Хрватки историчар и теолог тврди: Срби су староседеоци Балкана (видео)

Поделите:

Горан Шарић, католички историчар и теолог, био је гост емисије „Интервју“ у продукцији „Балкан инфо“. Шарић је постао познат након што је у медијима изнео низ тврдњи по којима су Срби потомци Илира староседелаца Балкана, а да се може пратити веза становника Лепенског вира и Винче са данашњим становницима Србије и Балкана.

Он је, као што тврде и бројни историчари у Србији, објаснио да су Аустрија и Немачка манипулисали историјом како би Словене показали као досељенике на Балкан и у томе нашли оправдање за колонизацију овог простора од стране Германа.

Горан Шарић одговара на кључна питања на темељу дугогодишњих истраживања архива од Ватикана, преко Беча и Дубровника. Нашу прошлост, садашњост и будућност реконструише помоћу неколико стотина различитих извора и користећи преко 20 научних дисциплина у анализи.

Шарић говори о преласку садашњег становништва Хрватске из православља у католичанство, малом проценту турских гена међу српским становништвом и миту који је настао о турском силовању српскиња. Он објашњава да су међу Турцима има много више српског гена него обратно и објашњава шта су разлози томе.

Опанак.нет

Поделите:
8 replies
 1. Srbenda
  Srbenda says:

  Klasicna Hrvatska teorija brojanja krvnih zrnaca. Ne znam sta pokusava da dokaze ali ima dosta tacnih a i pogresnih teza. Jezici su su se u istoriji sirili trgovinom vaznim rutama, morem ili velikim rekama. Tako se Grcki prosirio oko Egejskog mora, latinski u zapadnom mediteranu, arapski karavanskom rutom uz Crveno more. Drevna ruta cilibara (ambera) je vodila od Letonije do Crnog mora i dalje Grcke na jednu i od Letonije do Trsta i Rima na drugu stranu. Ovim rutama se trgovalo ne samo cilibarom, nego zitom, krznom, robovima i cime sve ne. Tako je se drevni baltoslovenski jezik prosirio na teritorijama gde se danas ti jezici govore.

  Одговори
 2. Srbenda
  Srbenda says:

  Ova dve trgovacke rute (cilibara) su jako stare tako da se slican jezik govorio na njima i davno pre Rimljana (verovatno slican Litvanskom), i posle Rimljana (Slovenski) i da je strujanje na njima stalno postojalo u oba smera. Keltski jezik se prosirio morem oko Britanije, a germanski morem oko Skandinavije.

  Одговори
 3. Srbenda
  Srbenda says:

  Kolevka jezika je obicno onde gde su dijalekti najraznovrsniji (zato su u Engleskoj akcenti raznovrsniji nego u Americi). Ako se pogleda raznovrsnost evropskih jezika (gde su geografski slovenski, germanski, keltski, latinski itd) vidi se da je njihov izvor sa Balkana i verovatno dalje iz Male Azije.

  Одговори
 4. Srbenda
  Srbenda says:

  Vrlo je verovatno da su Iliri pricali ili slovenskim ili vrlo bliskim jezikom. Ali isto tako ih je veliki deo bio romanizovan (romanizovani su i Dacani/Rumuni koji su iza nas). Neosporno je da su se ti Iliri asimilovali vecinom medju Srbima i Hrvatima. Tako da su potomci Ilira Srbi i Hrvati, a ne Albanci (koji su ili mali narod koji je oduvek ziveo gde zivi sad ili Tracani).

  Одговори
 5. Srbenda
  Srbenda says:

  Nosilac identiteta nije ni jezik niti religija nego kompleksan miks istorije, ekonomije i demografije (inace Kanada i Amerika ne bi bile posebne nacije, Austrija i Nemacka, Argentina i Cile itd). Tako da cak i da svi Jugosloveni nekad bili i da su sad Srbi, i da su sad svi pravoslavni, Srbija, Hrvatska i Slovenija bi se odvojile jedne od drugih. Ekonomska, demografska i kulturna privlacna moc Nemacke prema Sloveniji i Severozapadnoj Hrvatskoj, i Italije prema Dalmaciji je toliko jaka da Jugosloveni jednostavno ne mogu da ocuvaju nezavisnost Slovenije i Hrvatske.

  Одговори
 6. Srbenda
  Srbenda says:

  Mnogo mi ovo dobro ide, trebao bih da budem kolumnista na Vidovdanu. Evo dozvoljavam vam da objavite moje komentare spojeno kao kolumnu (potpisite sa Srbenda) a ja obecavam da cu u tom slucaju napisati nastavak 🙂

  Одговори

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *