Вук Драшковић: Србија треба да призна Косово!

Поделите:

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић сматра да Србија треба да прихвати и призна косовску стварност

Он такође позива на прихватање плана Мартија Ахтисарија из 2007. године као темељ наставка Бриселског дијалога.

Према његовим ријечима, стварност је да независност Косова данас признаје „огромна већина чланица УН и ЕУ“, да је Међународни суд правде закључио да проглашењем независности Косова нису прекршени ни Повеља УН, ни међународно право, ни Резолуција 1244 СБ УН, да око 90 посто становника чине Албанци, а мање од шест одсто Срби.

„Суверенитет Србије над Косовом постоји само у преамбули њеног устава. Робујући тој норми изван стварности, држава трпи само огромне губитке, и политичке, и развојне, и демократске и демографске и новчане“, навео је Драшковић у ауторском тексту у данашњем Блицу.

Макар и са закашњењем, каже лидер СПО, прихватимо документ Мартија Ахтисарија, као темељ наставка Бриселског дијалога са Албанцима.

„Потпишимо споразум о свестраној нормализацији наших односа са њима. Непријатељство се гаси пријатељством“, рекао је Драшковић.

Он је подсјетио да је специјални изасланик генералног секретара УН Марти Ахтисари у марту 2007. године предао свој план, да су га косовски Албанци прихватили под снажним притиском Запада, прије свега САД, да га је Србија одбацила, а Русија у Савјету безбедности блокирала усвајање тог документа о коначном статусу Косова.

Према плану Ахтисарија, који је предложио „надзирану независност Косова“, истиче Драшковић, Србија није обавезна да прихвати ту независност.

Лидер СПО наводи да је у Ахтисаријевим плану, поред осталог, предложено да се Косово не може ујединити са Албанијом или се припојити било којој територији изван Косова, да српски језик и ћирилица буду равноправни са албанским језиком и писмом на цијелом Косову, да су српске цркве и манастири на Косову „својина СПЦ са сједиштем у Београду“, да Срби са Косова могу бити и држављани Србије, да српски посланици у парламенту, а имају гарантованих 10 мандата, имају право вета на сваки закон који би угрозио њихова национална, вјерска или грађанска права…

 

 

Тањуг

Поделите:

22 COMMENTS

 1. Овај нам је скот удбашки осамдесетих година срао како га је бака учила да пости.Посебно на
  Видовдан. Највећи српски празник и симбол страдања Срба са Косова. А сада удбашки гад
  прди у тикву наследника свога кума Војислава. Па да може овакве би требало стрељати по
  четири, пет пута.

 2. Косово смо у рату изгубили. 1999 године. Реално, више га немамо.
  Али, у преамбули устава пише да га још увек имамо.
  Имамо што немамо.
  Може ?

 3. Вук Драшковић је био све што се могло бити:
  и комуниста и антикомуниста, титоиста и антититоиста, монархиста,
  анархиста, неверник и верник, четник, англофил, германофил, русофил,
  националиста и интернационалиста…
  Клањао се и заклињао – пред петокраком и крстом!
  Коначну заклетву је дао пред доларом – плаћеник – те зато призива
  Србију у НАТО и признавање “НЕЗАВИСНОСТИ“ КОСОВА!
  Једном речју, како то кажу Херцеговци: „ХерцеГОВАНАЦ“!
  Пословица из Гатачког краја:
  “Од свих муслимана – НАЈГОРИ СУ ВУК И ДАНА“!

  Драган Славнић

 4. Мени је само жао што људи који воде порекло ( прво или друго колено ) из „бивших Република СРЈ“, уништавају овај напаћени народ Србије зарад личног богаћења. Народ мисли да су поштени и поштено говоре а они окрећу као „папагаји“ и не можеш их „ухватити ни за реп ни за врат“. Тај исти неопранко је полупао Београд јуришајући на оне које сад подржава. Коју безобразну плату прима г-ђа Драшковић??? ШТО ВУК НЕ ОДЕ У ХЕРЦЕГОВИНУ ДА ПАМЕТУЈЕ. Ако примећујете, МИ СМО КРИВИ- НЕМАМО НАШЕГ ЧОВЕКА!!!

 5. Задњих дана, више мојих коментара је брисано.
  Ако се то настави, напустићу сајт. Са жаљењем, јер до сада сам увек имао отворен приступ.

 6. Претходни коментар г. Драгана Славнића, најбоља је оцена београдског-јосипградског НАТО-рајетина Вука Драшковића. Надам се да ми г. Славнић у цитату неће замерити:

  „Вук Драшковић је био све што се могло бити: и комуниста и антикомуниста, титоиста и антититоиста, монархиста, анархиста, неверник и верник, четник, англофил, германофил, русофил, националиста и интернационалиста… Клањао се и заклињао – пред петокраком и крстом! Коначну заклетву је дао пред доларом – плаћеник – те зато призива Србију у НАТО и признавање “НЕЗАВИСНОСТИ“ КОСОВА!…“

  Имајући у виду да је несрећни Вук Драшковић објавио своје комунистичке баљезгарије о четницима Краља Петра II у београдској-јосипградској „Политици експрес“ од 23. августа до 6. септембра 1974. године у фељтону, који је објављен у петнаест наставака под насаловом „Последња четничка завера“, где између осталог стоји, још и ово:

  „Међу тим истим брдима, херцеговачким, у пепео је претворена и последња, сулуда, замисао четника да побегну од суда и од одговорности и да сачувају… монархистичко уређење у овој земљи…“ (Види: Вук Драшковић, Последња четничка завера, „Политика експрес“, Београд, бр. од 23. августа до 6. септембра 1974).

  Не улазећи у никакве друге коментаре, како бисмо одбили сваки приговор пристрасности, у београдском-јосипградском НИН-у објављен је Драшковићев чланак под насловом „ИМА ЛИ ПАТРИОТИЗАМ ЦЕНУ“, где између осталог, стоји:

  „Средином 1950. године, тачније 27. јула, од четничке каме погинуо је Лазар Саватић – Металац. Три године касније, Претседник Републике га је одликовао Орденом народног хероја Југославије. Био је то први мирнодопски, а у ствари ратни, херој. Саватић је четничкој рани подлегао под необичним околностима. Јануара 1948. године, у својству шефа Државне безбедоности у Панчеву, Саватић је кренуо да ухапси по злу знаног четичког кољача Багосана. Дознао је да се крије у селу Долову и упутио се – право у зликовачку јазбину. Четник се, на несрећу, мада изненађен, није збунио него је, чим се Саватић појавио на вратима, потегасо каму и погодио га у груди. Тешко рањен, Саватић је наставио борбу са Богосаном и – савладао га. Рани задобијеној у том обрачуну подлегао је две и по године доцније. Умро је у Новом Саду…

  СМРТ ПАНЕ ЂУКИЋА: Ништа се, могло би се слободно рећи. није изменило ни у 1951. и 1952. години: у току та 24 месеца, обрачун са четницима, балистима, усташама и диверзантима убаченим из иностранства, животом је платило, како се претпоставља, шездесетак радника Државне безбедоности, не рачунајући жртве припадника Армије и грађана…

  3. децембра 1951., дакле пред сами крај године, од ножа четничког кољача Милана Булатовића, гине УДБИН официр Петар Мартиновић…

  ПОГИБИЈА ЗЛОГЛАСНОГ ВЛАДА ШИПЧИЋА: У међувремену су ликвидирана и последња усташка и четничка упоришта. Најдуже су се скривали злогласни Божо Бјелица, Мато Милошевић, Бајрам Хоџић и – злогласни Владо Шипчић.

  Државна безбедност је, практично, две-три године, од 1954. До 1957., била за самим петама Шипчићу, али није успевала да га зароби или ликвидира. А злочини су се ређали један за другим. Шипчића је по злу упамтило становништво Бијелог Поља, Фоче, Гацка, Санџака… Међу последњим жртвама био му је Теофил Медојевић, а последња – Шћепан Никчевић. Претпоследњег дана јула 1957. године, милиционер Никчевић је, на друму Ивањград – Бијело Поље, зауставио један камион пошто су му се мушкарац и жена, који су седели на каросерији, учинили сумњиви. Жена је била обучена у сељачку ношњу, а мушкарац је изигравао равнодушност. Никчевић је затражио личне карте. Шипчић је кренуо према џепу и – муњевито потегао револвер. Млади водник милиције, погођен куршумом у чело, остао је на месту мртав. Неколико сати касније, органи Безбедности ушли су у траг злогласном четничком кољачу Владу Шипчићу, опколили га и – убили. Ликвидацијом овог злочинца наступио је први прави одмор радника Државне безбедности – комотно се може казати да је земља била очишћена и од последњег одметника.
  Далеко највише жртава Служба државне безбедности, а то се односи и на припаднике ЈНА и грађане, имала је у обрачуну са четничким и усташким одметницима. Посебно су биле крупне акције уништења четника на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне…

  СПОРНА ПИТАЊА: Текст предлога СУБНОР-а садржи конструкцију: погинуо или рањен у борби са терористима. Из ње је одвећ лако закључити на кога се она протеже – пробле је, међутим, на кога се не може односити ова формулација. Јасно је, наравно, да у категорију бораца и инвалида мира, примера ради, спадају народни хероји Момчило Поповић и Владимир Роловић, затим Андрија Кларић, Драго Голуб, др Антон Колендић… Сви су они жртве терориста и потпуно је неважно што се то догодило у иностранству. Ово се јасно види из текста предлога СУБНОР-а. Не види се, међутим, шта са стотинама оних у чијим службеним смртовницама пише: „Гонећи одметничке банде и стално борећи се са њима, неколико месеци је провео у планини, киснуо, спавао на влажној земљи, у шуми… Тешко је оболео и болести није преживео.“ Може се ли се и породицама ових бораца признати борачки третман? Може ли се, уосталом, тај третман признати и онима који су, гонећи терористичке скупине и одметнике, несрећно погинули? Сме ли се та погибија сматрати несрећним случајем или је, пак, праведније подвести је под формулацију: погинуо приликом ликвидирања терориста?

  Неизвесно је, у овом тренутку, исто тако да ли се статус бораца може признати и нашим радницима привремено запосленим у иностранству а погинулим од усташких, четничких и осталих разбојника. Предлог каже да би се, евентуални, закон односио, у подједнакој мери, на жртве у земљи и иностранству. Следећи ту логику, борачка права би припала и породицама ових радника.

  Све су то спорна питања на која ће, то је сигурно, за месец-два бити изнађен одговор.
  ВУК ДРАШКОВИЋ“

  (Види: Вук Драшковић, Има ли патриотизам цену, НИН, Београд, 1972; Милка Радосављевић, Равногорска мисао, Milwaukee, Wisconsin, U.S.A., број 54, септембар 1988, стр. 40-41).

 7. Gospodine Bukovicu, xvala Vam!
  PRE NESJECAM SE KOLIKO DANA SAM NEKU NESRECU- NESJECAM SE KOJU- KOJA SE JAVLJA U OVIM KOMENTARIMA, A ZALJUBLJENIKA U CETNICKI LIK I DJELO FUKARE NAD FUKARAMA IMENOM VUK DRASKOVIC, UPUTIO NA NACIONALNU BIBLIOTEKU, TE DA TU PRONADJE “ EKSPRES POLITIKU“ IZ TE I TE GODINE I FELJTONCE OVOG PROBISVJETA IMENOM VUK DRASKOVIC.
  NEVAZNO JE ODAKLE STE VI UZELI OVE CITATE, BITNA JE ISTINA, O OVOJ FUKARI NASUSNO BITNA I ZATO- OD SRCA HVALA!

  Spase Uzelac, Beograd

  Dalicu se vise javljati na ovom sajtu? , mislim NE, buduci ovdje “ funkcionise“ nekakva “ viseznacna“ vucibatina moralne vrednosti naravno vucibatine

 8. Добро другови, господо, поштена и непоштена инелигенцио, зашто трошимо толико времена и здравља на овог несрећника. Тај Прењ је лизао руку, боље речено балавио руку Олбрајтовој (нормално када се ради рукољуб, рука се не додирије устима, али он то не зна). Као млади Танјуговац, писао је Фељтон против четника (отац му је носилац партизанске споменице и колонизиран је у Војводини, гдје се овај несрећниок родио). Е, да сте га могли слушати како је заводио козарачко коло и грлато пјевао: „На јастуку, на јастуку где друг Тито спава, процветала, процветала љубичица плава“. Али најбоље га је окарактерисао један ражаловани пуковник (нажалост умро је, боље речено пресвиснуо је од јада и једа). Излазио је на терасу, свакодневно, баш свакодневно и пјевао: „Од Тополе од Тополе па до Равне горе, све је брука све је брука манитога Вука“. Вук је један од нјвећих заговорника уласка Србије у НАТО. Шта мислите ко га је НА ТО наговорио, прпа куме, прпа, јер би био давно у Хагу да не ради све ово што ради. Уцијењен је господо, а он не може да поднесе затвор, јер има фобију. Шта је радио као министар све је написано, а и моја маленкост се освртала на његове бисере. Трагедија Србије је да није имала своју спољну политики ни дипломатију (дипломатски састав, диполмате) од 1945 годидне. Министри Свилени (чувени Свилановић који је са Монтгломеријем уништио кућу дипломатије), затим Вук, а онда други Вук или piccolo diplomatico, или пилот, није излазио из авиона, а потом трагични Мркић и несрећни Дачић. Ниједан од њих нису, или нијесу, имали капацитет да буду министри. На крају, мени је као министр направио једно велико зло, није за причу, али ја се не светим због тога, писао сам о њему и прије тога.

 9. Компањеро Петре, молим те („т“ мало, велико не заслужујеш јер ме неоправдано прљаш и блатиш) прочитај шта си написао. запамти да је читање опасније од писања. Ја сам Дурмиторац, а други је пар опанака штро сам студирао у Загребу и протјеран у даба Маспокрета. За тебе је Мартић личност. Борио се колико је могао. Кда је почела олуја позвао је Милошевића (иначе Милошевић је и у врије бљеска и олује био на Гочу), односно звао га је цијели дан када га је добио тражио је помоћ и питао: „Шта да радима“, а Милошевић му је одгоборио. : „Уби се Мартићу“. Има тонски запис, ја ништа не измишљам као ти Петре Маљевићу (знам да су Маљевићи Цетињани, па ме чуди овакав рјечник. Војводо Петре, доста више о том проклетом комунизму, ко је био, ако није. Ето, да ти каажем дса је покојни Ђинђић, напримјер, као стидент био црвенији од Броза, а сви за њим плачете и не кажете да је био комуниста. Мене су истјеривали три пута, зато што сам био неваљал. Шта је требало да не радим. Што данас ви не дижете буну, што подносите већ годинама разне режиме. Ја макар пишемн, критикујем, што сам радио и у социјализму. Оставите се четника и партизана. Неће ваљда Србија још 70 година да се дијели на четнике и партизане. Питај, драги Пјотр, младе од 20 до 40 година, нико не зна ни ко је био Броз, ни ко је био Чича или Горски цар Калабић или, или, а да не говорим ко је био Перо, Дража, Куперштајн , односно Бакарић, Иван Крајачић, Флашкалић, Доироњски, Крајгери , Мојсови, Колишевски, Блажее Јовановићи итд. Оставите дјецу нека живе свој живот. Њих не занима ни Сутјеска, ни Неретва, ни Равна гора, ни Зидани мост ни. ни, ни. А. што се тиче Путина, још се нијесам преорјентисао, хоћу рећи нијесам геј да мушкарцима дајем наклон и рукољуб. А Путину би требало, Петре, ти да пољубиш не само руку. Велика свјетска личност је Путин и ти и ја и многи смо мали да о таквој свјетској личности лапрдамо. Путина уважавају највећи његови непријатељи, а неки Петар се спрда. Петре, Петр, у памет се брате Петре, посебно што си частан четник и вјероватно војвода.

  • Najiskrenije prema tebi: ne reaguj, ne nasjedaj! Kakav Petar Maljevic!? To ti je jedna te ista vucibatina: En ti, Ti en, Lune, Vule, Ti Vraga, Oprosti mi pape, Miha Bukovac, Smaragdna realnost, Istina, Majk- ovo sada samo povremeno kao “ kuda plovi ovaj brod“, Milan Stanimirovic… sve ti je to, Kolja, jedna te ista “ osoba“- internet ovisnik; prvo te navuce, pa udara; buduci je ovisnik on u stvari navuce sebe pa po sebi udara, sa sobom “ razgovara“; evo ti , radi tebe!, najsvjeziji primjer o tebi: kao malo “ k“ u „kolja“, a kao “ hrvatskim“ rjecnikom, onda odmah udara fol na “ hrvata“ radi malog „k“, te “ noz“..; ili ono o tvom “ silasku niz Durmitor“- prvo navlacenje, onda “ pohvala“, a ova “ pohvala“ je ironija, odnosno sprdnja… On ti je, zapazio si!, i veliki crkvenjak, a , onda, pod drugim “ ident.“ udara ba tog „crkvenjaka“ ….
   Dakle, Kolja, sve je to jedna te ista fukara… Jedini s t v a r.n i bijasmo : Ti, Turajlic, Srboljub, ja- Spase Uzelac
   i par “ prolaznika“… Sve “ drugo“ je ON- bolesno cedo Orvelovo. Ti postojis, ja.postojim, Nikola postoji… i mi se mozemo do nemilosti preganjati, svadjati… pisanim putem, usmenim.putem, teorijski, neteorijski…., ali mi postojimo, mi se mozemo naci…- onaj „razgovara“ sam sa sobom i “ njega“ se nemoze n a c i, odnosno onakve kad ustreba nadje policija, a onda su jadniji od sundjera, znam to , Kolja, no , za sada, neka su u s e b i…
   Ne vredjaj se – brzo planes, odlika je to i moja!- , ali prihvati kako napisah; Turajlic je “ prizemniji“ i njemu je ovo jasno… Besmisleno mi je vise pisati, uvjeravam te da mi je namjera bila casna, ma da ti bude cvrsce, Evo ti jos: ako sumnjas, otidi na Katedru za sociologiju Filozofskog fakukteta u Beogradu, pronadji trenutno najpoznatijeg sociologa Djuru Susnjica- u penziji je I Mladena Lazica- vodi doktorantske studije na Fakultetu, oni ce te uvjeriti da nisam izmisljen- godinama smo radili zajedno na istoj naucnoj instituciji…
   Nemogu vise…
   Pozdravljam Te, Spase

   • KOLJA, DA NISAM“izmisljen“ i da povjerujes u ono sto ti gore napisah, dajem ti najtvrdje cinjenice: otidi -to ti je najlakse!- na Fakultet politickih nauka u Beogradu, u njihovu Arhivu– Biblioteku; -zatrazi tu moju magistarsku radnju o Djerdju Lukacu, da ce ti na uvid ; kyd

    • Spase,a ti kada si shvatio da si se nalupetao,poceo si da se izvinjavas,sve do sada.
     Pogledaj feljton broj 1 od Kolje,o OUN,ili njegove ranije tekstove i tvoje osvetnicke komentare.I idiotske komentare.
     Okomio si se kao monstrum,jedva te je Turajlic obuzdao,pa kada si shvatio da ste komsije zemljaci,na domak Zagreba,bi te sramota…poce nesto da mumlas na nemackom,her,her,funf,funf…
     Pa sada „moj“ Nikola?
     Ti bi da se druzis,je?
     I to sa onima koje pljujes.
     Kako te nije sramota ?
     Nije ti smetalo kada su se neki,sto ovde senluce na tvom maternjem,ili tamo gde si odrastao, hrvatskom,jeziku ,hvalili da imaju 5 imena?
     Tada si cutao,ali si bljuvao na Kolju.
     A i sam si se potpisao najmanje sa 4 imena,i sve ti je krace ime,od Spase,Uzelac,Beograd,Srbija,pa Spase Uzelac Zarez,do Spase…a i Milutin,sam si to govorio.
     Ti menjas imena,ti pljujes,ti si ovde remetilacki faktor.
     Ti si vredjao Seratlica,govorio si da Sere,da mu je to prezimenu?!
     Sram te bilo.
     Pretio si Seratlicu,cekajuci nove nastavke feljtona(evo,izadje 5-ti,juris Spase),najavljujuci „da ces jos toga reci“???
     Sta ces reci?
     Ti si Spase ,pod dejstvom pilula,zavrsavao sa „uf,al se ispraznih,fuj“?!
     To si govorio Spase?
     Ti si te bljuvotine izgovarao.
     Doveo si ovde do apsurda svaku komunikaciju,svojim primitivizmom I brutalnoscu.
     Nemoj ti sada da „stitis“ Kolju,niti da unosis „lepo vaspitanje“,kada si pokazalo ko si i sta si.
     A potpuno si prolupao,jer si povezao ljude gore,koji se nikako ne mogu povezati,bar kada je Kolja u pitanju.Tvoj mozak sve moze.
     Fuj!Sto bi ti rekao.
     Nadam se da ti je magistrski podeblji,bice vise higijenske koristi od tog papira.

   • Ma udbasi sve. Botovi. Pavelic je ziv, hitler se jos sunca u Argentini, Tito grila na Crnom moru, ovo su sve njihovi botovi. Ne nasjedaj!!!! Ja kad ti recem!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here