцију администрације или дигитализацију, као што је случај сада. Брнабић наступа као менаџер и не видим могућност да она излази из те приче и подноси “часну оставку”, уколико буде неких неслагања. Она је дошла са агендом у којој прецизно зна своје задатке, који долазе од спољних околности, које ММФ налаже, и задатаке које је добила од Вучића, који има кључеве политичке моћи. Дилеме у којој се поставља питање где ће бити концентрација политичке моћи је вештачки креирана у јавности, а свима је јасно какав је одговор. Код нас је увек таква ситуација, ко контролише Народну скупштину, највећу странку и има позицију председника или премијера, а поготово све то заједно- он је кључна политичка личност”, рекао је Радун.

Александар Попов је коментаришући избор Ане Брнабић у смислу поштовања различитости, рекао да је то порука европској јавности да смо направили искорак у правцу модернизације и да смо прихватили одређене стандарде. “Међутим, прво Вучић је давањем мандата Ани Брнабић поново увео полупредседнички ситем, који смо имали у време Тадића. Моћ извире из странке коју имаш, односно парламента. Николић није имао моћ јер није контролисао страку. С друге стране, Вучић је избегао да постави Дачића, јер би му тиме подигао рејтинг и добио још једног политичког ривала, али га је намирио тиме што му је појачао јачину у Влади. Такође, није изабрао никог из СНС-а да би избегао ривалство зашто они, а не неко друго. Ова нетурална Влада ће радити оно што је воља председника државе”, истакао је Попов.

Демостат

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here