За страдале спуштени венци у Уну

Поделите:

У Новом Граду на „Мосту спаса“ обележен погром Срба у „Олуји“ пре 22 године; Представници „Веритаса“ на месту где су 1995. прошле избеглице

НОВИ ГРАД – Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац и заменик начелника општине Нови Град Бојан Лукач данас су са „моста спаса“ спустили венце у реку Уну, преко којег је у августу 1995. године прешло више од 100.000 Срба из Лике, са Кордуна и Баније, протераних у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.

Штрбац је рекао да све избеглице нису успеле да пређу, већ их је више од стотину живот изгубило на путу од Глине према Двору у непрегледној колони коју су тукле војска Хрватске и армија тзв. РБиХ.

– У рату деведесетих година у Хрватској, према подацима „Веритаса“, било је 7.299 српских жртава, од којих је у „Олуји“ живот изгубило 1.859. Током рата у Хрватској нестало је 1.804 Срба, од тога 795 у „Олуји“ – рекао је Штрбац.

Он је истакао да су то веома велике жртве, те навео податак да је из Хрватске у рату и после рата протерано 400.000 Срба.

– У Хрватској је, према попису из 1991. године, живело 582.000 Срба и 106.000 Југословена који су углавном били Срби, а према задњем попису из 2011. године било је 186.000 Срба, или 4,36 одсто – истакао је Штрбац.

Он је навео да је тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман рекао да ће питање Срба као реметилачког фактора бити решено када их буде мање од три одсто у укупној популацији.

– Како сада ствари стоје, на делу је „тихи егзодус“, јер на једног повратника из Србије њих пет из Хрватске одлази у правцу Србије. Ако се томе још дода старосна структура Срба који су се вратили, наше процене су да ће на следећем попису у Хрватској 2021. године бити премашен Туђманов план и да ће Срба бити мање од три одсто – рекао је Штрбац.

Бојан Лукач, заменик начелника општине Нови Град, изјавио је да је „Олуја“ била један од најтежих периода за српски народ у новијој историји, а да је Нови Град сведок дешавања у августу 1995, када су општина и грађани помогли избеглицама колико су тада могли.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС

У ХРАМУ Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос, а потом су у насељу Туњица положени венци код спомен-обележја цивилним жртвама. У овом месту је хрватска војска у септембру 1995. године прешла не територију РС и за два дана офанзиве убила 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП. Тада су рањени 17 цивила, три војника и један припадник МУП.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here