Томислав Кресовић: Председнички кандидат-„мистерија“ СНС

Томислав Кресовић: Председнички кандидат-„мистерија“ СНС

ПОДЕЛИ

Томислав Николић председнички „адут“ или „џокер“ СНС?

Остаје још мало времена да се Александра Вучић и СНС изјасне за свог председничког канидата. Велика је „тајна“ да ли ће то бити испред СНС садашњи председник Томислав Николић или ће се тражити друго решење. За председника владе Србије председнички избори су питање опредељивања Србије којим ће путем ићи у будућности. Досадашња пракса од 2012. године, показала је да је садашњи председник Србије Томислав Николић био коректан партнер владе и премијерима Ивици Дачићу и Александру Вучићу у вођењу државне политике и заступању њених интереса у свету

Моћ олигархије СНС „испитно питање“ Александра Вучића

Председник владе отвара једну дилему и каже: „Нема никакве сумње да пораз на председничким изборима не мора да значи одлазак свих министара или промену структуре политичких странака у влади, али свакако значи мој одлазак“. Ово је облик политичког изјашњавања о будућности владе Србије и права на лидерску одлуку не само шта мисли СНС и њено руководство и коалициони партнери, већ и сам председник владе и лидер СНС Александар Вучић. Из ове формулације се види да постоје и дисонантни тонови унутар СНС и коалиције по питању позиције садашњег председника Србије Томислава Николића као заједничког председничког кандидата. Известан део руководства СНС није за да Томислав Николић буде поново кандидат испред СНС за председничке изборе, већ желе да кандидују самог Александра Вучића. Ова политичка замена „теза“ само указује на различите интересе у СНС и да се само прати ауторитет Александра Вучића.

Моћ политичких камелеона и „прелетача“

Политичка искуства у Србији указују да су се страначке олигархије лако одрицале својих вођа и прилагођавале новој ситуацији и позиција личног ангажовања у власти и „прелатања“ из „странке у странку“. Прелетачи су увек политичка „кукавичија јаја“ у партијама и вршењу власти. Тако и сада у СНС има доста функционера који су били у ДС, Г-17+, СПО, ДСС и СПС и другим партијама, након пада политичких лидера ових странака или смањена утицаја на политичкој сцени. Олигархија у СНС покушава да „уцењује“ што говори о јачању разних лобија и интересних група и да је Александар Вучић у функцији „налепнице“ моћи страначких олигархија. Зато се поставља кључно питање да ли ће Томислав Николић бити „адут“ СНС и Александра Вучића или ће бити „џокер“ односно политичка карта у „рукаву“ председника владе Александра Вучића ради одржавања њега и њега самог на власти. Можда постоје и неки „заверенички“ планови да се одвајањем Вучића од Николића заправо „корак по корак“ елиминише и сам Вучић из власти. Због тога Александар Вучић каже: „Разговараћу с људима у Председништву и око многих других ствари и око њиховог већег ангажмана, јер у реду је да сам ја запустио страначке обавезе и да се не бавим странком, али није у реду да су сви други то запустили и заборавили и препустили свима другима велику иницијативу.“ Ово је велика порука да у СНС нема политичког „јединства“ већ савеза интереса у борби за власт од општине до републике и додворавања Александру Вучићу, да би му касније припремили „свилен гајтан“.

Пракса „свилених гајтана“ у Србији

Треба подсетити да те „свилене гајтане“ на различити начи су добили и и Слободан Милошевић, др Зоран Ђинђич, Борис Тадић, др Војислав Коштуница као и др Војислав Шешељ. Најближи лидерима су се увек најбрже ослобађали својих поилтичких вођа без имало моралних предрасуда. Формирана је олигархија „камелеона“ која се прилагођава свим политичким и страначким условима, идеологијама ради реализовања својих интереса. Када се погледају садашњи сарадници премијера Вучића који су били његови „љути“ противници од 2000. године, јасно се види да важи оно старо правило „апсолутна власт-апсолутно квари“. Цену те политичке „кварежи“ трпе грађани Србије. Председнику СНС Александру Вучићу на месту председника Србије није потребна кохабитација већ партнерство. Председник владе Србије каже: „Осим тога, кохабитација би значила да би председник свакога дана нешто звоцао, имао сва права и никакве обавезе. Влада док ради, тај неко би седео, а Николић то никада није радио и свакога дана би нешто звоцао. Имао би сва права, никакве обавезе. Питам вас, а шта су урадили ти што критикују? Треба нам неко ко ће да ради са владом, у мрцварењу земље не желим да учествујем.” Овде је остављен простор који говори да ли ће Томислав Николић бити “адут” Александра Вучића или политички „џокер“.

Томислав Кресовић

1 КОМЕНТАР

  1. Navodim Vuciceve reci sa kraja clanka :
    Председник владе Србије каже: „Осим тога, кохабитација би значила да би председник свакога дана нешто звоцао, имао сва права и никакве обавезе. Влада док ради, тај неко би седео и свакога дана би нешто звоцао. Имао би сва права, никакве обавезе.“

    Pored toga, premijer je rekao da ce se povuci ako za predsednika ne bude izabran kandidat SNS. Iz ovih reci vidimo da premijer Vucic nije covek dijaloga i koncenzusa. Uveren da on jedini zna pravi put i istinu, on ne trpi drugoga i drugacijeg. On je sam sebi dovoljan. Nama nije.

Comments are closed.