ДЕЦА ИЗ ДИЈАСПОРЕ: Хоћу да научим ђирилицу

Поделите:

“Новости” са децом из Расејања која похађају часове српског језика у летњој школи “Свети Сава” у Београду. Од 25 овогодишњих полазника, највише их је из Француске, Италије, Албаније…

ЖЕЛИМ што боље да научим српски и ћирилицу. Језик је мелодичан, а ћирилица баш лепа и занимљива. Хоћу да научим сва ћириличка слова, и велика и мала, и штампана и писана. Посебно ми је важно да се изборим са изговором слова “ч” и “ћ”, а и да не грешим где је које па да ми ћевап буде чевап, а ћуп чуп.

Овако прича Јован Месте (13), из Обена у Француској, један од 25 малишана српског порекла који матерњи језик уче у летњој школи за децу из дијаспоре “Свети Сава” у Београду.

– Мени и брату Ивану, који има 11 година, и такође је овде, српски језик је матерњи у правом смислу речи – прича нам Јован. – Мама нам је Српкиња, а отац Француз. У кући чешће говоримо француски, па желимо што боље да научимо српски, да бисмо могли течно да причамо с фамилијом и пријатељима у Србији и у мамином родном Београду.

Настава и смештај за већину деце организовани су у београдском ученичком дому “Јелица Миловановић”, под покровитељством Министарства спољних послова. Насмејана и ведра.

Јелена Матијевић

Новости

Поделите: