Турска полиција спречила параду трансексуалаца

Поделите:

ИСТАНБУЛ – Турска полиција растурила је малу групу бораца за права трансродних особа која је покушала да одржи протест на истанбулском централном тргу Таксим, носећи заставе у дугиним бојама, а седам особа је притворено.

Група за људска права „Истанбул ЛГБТИ”, која је упркос забрани одржавања скупа организовала осму „Транс параду поноса”, саопштила је путем друштвених мрежа да „не препознаје забрану”, преноси АП.

Окупљени активисти су у преносу уживо путем Фејсбука говорили „Ми смо трансродне особе, овде смо, навикните се на то, не идемо нигде”.

На Твитер налогу, организатори су написали „Сви путеви воде ка Таксиму” користећи хаштаг #GameOfTrans (Игра трансродних), међутим полиција их је спречила да дођу на трг Таксим.

Канцеларија гувернера у Истанбулу саопштила је у суботу увече да је забранила одржавање скупа како би очувала јавни ред, као и безбедност учесника и туриста.

Турска не криминализује транс-сексуалност, међутим, грађански законик захтева дозволу суда и присилну стерилизацију трансродних особа, које желе да се подвргну промени пола.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here