Трампов вербални рат са новинарима, на помолу политичка криза?

Поделите:

Мање од 24 сата пошто је јасно осудио профашистичке демонстрације у Шарлотсвилу у савезној држави Вирџинији, амерички председник Доналд Трамп поново је на конференцији за новинаре изједначио фашистичке и антифашистичке протесте у том граду. Његова изјава најављује можда највећу унутрашњу политичку кризу у Сједињеним Америчким Државама.

И на конференцији за новинаре и на друштвеним мрежама, председник је наставио полемику са новинарима. Трамп је на Твитеру објавио карикатуру на којој воз удара у новинара Си-Ен-Ена и цртеж је изазвао лавину критика, па га је одмах избрисао, али су га ретвитовали многи на тој мрежи.

Оно што је требало да буде конференција за новинаре на којој ће бити речи о плану за обнову инфрастуктуре у Америци и изменама закона о порезу, претворило се у Трампов вербалним рат са новинарима у којем је он поново покушао да изједначи протест фашиста и контрапротест антифашиста у Шарлотсвилу у суботу.

„Мислим да је кривица на обе стране. Ако погледате обе стране, мислим да кривица лежи на свакој од њих и немам сумњу у то, а мислим да сте ви то погрешно известили“, рекао је Трамп.

На новинарско питање како може да изједначава две групе које су се сукобиле у суботу, ако је само вече раније, у петак, више хиљада неонациста, чланова Кју клукс клана и присталица супериорности беле расе марширало у кампусу Универзитета Вирџиније протевећи се уклањању споменика генералу Конфедералне војске Роберту Лију у време Грађанског рата у Америци са упаљеним бакљама које су биле симбол расизма 50-их и 60-их година, Трамп је дао своје образложење.

„Био је одређени број врло лоших људи у тој групи, али исто тако било је и добрих људи. Било је оних у тој групи који су протестовали због најаве уклањања, за њих, врло важног споменика генералу Роберту Лију и преименовања тог парка“, поручио је амерички председник.

Међутим, Трамп је пропустио да каже да је тих неколико хиљада људи са бакљама скандирало слогане попут „Јевреји нас неће заменити“, „Ово су наше улице“ и посебно проблематичан нацистички слоган „Крв и држава“, што су многи аналитичари оценили као хипокризију америчког председника.

Осуде синоћње Трампове конференције за новинаре стижу и са демократске и са републиканске стране, али најоштрија осуда, она морална, дошла је од очуха 32-годишње Хедер Хејерс, коју је 20-годишњи расиста из Охаја усмртио залетевши се аутомобилом у групу мирних демонстраната.

„Она није била црнкиња, то знате. Волела је све, без обзира на боју коже и била је добра особа. Желео бих да се из њене смрти изроди нешто добро, а ту пре свега мислим да се људи уједине и престану да мрзе једни друге због одређеног периода наше историје“, рекао је очух убијене девојке Ким Бро.

Трампово обраћање изазвало је, како процењују аналитичари, једну од најдубљих унатрашњих политичких криза у више деценија. Извори из Беле куће истичу да нико није био упознат шта ће Трамп рећи, а оно што је важно истаћи да, први пут од када је дошао на власт, почиње да се поставља питање да ли је Доналд Ј. Трамп особа која је способна да води Сједињене Америчке Државе.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here