У Грачаници одржана литургија и додељено ордење мајкама

Поделите:

Низом манифестација данас ће на Косову и Метохији бити обележен Видовдан, а тим поводом патријарх српски Иринеј са свештенством служио је литургију у манастиру Грачаница

Након литургије, у манастирској порти орден “Мајка девет Југовића” додељен је мајкама које имају четворо или више деце.

У 13 сати почеће парастос на Газиместану.

Обележавању Видовдана у Грачаници и на Газиместану присуствују директор Канцеларије за Косово и Метохији Марко Ђурић.

Ђурић је синоћ присуствовао манифестацији “Видовданско песничко бдење” и концерту Хора и Симфонијског оркестра РТС-а.

Косовска полиција саопштила је јуче да су предузете све мере како би обележавање Видовдана на Косову и Метохији протекао без проблема.

Иначе, главно признање Златни крст кнеза Лазара уручен је синоћ песникињи Злати Коцић из Београда, а након Видовданског песничког бдења.

„Видовдан је опомена да се образ и част не купују, да се земља не продаје, позајмљује или поклања недостојнима“, рекла је председница Скупштине Општине Грачаница Бранкица Костић синоћ на свечаној седници одржаној у грачаничком Дому културе у оквиру „Видовданских свечаности 2017“.

Председник привременог органа Општине Приштина Љубинко Караџић казао је на седници да у историји српског народа Видовдан 1389. има непобитан значај.

“То је моћан историјски догађај који је пресудио о току наше историје. Овај празник има вредносну оријентацију и тачке ослонца у којима видимо надисторијски смисао. Славимо Видовдан, славимо слободу коју смо вековима војевали. Боримо се за свој језик, писмо, обичаје, име и презиме. Не смемо да се предајемо и клечимо јер на то немамо право“, казао је Караџић.

Владика рашко-призренски Теодосије обратио се окупљеним мештанима у великој Сали Дома културе, истакавши да “сви требају да следе пример мученика који су дали животе на Косову Пољу“.

“Не смемо да за ово привремено, земаљско, изгубимо оно што је вечно. Господ наш је рекао да је онима који верују у њега, припремљено оно што ухо није чуло и око није видело. Господ је казао “Буди ми веран и даћу ти венац живота“. Тај венац живота је кнез Лазар примио пострадавши мученички на Косову Пољу“, рекао је Владика Теодосије, пренео је портал КиМ Радија.

ПАТРИЈАРХ ПОЗВАО СРБЕ ДА НЕ ПРОДАЈУ СВОЈУ ДЕДОВИНУ

Патријарх српски Иринеј позвао је данас Србе који живе на Косоову и Метохији да не напуштају огњиша и не продају земљу која је, како је рекао, натопљена крвљу њихових предака.

Патријарх је у беседи након видовданске литургије у порти манастира Грачаница, рекао да сваки грумен косовске земље говори о страдању, додајући да где је страдање ту је и васкрсење.

“Ми се дивимо онима који су овде остали. Дивимо се њиховој храбрости. Дошли смо да охрабримо вас који живите на овим просторима да ту и останете. Немојте продавати земљу јер је то земља натопљена крвљу предака”, рекао је патријарх српски Иринеј.

Након литургије и патријархове беседе дедељено је високо одликовање Српске православне цркве Орден св. краља Милутина директору површинских копова Обилић Срђи Ковачевићу за хуманитарни рад и помагање фрескописа у храмовима.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here