„Многе странке се формирају само да би биле добре удаваче“

Поделите:

Представник организације ЦРТА Раша Недељков рекао је да је у 52 општине и града у Србији забележен феномен „прелетача“.

Тај феномен је нарочито заступљен након локалних избора, а тако се пуне редови владајућих коалиција.

„Дошли смо до статистике која нам говори да је укупно у 52 града и општине забележен феномен прелетача, као и да су сви прелетачи ушли у владајуће странке и тиме их или ојачали или направили могућност да владајуће странке које су на републичком нивоу у власти, буду пресликане у истој или већој мери и на локалу“, навео је Недељков.

Додао је и да, од укупно 181 одборника који су променили страначке боје, ако се говори о градовима, највише „прелетача“ има у Панчеву 12, у Kрагујевцу 11, Мерошини 10 и Жабљу девет. Недељков оцењује да су странке најчешће устројене попут предузећа, да се многе формирају искључиво да би биле „добре удаваче“, те да постоје и сателитске партије које, како је навео, служе томе да се ослабе противници и директни такмаци великих странака.

Политиколог Душан Вучићевић изјавио је да су у Србији, нарочито код младих, изражена антипартијска осећања, јер се политиком баве „они са дна каце“.

„Отуда и изражени антипартијски сентименти у једном делу српског друштва, нарочито код младих и високообразованих. Kада видите да се политиком углавном баве они са дна каце гледате да те из каце побегнете“, рекао је Вучићевић за Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ). Он је оценио да је поверење грађана у политичке партије на ниском нивоу због тога што виде да се ту махом не ради о интересима друштва и грађана, већ о ускостраначким интересима који су најчешће ограничени на једну мању групу људи на врху странке.

Према његовим речима, не треба веровати партијама у Србији да, наводно, имају око милион и по чланова. Kаже да упоредни подаци из релевантних међународних истраживања показују да је партијских чланова далеко мање него што то партије наводе.

„У последњем истраживању Светске студије вредности из 2009. године само је 2,7 одсто испитаника у Србији изјавило да себе сматра активним члановима партија. Могуће је да је тај број у последњих неколико година, истовремено са оснаживањем пипака партијске државе, нарастао, али не верујем да се ради о превеликом скоку. Укупан број чланова партија – активних и неактивних – вероватно се и даље креће негде између 10 и 12 одсто“, казао је Вучићевић.

Поделите: