Суд вратио Брозов споменик пред одборнике

Поделите:

Скупштина Ужица треба поново да одлучује о враћању Титовог споменика на Трг партизана

Ужице – Споменик Јосипу Брозу Титу, пре четврт века склоњен с градског Трга партизана иза зграде ужичког музеја, ни сада не да мира власти у овом граду. Опет ће, како ствари стоје, о његовој судбини одлучивати одборници Скупштине града. Иако је пре четири године, кад је локални парламент одбио да усвоји иницијативу о враћању бронзаног Броза на Трг партизана коју је тада потписало више хиљада Ужичана владало уверење да је на то питање коначно стављена тачка.

Но Управни суд је по жалби покретача поменуте иницијативе утврдио неправилности у том скупштинском поступку 2013. године, па вратио Скупштини града Ужица предмет на поновно одлучивање. Шта ће сада Ужице с Титом, по коме се четири и по деценије град некад називао, тек треба видети.

Одавно је међу ужичким члановима Субнора жива прича да споменик Брозу, од погледа склоњен иза музејске зграде, треба вратити на Трг партизана где је стајао од 1961. до 1991. године. Имали су борци подршку дела грађана за ту намеру, али и многе противнике, јер су Ужичани подељени око овог питања. Зато је Субнор, на челу Иницијативног одбора Грађанске иницијативе Ужица за враћање споменика Јосипа Броза Тита на Трг партизана, 2013. организовао референдум за прикупљање потписа грађана и 4.477 Ужичана је тада потписима подржало иницијативу. Од тог броја, стручна служба Скупштине града је верификовала 4.044 потписа.

 Састала се потом (24. децембра 2013. године) Скупштина града да се изјасни о иницијативи, па је, упркос толиким потписима, већином одборничких гласова одбила предлог да се Титов споменик врати на трг. По добијању таквог одговора, у Иницијативном одбору поменуте Грађанске иницијативе Ужица одлучили су да се жале суду: у фебруару 2014. поднели су жалбу Управном суду Србије у Београду. Пресуду су примили крајем прошле године, после две године и 10 месеци.

 – У пресуди је јасно назначено да се предмет враћа надлежном органу на поновно одлучивање. Законски рок за поступање по пресуди тужене Скупштине града Ужица био је 30 односно 60 дана. Тај рок је давно истекао. У пресуди је обавезана Скупштина града да у року од 15 дана Иницијативном одбору као тужиоцу плати трошкове управног поступка од 17.870 динара, што није учињено – наводи пуномоћник тог иницијативног одбора адвокат Милисав Курмазовић и додаје да је одбор био принуђен да покрене поступак принудне наплате, због чега су беспотребно наплаћени додатни трошкови (6.870 динара). На крају, Скупштина града је изјавила жалбу у извршном поступку, која је одбијена решењем Вишег суда у Ужицу маја ове године.

Да се случај како-тако разреши, јуче је у сали Градске куће председник Скупштине града Бранислав Митровић одржао састанак са делегацијом покретача иницијативе: тројицом представника ужичког Субнора и пуномоћником Курмазовићем. Питали смо Митровића шта ће градска власт даље предузети око Титовог споменика:

 – Видећемо какви ће бити наши следећи кораци. Испоштоваћемо одлуку суда, не бежимо од те расправе у скупштини. Ипак треба рећи да је суд ово вратио из процедуралних разлога, јер се на тој седници скупштине није гласало о иницијативи за враћање споменика, већ о супротном предлогу ДСС-а да се Брозов споменик не враћа на трг. Сада постоји став руководства града, музеја и значајног дела јавности да би било добро Титов споменик извући иза музеја на видно место између две музејске зграде. То решење нудимо и покретачима иницијативе, а ако га не прихватају онда нека судбина Титовог споменика поново иде на скупштину – објаснио нам је Митровић.

Што се тиче даљих намера Иницијативног одбора Грађанске иницијативе Ужица, они су у свом саопштењу истакли да ће пратити рад и обавезе Скупштине града у извршењу пресуде Управног суда. Уз то, обавештавају свих 4.477 грађана који су потписници иницијативе да ће одбор у наредном периоду „предузимати грађанске и демократске активности у циљу указивања важности очувања споменичке архитектуре у овом граду, међу којима је прво утврђивање Трга партизана за непокретно културно добро, а у оквиру тога је незаобилазни сегмент враћање споменика Ј. Б. Тита на Трг партизана”…

Политика

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here