У Београду због Луцифера не може да се дише

Поделите:

Сунце пржи Балкан.
Немилосрдни талас врућине који је захватио делове Европе изазивајући данима рекордно високе температуре однео је најмање два живота и навео власти више земаља да издају упозорења, извештава америчка агенција АП која оцењује да није ни чудо што је овај топлотни талас назван „Луцифер“.

У изјави за АП агент за некретнине из Београда Саша Јовановић описује врућину: „Ово је једноставно превише. Понекад ми се чини као да не могу да дишем“.

Агенција наводи да је екстремна врућина у Италији, деловима Француске и Шпаније као и на Балкану изазвала на десетине шумских пожара, оштетила усеве, повећала потрошњу струје и воде.

Власти у неким подручјима издале су ограничења у саобраћају и забранила рад на отвореном јер су температуре достизале и 40 степени. У Шпанији је метеоролошка служба упозорила да ће температура у 31 од 50 провниција достићи и до 44 степена.

У Словенији су, према наводима надлежних, почетком ове недеље забележена прва „тропска ноћ“ на висини од 1.500 метара када је температура прешла 20 степени током ноћи, наводи АП.

Агенција наводи да су власти и у другим земљама апеловале на грађане да остану у затвореном простору и да конзумирају пуно течности, а да је Институт за јавно здравље у Београду издао упутство у којем се грађанима саветује да на прозоре ставе мокре пешкире ако немају клима уређај и избегавају физички напор и алкохол.

Хрватске власти апеловале су на хиљаде туриста да буду опрезни док путују и на плажама, преноси америчка агенција.

Такође наводи да су најмање две особе изгубиле живот због последица врућине – једна у Румунији, а друга у Пољској – док су многи пребачени у болницу након што су претрпели топлотни удар, сунчаницу или су имали друге здравствене тегобе везане за екстремне временске услове.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here