За скидање филмова преко интернета казна 250,000 динара

Поделите:

Приликом гледања филмова на овај начин, ваша ИП адреса је “на изволте”, па сами преузимате одговорност за кршење закона.

Постоји више сајтова на интернету на којима можете скинути и гледати филмове и серије одличног квалитета и високе резолуције. Међутим, као што вероватно сви знају, овакво скидање садржаја је илегално. У ово сада можемо и ми да се уверимо јер корисницима из Србије све чешће стижу опомене због кршења ауторских права.

Сваки пут када одгледате филм на интернету или га скинете, украли сте материјал заштићен ауторским правима, због чега можете отићи у затвор или платити казну у износу од 250.000 долара, према америчким законима.

Приликом гледања филмова на овај начин, ваша ИП адреса је “на изволте”, па сами преузимате одговорност за кршење закона. Уколико власник ауторских права одлучи да вас тужи, провајдер ће му понудити податке и даље следи кривични поступак.

И зато се немојте зачудити када вам стигне порука следеће садржине, коју је добио један Београђанин након што је скинуо филм са интернета:

“Kао администратор YУнет Интернатионал, желим да Вас обавестим да смо добили пријаву од стране носиоца ауторских права да се са Вашег налога предузимају активности које нису у складу са уобичајеним стандардима и правилима понашања на Интернету.

С обзиром на то да YУнет Интернатионал нема увид у садржај Ваше комуникације на интернету, уколико сматрате да су горњи наводи тачни, молимо Вас да престанете са радњама које представљају недозвољено понашање на интернету.”

Србија се налази на седмом месту листе земаља у којима је илегално скидање најзаступљеније.

У Хрватској, чланици Европске уније, казне су одавно почеле. Примера ради, прошле године забележен је случај кажњавања нелегалног скидања филма “Гранд Будапест Хотел”, због којег је прекршилац морао да плати казну од 850 евра.

 

 

 

Дневнижурнал

Поделите: