Без постављања спомен-плоче Францетићу, полиција запленила две

Поделите:

Хрватска академија знаности и уметности у дијаспори коју портал „Индекс“ назива смешном, покушала је да организује постављање спомен-плоче усташи Јури Францетићу у Оточцу. Портал наводи да је полиција још јуче запленила две различите плоче. Пленковић и Јандроковић осудили постављања спомен-плоче Францетићу.

Наводно се ради о две плоче са различитим сликама, али идентичним текстом.

Без постављања плоче Францетићу, полиција запленила две

Без постављања плоче Францетићу, полиција запленила две

Пленковић и Јандроковић осудили постављања спомен-плоче

Премијер Хрватске Андреј Пленковић и председавајући Сабора Гордан Јандоковић осудили су намеру постављања спомен-плоче усташи Јури Францетићу у Оточцу.

Хина преноси да је Пленковић рекао да је „деведесетих Хрватска била угрожена агресијом када је великосрпски Милошевићев пројект угрозио земљу и интегритет“.

„У том тренутку политика првог хрватског председника није била само политика помирења, већ и јединства домовинске и исељене Хрватске. Поента је да је време сада да кроз рад Савета за суочавање с последицама владавине недемократских режима, кроз неко време, направимо оно што су учинили и други, а што се тиче плоче, наравно да је осуђујемо, то смо рекли већ неколико пута“, рекао је Пленковић.

Јандроковић је рекао је да је његов став о постављању плоче Јури Францетићу јасан и да је о њему већ говорио – да се Хрватска определила за демократски пут и осуђује све тоталитаризме.

Н1 је известио да је сувласник куће, на којој је плоча требало да буде постављена, одустао од тога јер је то противзаконито и рекао је да не жели да крши закон.

Он је рекао да је одлука власти стигла у задњи час, да ће се људи ипак окупити испред куће и да ће плоча „бити с њима у мислима“.

На постављање спомен-плоче ноторном усташком злочинцу позвани су и председница Колинда Грабар-Китаровић, Гордан Јандроковић и премијер Андреј Пленковић.

Миса за Францетића ће ипак бити одржана, а предводи је дон Анђело Каћунко.

Хрватска влада је осудила подизање срамотне спомен-плоче Јури Францетићу у Оточцу која је, како су навели у одговору Индексу, противна Уставу.

Постављање спомен-плоче Францетићу као „истакнутом усташи-антифашисти, хрватском политичару и легендарном војсковођи из Другог светског рата, против удруженог италијанског и српског фашизма“ најавио је Драган Хазлер, председник Хрватске академске заједнице домовине и дијаспоре.

Хазлер је јавности познат по заговарању да у Слуњу буде постављен споменик Францетићу, оснивачу и првом заповеднику Црне легије, односно елитне јединице Независне државе Хрватске“, јер је Францетић, тврди Хазлер, „водио многе борбе против четника и партизана“.

Споменик је група грађана поставила у Слуњу у јуну 2000. године, а уклоњен је уз притисак домаће и међународне јавности у августу 2004, при чему је уклањању претходило међусобно супротстављена протестна окупљања, уз јаке снаге специјалне полиције.

У међувремену се из Аргентине јавио Хорхе Францетић, нећак Јуре Францетића, који каже да породица није упозната с постављањем плоче, а да они овог лета намеравају да ставе једну плочу на гроб његових родитеља, јер су партизани Францетићево тело „бацили на непознато место“.

Јуре Францетић био је један од најозлоглашенијих усташких заповедника.

Током НХД био је пуковник и командант Црне легије са којом је извршио многобројне масовне злочине над српским и јеврејским живљем и припадницима НОП.

Касније је постао командат свих јединица Усташке војнице у Босни и Херцеговини.

Францетић је убијен 1942. године након што су партизани тешко оштетили авион у којем се налазио и приморали га да слети код Слуња, на територију коју су тада контролисали партизани.

Францетић и његов пилот одмах су ухапшени, али партизани нису могли да спрече локално становништво које их је линчовало вилама.

Због његове смерти у НДХ била је проглашена деветодневна жалост.

Танјуг

Поделите: