Орбан Пољацима: Бранићу вас од инквизиције Европске уније

Поделите:

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да његова земља стоји уз Пољску, а против претњи Европске уније да ће санкционисати ту земљу због намере да прошире контролу владе над правосуђем.

„Инквизиција против Пољске никада неће успети, јер ће Мађарска искористити све правне опције у ЕУ како би показала солидарност са Пољацима“, рекао је Орбан у изјави за телевизију у Румунији, пренео је Политико.

Врховни суд Пољске је у суботу ујутру одобрио закон који налаже моменталну оставку свих судија Врховног суда, што је у свету виђено као подривање независности судства.

Председник Европског савета Доналд Туск подржао демонстранте који су изашли на улице да протестују против закона.

„Ти људи су на улици због бриге за Пољску. Апелујем на председника да не запостави те људе, јер је у њима само доброта“, рекао је Туск.

Међутим, пољски председник Анджеј Дуда саопштио је данас да је ставио вето на два од три закона којима је требало да се „реформише правосудни систем“ те земље.

Вето шефа државе значи да ће о та два кључна закона који су изазвали највише протеста морати поново да расправља парламент и да квалификованом већином од три петине посланика, колико владајућа странка не може да окупи, покуша да вето надгласа.

Танјуг

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *