ВЛАДАЛИ ПРОСТИТУЦИЈА И НАСИЉЕ! Полиција у овај део Београда није смела ни да крочи!

Поделите:

Последњи становници су исељени почетком шездесетих година прошлог века

Последњи становници су исељени почетком шездесетих година прошлог века

Драган Бјелогрлић је попут мађионичара у најновијој серији „Сенке над Балканом“ успео да оживи један део заборављеног Београда, чувено дивље насеље Јатаган малу, с којим ни Kраљевина СХС није успела да се избори, а које је у потпуности растурено тек шездесетих година, и то приликом припрема за организовање Прве конференције несврстаних.

Насеље које настало након Првог светског рата на данашњем простору између Булевара Франша д’Епереа и комплекса болница, од Мостара до Булевара ослобођења, а један од аутентичних записа из тог времена наводи: „Неколико Београђана, избачених на калдрму из својих сопствених станова, видеше тамо слободан плац, који је иначе општинско власништво, брзо створише план.

Предвече догураше материјал, по ноћи сами приступише раду и ујутро су у већ готовим кућама кували ручкове.

Њиховом примеру следовали су и остали бескућници, па су тако сваке ноћи ницале нове и нове куће, а данас већ имамо читаву варош у вароши. Нове страћаре се непрестано дижу, па често Јатаганмалац кад устане, види у свом дворишту нову, туђу кућу.

Наравно, насеље је у почетку било познато по томе што је чак и полиција тамо нерадо залазила, а проституција, коцкање, џепарење, продаја наркотика… били су уобичајне делатности.

Гордан Kичић, један од глумаца у серији, овако је описао поменуто насеље:

– Радња се дешава двадесетих година у Београду, у којем тада није било све лепо и чисто, него је било делова града, та Јатаган мала, која је била прљава и одвратна, тако да ми се свиђа што постоје обе стране медаље тог неког времена – навео је Kичић пре почетка емитовања серије.

Интересантно, током времена је Јатаган мала толико нарасла, да је полиција један део срушила 1933, а око 450 кућа до темеља је уништено у периоду од 1939. до 1940, да би дивље насеље у потпуности било расељено 1961.

Принудно исељење на Ледине

Насеље је настало крајем 1919. године. Током година, градска власт је парцијално рушила делове насеља, а 1939. године је срушен највећи део кућа и становници Јатаган мале су принудно исељени у Маринкову бару. Остатак становништва је почетком шездесетих исељен на Ледине, чиме је заувек уништено то дивље насеље.

 

Поделите:
4 replies
 1. Драган
  Драган says:

  E, да је тада Синиша Мали био градоначелник – “Јатаган мала“ би
  нестала преко ноћи као и – “Сава мала!“

  Драган Славнић

  Одговори
 2. ар ју тоукинг ту ми?
  ар ју тоукинг ту ми? says:

  То да има или је било делова Србије у које Полиција није смела да крочи,
  може да напише само неко ко много гледа холивудске филмове.

  Одговори

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *