Свету се не може угодити

Поделите:

Враћао се један човек из вароши кући и јахао на магарцу, а његов син, момчић од десет-петнаест година, ишао поред њега пешице. Сусретне их успут неки човек па рече оцу:

То није право, брате, да ти јашеш, а дете да ти иде пешице; твоје ноге су јаче од његових. Онда старац сјаше с магарца, а син узјаше. Идући тако, мало даље их сретне други човек. Видећи дечака на магарцу рече му:
То није лепо, момче, да ти јашеш, а отац да ти иде пешице! Твоје ноге су млађе и јаче! После тога узјашу обојица на магарца и пођу даље. Али их сретне трећи човек па рече обојици. Каква је то будалаштина! Два матора магарца на једној слабој животињици! Требало би човек да узме батину па да вас обојицу измлати!…
Када су чули прекор, сјашу обојица и пођу пешице поред магарца. Мало даље, ето ти и четвртог човека где им иде у сусрет: Ала сте ви чудна три друга!- рече им он. Зар није доста да двојица иду пешке , а један да јаше? Онда отац рече сину: Нас двојица смо свакако јахали на магарцу, сад ваља да магарац јаше на нама!
То рекавши, обале магарца на земљу, те му један свеза предње а други задње ноге. Онда узму један колац о који окаче магарца па га тако понесу између себе. Али ово изазва још већи смех и чуђење код људи који су их сретали и сустизали. Онда отац, бацивши магарца на земљу, ођеданпут повиче: – Сваки је човек луђи од овога магарца који хоће свему свету да угоди! Па одвезаше магарца, поново га узјаше, а син пође поред њега пешице.
И тако оду кући…
Надам се, да вам се допала ова Српска народна прича, ако ништа друго, свакако је поучна.

Друштвене теме

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here