Хрватска ће ипак имати неке везе с војском КиМ

Поделите:

Београд – Хрватска се неће директно укључити у формирање Војске Косова, као што је недавно изјавио лидер Самоопредељења Аљбин Курти, пишу „Вечерње новости“.

Ипак, ако Запад да зелено светло Приштини за трансформацију безбедносних снага у оружане, Загреб ће пружити помоћ најпре у обуци војске, сазнају „Новости“ из добро обавештених војних и политичких кругова у Загребу.

Исти извори навели су да је Загреб свестан осетљивости теме и да Хрватска нема намеру да семеша у однос Београда и Приштина. Наводи се такође и да ће званична одлука сачекати да се види шта ће се даље дешавати у региону.

„Начелно, војна сарадња није искључена, али не долази у обзир да Хрватска на било који начин искаче у том смислу“, каже за „Новости“ један војни стручњак чије име није објављено.

Саговорник „Новости“ наводи још и да ће све бити као и до сада и да ће Хрватска војска отворити врата за школовање војника с Косова као и да ће се4 повремено организовати неке војне вежбе.

Хрватска би у том смислу, требало да финансира обуку косовских војника, а предуслов за то је, како даље пишу „Новости“ да они знају хрватски језик. Такође, разговара се и о куповини хрватске војне опреме, закључује извор „Новости“.

Подсетимо, кандидат за косовског премијера Аљбин Курти изјавио је у петак да ће нова влада у Приштини „формирати војску у партнерству са Албанијом и Хрватском“.

Вечерње новости

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *