Владан Глишић: Видовдан против политичке чаршије

Поделите:

Чаршија као чаршија. Увек је иста, па и када је политичка. Чаршија не разговара, не размењује аргументе, она оговара и лепи етикете. Зна добро ко су „наши“ а ко су „њихови“. Против „њихових“ је све дозвољено. О „њиховима“ се имају већ готове осуде за „њихове“ текстове који се и не читају. И Видовдан је то знао.

Тако је Бранко Радун (сигуран сам да је он) ноншалантно, елегантно и цинично наместио интелектуалну заседу за хашку политичку чаршију „круга двојке“. Знао је да неће ни читати текст на Видовдану у коме су поређане оригиналне мисли хашких лобиста о пресуди генералу Младићу. Спреман сам да се опкладим да овај текст нису ни прочитали. Јер да јесу знали би да је глупо оно како су реаговали. Неко од њихових им је дојавио да постоји некакав списак издајника на Видовдану у коме су и они. И, кренуло је чаршијско „пљување у даљ“ по Видовдану. Пљувачки строј су заузели сви од Шутановца до Антонеле Рихе. Закључак, њихов је – власт преко Видовдана прави фашистичке спискове издајника!

Стереотипно и смешно. Сигуран сам да Вучић никада Радуну не би дозволио да га толико посвађа са хашком чаршијом „круга двојке“(много му је битно како изгледа у њиховим очима).

А шта је ту фашистички? То што је пренесено, у оригиналу, и без коментара, мноштво мисли одређених људи о томе колико је добро што Хашки трибунал ради то што нам ради. Да ли се они то стиде својих оригиналних мисли? Или мисле да је то добро за амбасаду САД али баш није и за домаћу јавност? Или им је можда споран наслов у коме су означни као Хашки лобисти? Ако већ хвале Хашки учинак и за њега се залажу – зашто им је спорно да их зовемо Хашким лобистима? Сигуран сам да сви они толико говоре енглески да добро знају да реч „лобиста“ не значи – издајник.

Закључак је једноставан: нису читали текст на Видовдану, навукао их Радун да пљују без разлога – и онда удри по режиму јер тако неће да се види колико су испали глупи у друштву.

Владан Глишић

Поделите: