Привредна комора Косова није примљена у организацију при УН

Поделите:

ЖЕНЕВА – Управни одбор ИОЕ (International employer organisation)) је на заседању пред Скупштину којом започиње 106. конференција Међународне организације рада (МОР), одбацио захтев Привредне коморе Косова (ПКК) да буде примљена у чланство Светске послодавачке организације која ради при Уједињеним нацијама, саопштила је Унија послодаваца Србије (УПС).

Технички гледано, каже се у саопштењу, захтев није званично стигао ни до Управног одбора већ и раније уклоњен са дневног реда. Захтев са Косова није ни стигао на разматрање превасходно због правне, етичке и аргументације међународних стандарда које је пружила Унија послодаваца Србије.

Још од новембра 2016. године, стоји у саопштењу, Унија послодаваца Србије је трпела велике притиске из Женеве, како би дала пристанак да ПКК постане пуноправни члан ИОЕ, односно да се бар крене у минимум разговора по том питању.

У саопштењу се наводи да је „тврд став правног тима УПС и вишемесечна борба аргументима, коначно је добила епилог у корист УПС, али и читаве државе Србије”.

УПС истиче да је МОР једна од најстаријих, самим тим и фундаменталних организација на којим се темељи читав систем Уједињених нација и наводи да је главни заступник косовских интереса била Линда Кромјунг, генерални секретар Светске послодавачке организације.

„Један од главних аргумента на који смо се ослањали је и тај да у Светској синдикалној организацији при УН, ИТУЦ, нема синдикалаца са Косова, и по тој логици, послодавци са Косова немају са киме да преговарају на светском нивоу”, рекао је Бошко Савковић, генерални секретар УПС који се налази у Женеви.

Нажалост, навео је Савковић, наши синдикални социјални партнери, С С С С и УГС Независност, нису нашли за сходно да ни нас, а према мојим сазнањима ни Владу, обавесте о томе да се у ИТУЦ најмање пет година, као пуноправни члан, налази БСПК (Басхкими и Синдикатаве те Паварура те Косовес) синдикат са Косова.

Унија је зато морала, казе се у саопштењу, да користи друге правне аргументе, превасходно те да Комора Косова није независна организација која је настала сама од себе.

Привредна комора Косова, што се несумњиво види из њиховог извештаја о раду за претходну годину, члан је Еурочембера као и Светске коморске организације и поставља се питање да ли би њих примили тамо да су их препознали као послодавачку организацију?, навео је УПС.

По структуру чланства које смо примили мејлом види се да је њихово чланство организовано и подељено управо на начин како се функционише у коморском систему – по гранама и територијално. Нигде нема појединачних чланова, прецизира се у саопштењу.

Према сазнањима УПС, по Статуту ИОЕ, само једна организација из једне земље може бити чланица ове организације, а статус Косова овог часа по свим међународним стандардима и даље није решен и Косово је у формално правном смислу и даље територијални део Србије.

Уз то, наводи УПС, актуелна међународно политичка ситуација у региону је овог часа, на дневном нивоу, изузетно компликована и сматрамо да би сваки наговештај могућности да ПКК буде примљен у ИОЕ направио још већу дестабилизацију у региону.

„Желео бих још једном да се захвалим свим колегама из послодавачког мељеа региона који су безрезервно стали на страну Уније послодаваца Србије, али на одређен начин и читаве државе”, каже Савковић.

У свему томе, навео је он, дугујемо велику захвалност Хрватској удружи послодаваца која је од самог старта бранила наш став не само вербално већ и у Управном одбору ИОЕ.

„Ма колико парадоксално звучало, приступ Косова Међународној организацији рада као фундаменталној организацији УН, би био далеко већи инцидент од уласка у УНЕСКО”, оценио је Савковић.

Ова наизглед мала победа је важна и због тога што је приступ ПКК Међународној организацији рада обустављен до даљег, а не само до наредне Скупштине, наведено је у саопштењу УПС. (Танјуг)

Политика

Поделите: