Украјинци траже санкције за пола Европе због гасовода?!

Поделите:

Директор украјинског „Нафтогаса“ Андреј Кобољев затражио је од САД да „казне“ компаније које планирају да учествују у пројекту „Северни ток 2“, саопштио је „Волстрит џурнал“.
– Саветовали смо САД да што пре прошире санкције на све компаније потенцијално укључене у овај пројекат – изјавио је Кобољев у интервјуу за часопис.
Према његовим речима, изградња гасовода „угрожава европско јединство“ и Украјину.

Пројекат „Северни ток 2“ предвиђа изградњу две линије гасовода од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке. Укупан капацитет биће 55 милијарди кубних метара годишње.

За реализацију овог пројекта основана је компанија „Норд стрим 2 АФ“ која је у априлу потписала уговор о финансирању пројекта са „Шелом“ (Велика Британија — Холандија), ОМВ (Аустрија), „Енџи“ (Француска), „Јунипером“ и „Винтершалом“ (обе из Немачке). У јуну су партнери на рачун компаније уплатили више од милијарду евра. Планирано је да нафтовод почне да ради 2019. године.

Раније је републиканска већина Представничког дома америчког парламента спречила гласање о санкцијама против Русије које је одобрио Сенат. Специјалном тачком документа прописана је намера САД да се „супротставе изградњи гасовода ’Северни ток 2‘“.
Нове санкције изазвале су незадовољство у ЕУ. Аустријски канцелар и министар спољних послова Немачке у нацрту овог закона видели су опасност за снабдевање енергијом у Европи.
Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here