Тужилац за ратне злочине поднео захтев за наставак суђења за Сребреницу

Поделите:

Тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић поднела је суду захтев за наставак кривичног поступка против оптужених за злочине над цивилима у селу Kравице код Сребренице 1995. године. Тај поступак је недавно стопиран због одлуке Апелационог суда који је одбацио оптужницу у том случају јер није била поднета од овлашћеног тужиоца.

Оптужница је одбачена јер у време када је подигнута није био изабран нови тужилац за ратне злочине, нити вршилац дужности, док је старом престао мандат.

Србија више од годину дана није имала тужиоца затне злочине.

Нови тужилац Снежана Станојковић, изабрана је тек у мају 2017.

Она је како се наводи на сајту Тужилаштва за ратне злочине, захтев за наставак поступка, поднела суду 17. јула.

Суд још није заказао наставак.

Још увек није познато да ли ће за наставак поступка бити довољан нови захтев овлашћеног тужиоца, или је потребно подношење нове оптужнице, која мора да прође потврду суда.

Претходна оптужница терети Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару „Kравице“ 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

Ово је једини поступак у вези са злочином у Сребреници који се нашао пред српским правосуђем.

 

 

Инсајдер

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *