На вест о смрти карипског нобеловца Дерека Волкота

На вест о смрти карипског нобеловца Дерека Волкота

„МЕТАФИЗИЧКИ РЕАЛИСТА И НАЈБОЉИ ПЕСНИК КОЈИ ПИШЕ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ -(Бродски)

ПОДЕЛИ

У свом дому, у малој држави Света Луција  у  Карипском мору, умро је 17. марта у 87-ој години песник и драмски писац  Дераек Волкот, добитник Нобелове награде за књижевност за 1992. годину – „за вишеслојоно поетско стваралаштво испуњено историзмом који се јавља као  резлтат преданости култури у свим својим разноликостима“

Вест о смрти карипског нобеловца саопштила агенција Ројтерс позивајући се на песниковог издавача.

Волкот је  сматран културном иконом Свете Луције, мале карипске  државе у којој је рођен 1930., а чија се Фондација за културу одмах огласила поводом ненадокнадивог губитка:

“Био је веома гласан у вези са културом и наслеђем нашег острва. Његова љубав према  Светој Луцији и Карибима  показала се јасно у безброј прилика у којима их је помињао као свој дом.“

Рођен је у Светој Луцији, али је детињство провео у Труинадау и Тобагу.

Почео је да објављује стихове још у студентским данима, а држао је предавања из књижевности на Универзитету у Бостону.

Његова библиографија садржи преко 40 збирки, зборника и самостлних издања из богатог драмског и песничког опуса ствараног преко шест деценија,  међу којима се посебно, својом сугестивном песничком  снагом издваја  епска поема „Омерос“.

Поред Нобелове, Волкот је лауреат још једне  угледне светске књижевне награде „Т.С. Елиот“  за 2011

Најбољи пријатељ Јосифа Бродског

Волкот је био  најбољи пријатељ једног другог песника нобеловца, Јосифа Бродског са којим се упознао у САД крајем 1970. године  и остао у тесном пријатељству све до смрти Бродског 1996., која ће га инспирисати да напише поему „Италија еклога“.

Бродски је за  свог пријатеља и колегу  Дерека Волкота  рекао  да је „метафизички реалиста„, назвавши га уз то и „најбољим песником који пише на енглеском језику“.

Бранко Ракочевић