Волфганг Петрич: Србија није Турска, ви морате да уђете у ЕУ!

Поделите:

Волфганг Петрич врло добро зна како функционишу ствари на Балкану.
Аустријски дипломата је током каријере био изасланик ЕУ и за Космет и за БиХ, а сада је један од оних који се гласно залажу за улазак Србије у Европску унију. На питање да ли тај европски пут Београда значи и „крај руског утицаја на Балкану оног дана када наша земља уђе у ЕУ” Петрич у интервјуу за „Ало!” поручује да верује да ће Србија и Русија и након тога наставити да имају добре односе.

– Улазак Србије у ЕУ не значи крај за Русију на овим просторима. У интересу Европе је да има добре односе са Москвом, али обе стране морају показати жељу за сарадњом. Москва мора мало да се помери, Брисел мора мало да се помери, јер за танго је потребно двоје, а кључна реч је дијалог. Пре свега, дијалог о различитостима и како оне могу да се превазиђу. Наравно, не треба да се одрекнемо наших принципа западне демократије.
Недавно је потпредседник Русије Дмитриј Рогозин истакао да Србија никада неће ући у Европску унију и да ћемо проћи као Турска у тим преговорима?

– Фундаментална је разлика између Турске и Србије. Видите, Турска је заиста велика држава, али она се налази на граници са Европом, док је Србија у самом средишту Европе и то је гаранција да ћете ући у Европску унију. А то ће се догодити оног тренутка када, да се најбоље изразим, урадите домаћи како треба, допринесете помирењу у региону и постанете лидер региона у позитивном смислу. И онда ће се, верујем, ствари средити.

Поменули сте у више наврата да би требало да се угледамо на скандинавски модел. Може ли се од Балкана направити „нова Скандинавија”?

– То је дугорочан пројекат. У Скандинавији су све државе добростојеће, грађане нихове владе добро третирају и одличан је показатељ како без обзира на њихове разлике могу у миру да живе једни с другима. Норвешка није чланица ЕУ, али је у НАТО, Шведска је у Европској унији, али је војно неутрална, исто и Финска, и то може послужити и као модел за земље у региону бивше Југославије. Разговарајте с комшијама, преузимите одговорност, јер различитост може да се преживи ако се третира на цивилизован начин. Поменуто је да Балкан треба да припада Балканцима. Да, наравно, али морате разговарати једни с другима.
Колико је битно истаћи да Србија одавно није више „лош момак” на Балкану, што неки, изгледа, не схватају?

– Током 90-их било је неопходно интервенисати са стране како би се окончало крвопролиће и нисам био одушевљен тиме, али је, наглашавам, то морало да се уради. Србија је сада на путу да нађе „идентитет” као друге државе у региону. Морате се суочити са прошлошћу, јер то је прича која се никада не завршава, али и да не останете заробљени у њој, него да се након суочавања окренете прављењу будућности. Ми у Аустрији то добро знамо, јер се и даље носимо са нацистичком прошлошћу од пре 70 година.

Да ли само Србија треба да се суочи са својом прошлошћу или би то требало да ураде све некадашње југословенске републике?

– Наравно да и све друге земље у региону морају да се суоче са прошлошћу, јер, на несрећу, није било државе где није било проблематичних питања. Међутим, Србија је и даље највећа земља од свих бивших југословенских република и због тога мора да преузме и највећу одговорност.

Наставити дијалог Београда и Приштине

– Дијалог између Београда и Приштине се не сме прекидати. Неопходно је да се настави на највишем могућем нивоу – рекао је Петрич, који је у једном тренутку био и изасланик ЕУ за Косово, али и нагласио „да би требало што пре успоставити Заједницу српских општина на Косову, као што је и уговорено у Бриселу”.

Аустрија да буде боља према Анкари

– Веома сам несрећан због тренутне политике Аустрије према Турској. Ми као мала земља сигурно нисмо у позицији да одлучујемо о томе да ли ће Турска ући у ЕУ. Није добра идеја бити превише екстреман, и ја овом приликом апелујем да се поново успоставе добри односи са Турском – каже Петрич.

Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here