ЗАПАД ИМА ПЛАН: Срушити Додика методом — „да удари брат на брата“

Поделите:

Чини се да Запад и политички кругови концентрисани око Сарајева покушавају да прије избора отму власт у Републици Српској како би спречили даље јачање Српске али и потенцијално јаче зближавање са Србијом, пише Спутњик.

Нажалост, испоставило се да је набољи рецепт неслога међу Србима. Шта се иза брда ваља?
Само неколико дана пошто су у Београду Милорад Додик, предсједник Републике Српске, и Александар Вучић, предсједник Србије, најавили да би Декларација о опстанку српске нације могла да се у новембру нађе пред посланицима парламената Србије и Републике Срспке , јер је тим за њену израду увелико формиран, у парламенту Српске опозиција је блокирала рад ове институције.

Повод је, наводно, било то што на дневни ред није стављен Консолидован ревизорски извјештај о извршењу буџета Српске за 2016. године, који је Одбор за финансије скинуо са дневног реда сједнице на коју представници опозиције нису ни дошли.

Ствари се нису поправиле ни јутрос, јер су опозициони посланици физички онемогућили да се одржи нова сједница пошто су засјели на мјеста на којима треба да сједе предсједавајући Скупштини. Сједница се ипак наставила, али без опозиционих посланика јер им је изречена мјера забране због блокаде парламента. У међувремену, дневни ред је измјењен и спорни извјештај је поново увршћен, али опозиција и даље најаваљује опструкцију парламента.

Дакле, у моменту када је Српска буквално са свих страна под притиском, умјесто јединства, опозиција из редова Срба је кренула ђоном на постојећу власт у Српској. Који је разлог за тако нешто?

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомора вјерује да за овакав развој догађаја и власт и опозиција сносе дио одговорности, али наглашава да је власт гестом враћања спорног акта спустила лопту, док се за опозицију то не може рећи.

– Дакле, сада је на потезу опозиција. Ако не прихвате ову понуду, онда они имају задатак да до краја сруше политички систем Српске, заправо да сруше институције Српске!“, наводи он.

Наш саговорник напомиње да Српска има заштиту Русије и Србије, али и да у овом тренутку има заиста великих проблема са опозиционим “Савезом за промјене“ који очигледно неке ствари ради по налогу својих ментора из великих амбасада и из Савјета министара БиХ. Наш саговорник додаје и да све то долази из правца Сарајева, а да је циљ да се нестабилна ситуација из главног града БиХ пренесе и у Бањалуку.

– Оно што пада у очи гледано на нивоу цијеле БиХ јесте да је на делу потпуни распад коалиционе већине, распад политичког система у Сарајеву на нивоу БиХ, и у савету Министара и у Представничком дому парламента БиХ. Слична је ситуација и у Федералном парламенту и федералној влади, јер она три године није конституисана пошто фале три српска министра. Није конституисано Вијеће народа јер недостају српски делегати. Очигледно је циљ да се та криза пренесе и на једини стабилан дио БиХ, а то је Срске. То наравно даје оправдање тврдњама да су страни ментори дали налог “Савезу за промјене“ да направе хаос у парламенту Српске. Но, да ли је то тако, тешко је доказати“, напомиње наш саговорник, додајући да овакве ствари могу бити веома опасне посебно због чињенице да су идуће године општи избори у БиХ, што значи да су сва могућа сценарија на столу.
Шта ће се све десити, видеће се у наредним мјесецима, нарочито јер сви најављују да ће до краја године предложити своје кандидате за највише функције власти у Српској. Српска може само да опстане ако и једна и друга страна направи корак назад.

Власт у Српској није само учинила уступак зарад мира у овом сегменту, већ је Додикова странка најавила и да ће референдум о статусу Српске који је био планиран за идућу годину, бити одложен како се не би додано узбуркале страсти. Опозиција, с друге стране, засад не показује склоност ка смиривању ситуације.

Због дешавања у Парламенту Српске огласило се и Удружење грађана “Источна алтернатива“ Републике Српске, које је упозорило да странке које чине “Савез за промјене“ настоје да изазову хаос и нестабилност у Српској, како би дошло до евентуалне интервенције међународне заједнице која би им омогућила долазак на власт.

Предсједник овог удружења Војин Павловић навео да “ментори и мецене из Сарајева и са Запада“ губе стрпљење, што уноси додатну нервозу међу опозиционе посланике, јер нису оправдали велику помоћ која им је пружана за “разбијање институција Српске“ и изразили пуну подршку владајућој већини.

 

 

 

РТРС
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here