Уцењена глава „ИГОРА СРБИНА“ Породица жртве тражи убицу „живог или мртвог“

Поделите:

„Награду“ од 50.000 евра за информацију која ће довести до хапшења Norberta Fehera, или 25.000 уколико се пронађе његово тело понудили су породица и пријатељи једне од његових жртава у Италији.

Најближи убијеног бармена Давида Фабрија, ког је убица Фехер (алијас Игор Вацлавић, или „Игор Србин“, како су га прозвали италијански медији) усмртио у априлу ове године у околини Болоње обећану суму новца виде као помоћ италијанским органима реда, који за Фехером трагају већ више од четири месеца.

Удовица убијеног Фабрија је уз помоћ пријатеља и чланова породице још крајем јула расписала „конкурс“ за информације које би могле да доведу до хапшења озлоглашеног убице. Како је медијима објаснио њен адвокат, ради се о пракси која је призната италијанским законом из 1940. године, а почива на „обећању“ да ће сума од 50.000 (односно 25.000 евра у случају да Фехер буде пронађен мртав) бити исплаћена доносиоцу кључне информације за његово проналажење. Награда важи за информације донете од 22. јула до 22. октобра, а након тог датума ће одлучити да ли ће награда и даље важити.

Igor Vaclavić

Игор Вацлавић

Уцањена глава „Игора Србина“ је међутим изазвала и критике италијанске стручне јавности. Болоњски правници овај потез сматрају „противним правној држави“.

„Игор Србин“ тражен је због убиства Давида Фабрија (52), власника бара у Болоњи, ког је усмртио током пљачке 1. априла, као и чувара шуме Валерија Верија ког је убио седам дана касније, када је полицијска потера за њим већ почела. За њим је расписана интернационална потерница због ова два убиства и рањавање полицајца Марка Рађија.

Потрага за Норбертом Фехером сада већ улази у пети месец. Током првих недеља потере веровало се да се убица крије у шумама у околини Болоње, међутим, након више од месец дана италијанским истражитељима постало је јасно да се највероватније ту више не налази.

Током потраге за Фехером медији са Апенинског полуострва дошли су и у Суботицу, где бегунац има породицу. Његова породица је, међутим, била истрајна у одбрани злочинца, тврдећи да најтраженији бегунац у Италији није крив за злочине који му се приписују.

Досије из Србије

Италијанској полицији је током потраге за Фехером једно време помагала и полиција из Србије. Како су у мају ове године пренели италијански медији, добро обавештени извори из Београда рекли су да је Норберт Фехер, убица тражен у Италији, рођен 1981. године у Суботици, и има 36 година. Истакли су и да је иза њега низ злочина, десетине крађа и случај сексуалног злостављања из 2000. године у родном граду.

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here