Жути Блиц против црног Мирољуба!

Поделите:

Мирољуб Петровић, контроверзни самопрозвани доктор наука, познат по својим опасним идејама, који позива родитеље да не вакцинишу децу, проповеда да су школе „дебилне“, дилере дроге би клао, а женама би дао само да рађају… одржао је у суботу још једно предавање. Иако је очекивао знатно већи број људи, с обзиром да је изнајмио салу која прима неколико хиљада посетилаца, његовом предавању присуствовало неколико стотина људи.

Иако човек са оваквим идејама не би требало да има простор за њихово ширење, наставља са својим накарадним проповедима, а оно што је најопасније у целој причи, јесто да већина оних који долазе да га чују има у просеку од 22 до 25 година.

А колико су његове идеје опасне и назадне и колико жели да их приближи омладини, која је прихватила његову крилатицу “Идеш под мач, бато”, говоре и лукави потези да своја такозвана предавања плаћа сам, односно да не тражи да се улазнице наплаћају, не би ли привукао што већи број људи.

Предавање које је одржао назвао је „Битка за здраву Србију“, а како сазнајемо, читаву Халу спортова на Новом Београду изнајмио је на три сата. Изнајмљивање је у целости измирио, а један сат закупа Хале спортова износи 11.111 динара.

Одакле му новац за то и да ли неко стоји иза њега нисмо успели да сазнамо од Петровића. Kада је чуо ко га зове, рекао је да не жели да разговара са новинарима „Блица“ и спустио слушалицу.

Петровић тврди да је докторирао филозофију на Универзитету у Јашију, Румунија, а у Београду Факултет за геологију, смер палентологија. Такође, тврди да је у Америци завршио медицину на “Интернатионал Институте фор Оригинал Медицине”, представља се и као оснивач и директор Центра за природњачке студије у Београду и Америци и Института за природну медицину, онлајн “факултета” са основним, магистарским и докторским студијама, где година основних студија кошта 950 евра. Међутим, његов факултет никада није имао акредитацију Министарства просвете.

Овај контроверзни доктор наука је у жижу јавности доспео путем емисија на Јутјубу, а вест о њему се великом брзином ширила по друштвеним мрежама. На жалост, посебно међу младима.

Оно што се прво надовезује за његово име је изрека „Идеш под мач, бато“, којом објашњава како се по кратком поступку треба обрачунати са дилерима дроге.

„Његова предавања су опасна“

Психолог Жарко Требјешанин каже да је опасно што овај човек наоколо држи предавања.

– Ако позива родитеље да не вакцинишу децу, односно позива људе на акцију онда је то кривично дело. То је недопустиво. А лаковерних људи увек ће бити, који ће наседати на такве ствари. Од тога не можемо да побегнемо – кратак је био Требјешанин.

Божовић: Он је екстреман

Професор социологије и културолог др Ратко Божовић је објаснио да млади људи често улазе у екстремне приче јер имају одређене предрасуде, те овакве идеје на њих делују као „црвена боја на бикове“.

– Треба сваког саслушати, али уз аргументације. То што он прича је екстремизам у мишљењу, али то може лако да произведе екстремизам у понашању. Ви можете да ударите на мејнстрим, али радикално решити проблем повратком у неизвесно, традиционално искуство делује сулудо – објашњава професор и такође наводи да нису добре идеје које су превише драстичне, кад нема толеранције и алтернативе.

Ставови оваквог човека, на пример за црквену општину Обреновац потуно су била прихватљиви, када су га почетком године позвали да одржи предавање на тему „Kако да обновимо Душаново царство“.

Старешина, отац Дарко, тада је „Блицу“ рекао да је са радом др Петровића „донекле упознат“, али да не види ништа лоше у томе да се трибина одржи и да се чује и „друго мишљење“. Ова трибина након писања медија није одржана, а управо оцу Дарку је било жао што није чуо шта Петровић има да каже о породици, теми коју је требао да обради.

Последње његово предавање било је у мају, а требало је да се одржи у просторијама београдске општине Вождовац. Међутим, за трибину овако радикалног и екстремног предавача владало је велико интересовање, због које је она из сале општине у року од пет минута премештена у СЦ „Шумице“. И овог пута публику је претежно чинила омладина.

Блиц

Поделите:

3 COMMENTS

  1. Шта се то Бљиц чеше, ди га сврби?
    Како то сад педери смеју како оће, а Мирољуб опасан? Па он се само зехеза, као и дерпери!

  2. Jedno društvo u kojemu je Miroljub Petrović bilo šta više od seoske lude je ozbiljno bolesno društvo! Mi, stari članovi ovog portala, imali smo priliku još pre mnogo godina da direktno kontaktiramo ovog ludaka na ovdašnjem forumu, na temi kreacionizma, gde je on zastupao teze, između ostalog, da lošu decu, koja se ne daju vaspitati, treba bez pardona ubijati. Kasnije, nevezano za ovaj forum, govorio je nekakve gluposti o tome kako se holandski nasipi trebaju minirati i tako poplaviti cela Holandija. Pre nekog vremena slučajno sam video jedan prilog na you tube gde Miroljub govori o tom događaju i kaže kako su Holanđani to primili kao šalu i nisu se uopšte ozbiljno odredili prema tome nego ga je, navodno, domaća policija, po povratku u zemlju, maltretirala i zvala na informativni razgovor povodom te izjave snimljene kamerom pored jednog holandskog nasipa i stavljene na you tube. Istina je, međutim, da Holanđani, nisu mislili da je Miroljub opasan, pravilno su procenili da je reč o jednom ludaku bez ikakve realne moći, ali su zato taj filmić iskoristili da još jednom, u za njih pogodnom trenutku, napadnu Srbe, koji, eto, spremaju terorističke napade na Holandiju. Dakle, Miroljubu treba uskratiti bilo kakav medijski prostor jer je običan ludak koji i nesvesno može da nanese štete nacionalnim interesima.

  3. Preterujete i to u velikoj meri. Ono što Miroljub promoviše su tradicionalne vrednosti, a mnogi obrazovani ljudi u svetu već odavno upozoravaju na štetnost današnjeg školstva. Pravite od ovog čoveka ludaka i ubicu a ustvari samo iz nekog razloga ne želite da priznate da je naš spas upravo u svemu ovome što Miroljub promoviše.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here