У Хагу почело суђење Станишићу и Симатовићу

Поделите:

Поновљено суђење некадашњим челницина Државне безбедности Србије, Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, почело је данас у Хагу пред Механизмом међународних кривичних судова (ММКС), који је правни наследник Хашког трибунала.
Они су након првог суђења били ослобођени свих оптужби, али је Жалбено веће трибунала ту одлуку укинуло и наложило да им се суђење понови.

На данашњем суђењу тужилаштво у Хагу је представило своју оптужницу, исту по којој им је суђено и први пут када су били ослобођени.

Овај процес почео је пре 14 година, 2003. године, а Симатовић и Станишић су се по налогу судског већа недавно због суђења вратили у притвор Трибунала, са привремене слободе.

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Станишић (66) и његов помоћник Симатовић (67) оптужени су за злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95.

У оптужници се наводи да су Станишић и Симатовић, високо рангирани званичници Службе државне безбедности (ДБ) Србије, били учесници удруженог злочиначког подухвата (УЗП) који је имао за циљ присилно и трајно уклањање већине несрпског становништва са великих подручја у Хрватској и Босни и Херцеговини (БиХ) почињењем злочина прогона, убиства, депортација и нехуманих дела.

Према наводима оптужнице, Станишић и Симатовић, делујући појединачно и/или у договору с другим учесницима УЗП, учествовали су у УЗП тако што су формирали, финансирали и снабдевали специјалне јединице ДБ Србије које су учествовале у чињењу злочина у Хрватској и БиХ у периоду од 1. августа 1991. до 31. децембра 1995. године и пружали им подршку.

У мају 2013, Претресно веће и МКСЈ је већином гласова закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за почињење злочина који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу.

Жалбено веће је по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. поништило ослобађајућу пресуду и наложило да се Станишићу и Симатовићу суди поново по свим тачкама оптужнице.

Они негирају кривична дела за која су оптужени.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here