Вучићу, поклони Американцима и Хрватима Брнабићку, а не Теслу!

Поделите:

Америка 19. вијека била је примитивна земља бандитизма и геноцида над Индијанцима. Заостало друштво револвераша, сточара (каубоја) и вјерског фанатизма. Сваки докони фармер са мало дужом брадом који је знао пар реченица из Библије напамет окупљао би око себе неписмене масе сљедбеника, најављивао смак свијета и објављивао „Божје поруке“. У такву земљу 1884. дошао је и један млади Србин. Човјек који је освијетлио свијет. Србин који је измислио 21. вијек. Човјечанство још није на том ступњу развоја да може схватити највећи број Теслиних идеја, али и оно мало што смо схватили било је довољно да створимо модерну цивилизацију.

Ако данас одемо у Ватикан, нећемо наћи ни Куран ни Бхагавад гиту. У Меки не држе Библију и Бхагавад гиту, а у индијским ашрамима нема Курана и Библије. Али на сва три мјеста пронаћи ћемо струју, лаптоп, Николу Теслу. Чак и Талибани користе мобилне телефоне. Ти изуми који су покорили свијет, нису плод никаквог америчког друштва, које је како у 19. вијеку било насилно и назадно, него генијалних замисли једног Србина. Са правом је то народна мудрост опјевала: „Америко сисала си весла, кад је струју измислио Тесла!“

Бивиши српски премијер, а садашњи предсједник очигледно мисли да су и Срби сисали весла, па је на својој инаугурацији причао како Тесла припада и Америци и свим народима Балкана. Јасно је да Тесла не припада Америци тог времена, него да је у том дивљачком друштву био ванземаљац. А којима народима Балкана Тесла припада? У 19. вијеку на Балкану су постојали Срби, Турци, Бугари и Грци. Да не припада можда „Бошњацима“ који ускоро пуне 25 година постојања или Црногорцима који су измишљени у години кад је Тесла умро? Или је Вучић мислио на један други народ, који воли отимати српске историјске личности, коме су највећи спортисти, музичари и политичари српског поријекла?

Деведесетих година, у вријеме најгорег рата и прогона Срба у Хрватској, у Београду је мирно живјела и радила Љубица Штефан, Хрватица, агентица опскурне ватиканске секте Опус Деи познате по бичевању и самокажњавању, умјешане у бројне ликвидације и прљаве послове широм свијета. Она је од Опуса добила два задатка: да Теслу прикаже као Хрвата и да негира Јасеновац и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. У сврху негирања геноцида над Србима измислила је да је Недић очистио Србију од Јевреја, иако је опће позната чињеница да Недић ни његова Србија нису имали никакве ингеренције над нацистичким логорима Бањицом и Сајмиштем и да је у тим логорима страдало више Срба, махом сљедбеника и симпатизера Драже Михаиловића, него Јевреја. Теслу је покушала присвојити тако што је измислила да је рекао сљедеће ријечи: „Драго ми је што ме Хрвати својатају јер сам Хрват.“
Колико је ум Љубице Штефан био помрачен говоре ова два примјера. За вријеме Теслиног живота Хрватима није ни падало на памет да кажу да је он Хрват, него су вршили геноцид над Теслиним сународњацима. Од усташког терора страдало је 130 чланова Теслине шире породице. Озбиљнији хрватски историчари одбацују фалсификате Љубице Штефан, иако њезине тезе доста често можемо наћи на хрватским сајтовима, као и измишљено писмо шефа Хрватске сељачке странке из Краљевине Југославије, Владка Мачека, гдје каже да се Тесла поноси својим српским поријеклом и хрватском домовином. У том писму наводни Владко Мачек потписан је као Влатко, јер фалсификатор није знао ни његово име написати правилно. Како се Тесла уопће могао поносити „хрватском домовином“ кад се родио Аустро-Угарској, точније у Крајини која је тада била засебна административна јединица под влашћу Беча, а Хрватска је припадала Будимпешти?! Кажу да је Тесла само један дан био у Србији. Не, Тесла је био један дан у ономе што је данас Србија. А у Хрватској није био ни тај један дан, јер је Крајина укинута кад Тесла одавно није живио у Аустро-Угарској.
Хрвати тврде како је Тесла Хрват, а 1991. и 1992. су му срушили споменике у Госпићу и Радучи, родну кућу у Смиљану и цркву св. Петра и Павла у којој је његов отац, православни свештеник Милутин служио. Свјетски позната манекенка и топ модел, Теслина даља рођакиња Слађана Тесла каже да Хрвати својатају Теслу, а убили би га да је 1941. био у Смиљану. Усташе су у Смиљану током другог свјетског рата убиле 559 Срба од 621 колико их је тада тамо живјело. Данас у Теслином родном крају нема ни једног Тесле. Задњи Тесла, његов имењак Никола, протјеран је за вријеме Олује.

Знао сам да су Теслини и по оцу и по мајци били Срби из свештеничких породица. Отац, ђед и један ујак су му били свештеници, други ујак владика, двије сестре удате за свештенике, један сестрић свештеник… Ипак, нисам увиђао везу Теслине генијалности и свештеничког поријекла, док нисам упознао Williama Terboa, посљедњег живог Теслиног директног рођака, унука Теслине рођене сестре. Terboa је 10.7.2016. на Калемегдану изјавио:
„Свој живот посвећујем да име Николе Тесле буде на најузвишенијем мјесту. Част ми је да га представљам када му други одају почаст широм свијета, али је посебно задовољство када дођем на овакво мјесто и видим колико се људи интересује за Теслу и колико су поносни што је био Србин и заувијек остао Србин!“
Изненадиле су ме те ријечи, а још више ме изненадио сам Terboa, дан послије у Теслином музеју гдје смо дуго разговарали. Причао ми је о Теслином српском поријеклу кољенима уназад и на крају рекао: „Управо је то што је био светосавни Србин створило Теслу. Светосавље му је било стално надахнуће, оно му је улило љубав према људском роду. Светосавље је створило оквир у којем је Тесла живио, мислио и радио.“ На одласку смо се руковали, а Terboa ми је уз смијех рекао: „Држи чврсто ове руке јер само још у њима тече Теслина српска крва.“
У Теслином свијетлу и свијетлу свих ових чињеница савјетовао бих предсједника Вучића да ако већ нешто мора поклањати Американцима и Хрватима, нек им поклони (врати) Ану Брнабићу, а Теслу оставимо тамо гдје једино и припада: српству и Србима!

Mislav Horvat, FB nalog
Поделите: