Муслимани славе Рамазански бајрам

Поделите:

Муслимани данас славе Рамазански бајрам, један од два најзначајнија исламска празника.
Рамазански бајрам обележава крај поста, и следе дани весеља – дани Бајрама. Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз. Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете. Рамазански бајрам увек пада 1. шевала (10. месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају „празником положеног испита“.

Министар одбране Зоран Ђорђевић, у име Владе Републике Србије, присуствовао је синоћ у Београду свечаној Ифтар вечери и бајрамском пријему у просторијама Исламске заједнице Србије, крај Бајракли џамије, којом је обележен крај рамазанског поста и почетак Бајрама.
На свечаном пријему који је организован за представнике јавног, културног, политичког живота Србије, као и за дипломатске и представнике верских заједница у Србији, присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић пожелео је свим муслиманима срећан Рамазански бајрам и поручио да је данас први дан Рамазанског бајрама и обавеза муслимана је да радост поделе с породицом, комшијама и пријатељима, као и да обиђу умрле и замоле Бога за њихов вечни мир и спас, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

У дворишту Бајракли џамије била је постављена софра са храном и пићем за све вернике који славе почетак Бајрама.

Танјуг

Поделите: