Томислав Кресовић: Kарактер Западне политике у Србији и на Балкану

Поделите:

Најгори су „најбољи“

Једна мала „анегдота” неформалног разговора грађанина Србије са бившим дипломатом западне земље који се бави бизнисом у региону. Грађанин Србије пита дипломату „Зашто у Србији помажете и на власт доводите само најгоре људе?“. Дипломата мало застаје у одговору, али ипак одговора и каже „Први разлог је очигледан, људи без квалитета и људи који имају слаб карактер и они склони корупцији су најпослушнији и са њима је лако манипулисати. А други разлог, како да кажем, ми том негативном селекцијом плански убијамо самопоштовање народа и осећај патриотизма међу будућим генерацијама. Kада виде какви све испливавају на површину, млади се разочаравају, почињу да мрзе сопствену земљу, развијају комплекс инфериорности и страни утицај прихватају као нешто сасвим нормално, па чак и пожељно…“. Ова оцена одражава став Запада, али и Истока према Србији и свима који долазе или врше власт у Србији. Kомпромитовани и корумпирани су послушници до краја и за то добијауу награде кроз проценте за уговорене послове ако су у врху власти или раде на штету своје државе или опстају у власти. То се најбоље види по разним увозничким лобијима у аграру, где пропада домаћа пољопривреда на рачун увоза и деградације националних ресурса а пре свега људских кроз „одлив мозгова”. Слично је и у управљанују финанансијама. Све је пред карактерно „ „порозним“ људима у власти на „продају”.Ово ствара „домино ефекат” и отпор код младих и креативних који по грчком философу Платону имају право на „илузију” али и реакцију.

Политичари, власт и држава на „ренту” и лизинг ?

Нажалост мора да се констатује да су у полтички живот Србије,посебно од пирамиде моћи од општинске власти ,управљања великим градоивма, међу посланицима и министрима послушници који држе своје позиције по цену пропасти Србије. Они су „заљубљени“ у своје полтичке вође ,а њихове вође су инструмент у рукама моцих компанија и политика изван Србије. Није ни чудо што се Балканом и Србијом баве ниже рангирани чиновници ЕУ или САД ,а да се са страхопоштовањем полтичари Србије односе према моћним политичарима Запада и Истока и чекају у редовима за пријем у страним амбасадама. Ова мала „анегдота” само послужује као пример да се нажалост политиком баве људи малих карактерних вредности и моралног интегритета. Поред избора карактерно слабих суштина глобалног владања великих над „малих” државама и народима, јесте и контрола над „духом” народа. Ален Далес (1893-1969), од 1942-1945 године, водио је политичку обавештајну службу у Европи, директор ЦИА од: 1953-1961, године. Један је од организатора обавештајне шпијунаже и саботаже против Совјетског Савеза, а после рушења СССР-а, против Русије, Србије и других источних земаља и идеолог је „хладног рата”. Далас је још 1945 године говорио “Ми ћемо рушити духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати покољење за покољењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо на омладину, деморалисати, разврашћивати и обешчаћивати је. Ето, тако ћемо ми то да урадимо“ Даласова формулација из 1945 године, одговора „анегдотској” изјави бившег дипломате који сада развија „бизнис” на Балкану и Србији.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:
7 replies
 1. Nije mi jasno
  Nije mi jasno says:

  Sta g. Kresovic „analitise“ ovoliko? Juce padala kisa. Kisa je bila mokra i napravila je male rupice na zemlji. Ali kad sunce ugrije isusice zemlju, a stopala ce poravnati rupice. Najavljuju novu kisu narednih dana. Ako dune juzni vetar, onda ce kapi da nakvase juzni deo fasade, a tu je i oluk supalj, pa ce se voda izlivati ispred ulaza…

  Одговори
 2. Патриота
  Патриота says:

  Политика је блато у које поштен човек тешко улази, ретки су примери успешних политичара-родољуба који искрено раде за своју земљу и не служе туђим интересима. Када погледате једног Рогозина који је доктор филозофских и доктор техничких наука са овим нашим политикантима који само умеју да се бламирају и да пузе пред Западом, нормално да сваком нормалном човеку припадне мука и држи децу ван политике, шта ћете, неће мука довека, ваљда, бар тако кажу.

  Одговори
 3. Перагеније
  Перагеније says:

  „Kада виде какви све испливавају на површину, млади се разочаравају, почињу да мрзе сопствену земљу, развијају комплекс инфериорности и страни утицај прихватају као нешто сасвим нормално, па чак и пожељно“ – УПРАВО ТО ја причам деценијама уназад. НАЈРАЗВИЈЕНИЈУ „негативну селекцију“ имао је КОМУНИЗАМ са славним маршалом и његовим слугицама на челу. ТАКО су и основали две српске покрајине, направили никада постоијеће – спојили Далмацију и Славонију – смислили нове народе… ШТА ВАС ЧУДИ?…

  Одговори
  • Mile
   Mile says:

   Perogenije, ovo za odluke u doba „komunizma“ si u pravu, samo sto to nema veze sa komunizmom nego sa ljudima neprijateljski nastrojenim srpskom narodu koji su takodje radili po ideologiji zapada. Danas imas ponovo na delu kontinuitet takve politike u daleko intenzivnijem i brutalnijem izdanju, nema komunista da to rade, ali ne vidim da ovu danasnju (konacnu?) katastrofu zoves maslom kapitalistickog sistema. Da te podsetim da nas je kralj Petar uvalio u taj antisrpski sos sa ustasama, uprkos savetima srpskih generala, a po nalogu svojih zapadnih kapitalistickih gazda. Dakle, bilo bi vreme da vec jednom prepoznamo stvarnog neprijatelja.

   Одговори
  • дулебг
   дулебг says:

   Да се надовежем на @Милета:
   – запад НИКАДА не би дозволио СРБИЈУ од Вардара па до Карловца. Зато нас је експрес оженио католицима и запретио за муслимане.
   Међуратна власт била је једнако антисрпска као и послератна-комунистичка, зато што је обема газда био исти – западне олигархије. Између 2 рата Срби су терани у Југословене, терани да титрају католицима не би ли и ови пристали у Југословене (од чега није било ништа), а завршило се са Јасеновцем и свим пратећим ужасима.

   Одговори
 4. дулебг
  дулебг says:

  Лењи, неспособни, жељни лаког живота и славе – мислим да су најбољи материјал за окупатора.

  Не знам, можда грешим, али чини ми се да постоји огроман број другачијих људи – интелигентних, вредних и образованих, те да су чак имуни на увреде система и испирање мозга. Нећемо моћи да се начудимо колико их је и одакле надиру – кад се једном промене критеријуми.

  Одговори

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *