Хрвати наплаћују Србима прелазак преко границе!

Поделите:

Многи српски туристи који су на летовање у Хрватску отишли аутобусом, на граници су доживели велику непријатност.

Бахати хрватски цариници тражили су да сваки аутобус из Србије плати 40 евра како би границу прешао без вишесатног чекања

– Убрзо након кретања возач нам је преко микрофона објаснио да ћемо око пола седам ујутру стићи на прелаз Метковић и да морамо да скупимо 40 евра за мито хрватским цариницима уколико не желимо да нас на граници малтретирају – прича путница Марина.

Возачи су навикли на то, па већ на поласку обавесте путнике да морају да скупе новац да не би чекали. Ово је доживела и Марина Ј. из Београда (27) која је пре десет дана аутобусом кренула за Корчулу.

– Кренули смо у девет увече из Београда „Ластиним“ аутобусом и на Хрватско приморје смо ишли алтернативним путем преко Босне, јер су на Шиду и Батровцима велике гужве. Убрзо након кретања возач нам је преко микрофона објаснио да ћемо око пола седам ујутру стићи на прелаз Метковић и да морамо да скупимо 40 евра за мито хрватским цариницима уколико не желимо да нас на граници малтретирају – прича Марина.

Задржавање подразумева да се аутобус паркира са стране у колону возила после кога следи вишесатно детаљно претресање.

– Возач нас је обавестио да можемо да стојимо у месту и чекамо и седам сати. Путници, међу којима је било и мајки с децом, сложили су се да платимо колико треба јер нико није желео малтретирање на граници нити да путује 30 сати. Свако од нас дао је по евро, али није у питању новац него се питамо зашто је то тако – каже Марина.

Након тога, њихов аутобус прошао је на граници изненађујуће брзо.

– У први мах нисмо били сигурни да ли нас је возач преварио и хоће ли да узме новац за себе. Међутим, кад смо стигли на границу, све нам је било јасно. Он је изашао са пасошима и парама, ушао тамо у кућицу код цариника, и вратио се врло брзо. Потом смо ван реда прошли комплетну границу и ушли у Хрватску за мање од сат времена. Али је свеједно срамота да само за нас важе таква правила, поготово ако имамо у виду да је то земља Европске уније – сматра саговорница.

Исту причу је потврдио једа од дугогодишњих „Ластиних“ возача.

– Опште је познато да хрватским цариницима морамо да дамо новац јер бисмо у противном имали великих проблема приликом преласка границе. Са агенцијама је то лако јер оне плате и путници не знају ништа о томе. Проблем настаје код аутобуских линија јер ја морам путницима да тражим тих 40 евра, колико мора да се плати. Уколико они хоће да скупе, ја то само ставим у први пасош кад их предајем и кажем царинику: „Мислим да нешто није у реду са првим пасошем.“ Они то узму и ми прођемо јако брзо. У супротном можемо да чекамо и сатима – испричао је возач.

У Царинској управи Хрватске, међутим, кажу да је мито строго забрањен и траже доказе за такво нешто.

– Уопште не толеришемо било коју врсту корупције. Стога нам свака детаљнија информација о томе може бити од помоћи у сузбијању и истраживању тих кажњивих дела. Уколико располажете таквим информацијама, молимо да нам их доставите. Не постоје никакви разлози којим би путнике неко обавезивао на прикупљање новца да би брже прешли границу – наводе у Царинској управи Хрватске.

 

Информер

Поделите: