Пријем Балкана у ЕУ могућ за 10 година?

Поделите:

Аустријски дипломата Волфганг Петрич каже да је могуће да Балкан буде примљен у ЕУ за десет година.

У међувремену, како је рекао, важна је ближа сарадња земаља у региону у којем као фактор стабилности види Србију.

„Због своје величине и економског значаја, Србија има много одговорности за регионалну безбедност, а стабилан Западни Балкан је немогућ без њене посвећености“, рекао је Петрич у интервјуу за данашњу Политику.

Он је додао да је Србија неутрална земља са европском перспективом, која је одбацила радикални национализам и игнорисала провокације својих суседа.

На питање да ли се залаже за промену Дејтонског споразума, Петрич је казао да је тај споразум „надживео своју корисност“.

„Оно што нам сада треба јесте споразум који долази изнутра и који одражава жеље домаћих људи“, навео је Петрич који је био високи представник Уједињених нација за Босну и Херцеговину.

Петрич је додао да „не подржава сецесионистичку референдумску политику председника Републике Српске Милорада Додика јер не жели да она постане међународно изолована државица“.

Он је оценио да је „Београд довољно мудар да се супротстави аспирацијама независности Републике Српске, јер би то увукло регион у кризу и зауставило пут Србије ка европским интеграцијама“.

Спутњик

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *