Влада Македоније предложила увођење албанског као другог званичног језика

Поделите:

Македонска влада усвојила је данас Предлог закона о употреби језика, којим се, ако буде усвојен у Собрању, албански језик уводи као други званични језик у општинама и градовима у којима живи најмање 20 одсто Албанаца, пренели су скопски медији.

И док представници власти усвајање овог закона тумаче усклађивањем са европским стандардима, опозициона ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, томе се противи и тврди да је реч о увођењу двојезичности и федерализацији Македоније.

Чињеница је, међутим, да је увођење албанског језика као другог званичног језика део коалиционог споразума премијера Зорана Заева са албанским партијама.

Увођење албанског језика као званичног је и део такозване Тиранске платформе која је сачињена у Тирани уочи формирања македонске владе.

Како је раније најављено, премијер Заев ће представити закон јавности, а пре него што буде стављен на дневни ред Собрања о њему ће се изјаснити Венецијанска комисија.

Свађа у Собрању између Џаферија и посланика опозиције

У наставку данашње, шесте седнице Собрања, на чијем дневном реду је смена Државног тужиоца Марка Зврлевског, поново је дошло до свађе између посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ и председника парламента Талата Џаферија.

Џафери је запретио опозиционим посланицима да им неће дати реч све док говоре у хору, а онда га је посланик ВМРО упитао: „Ко си ти“?

Председник парламента је одговорио: „Ја сам Талат Џафери, председник Скупштине и дужан сам да дам објашњење за сваку процедуралну примедбу“.

Танјуг

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *