Срби не журе у владу Приштине

Поделите:

Посланици Српске листе иду на данашњу седницу парламента. Став о савезу са албанским странкама још није донет. Не искључује се могућност нових избора

НА данашњу конститутивну седницу Скупштине у Приштини ићи ће и представници Српске листе. Међутим, пошто ниједна коалиција албанских партија до јуче није саопштила да је обезбедила неопходну парламентарну већину за избор новог председника парламета, не искључује се ни могућност нових избора.

Уколико се већина, ипак, оформи у последњи час и парламент се конституише, једно од пет потпредседничких места, по Уставу, треба да припадне Србима. Незванично се помиње да ће ту функцију преузети доскорашњи председник Српске листе Славко Симић.

Због неизвесности ко ће бити мандатар за састав нове владе, посланик ове листе Игор Симић каже за „Новости“ да још не постоји коначан став о стварању евентуалних коалиција са албанским политичким партијама:

– Све потезе повлачићемо у договору са Београдом. Нашем посланичком клубу од девет посланика прикључио се и представник Горанске заједнице. Не интересује нас број функција, већ конкретно решавање проблема грађана, поштовање права која се досад нису поштовала, право на употребу језика, заштиту имовине…

Симић каже да, ако Српска листа буде део владајуће коалиције, не жели да се закони доносе само у корист Албанаца, као што је био случај раније и да је на врху пирамиде њихових приоритета формирање Заједнице српских општина.

Председник Српске листе Горан Ракић, током састанка са Марком Ђурићем, директором Канцеларије за КиМ, поручио је јуче да ће „модалитети ангажовања српских политичких представника у институцијама у Приштини зависити од односа албанских политичких актера према правима и интересима српског народа на КиМ“:

– Српске политичке представнике, захваљујући резултату Српске листе, више нико неће моћи да третира као декор.

ПРИПРЕМАЈУ СЕ ЗА ИНТЕРПОЛ

ТЕХНИЧКА Влада у Приштини усвојила је јуче иницијативу о учлањењу у Интерпол. Одлазећи председник привремених институција Иса Мустафа, како је пренела Слободна Европа, рекао је да је да Косово има добре шансе и да се у септембру може очекивати позитивна одлука. Истовремено, министар унутрашњих послова Скендер Хисени борави у Њујорку, где са сталним представницима чланица УН разговора о чланству у међународним механизмима.

Новости

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *