Постављање споменика Апису у центру Београда

Поделите:

Београд, 26. децембар 2017 – Поводом 100 година од стрељања Драгутина Димитријевића Аписа, Српска лига поднела је захтев надлежним службама града Београда да до краја године, на локацији коју град одреди, постави споменик овом српском хероју и патриоти који је неправедно осуђен на смрт због наводне велеиздаје, по налогу двора Александра Карађорђевића и радикалске владе, али и рехабилитован прво 1953. године на иницијативу Александра Ранковића, а потом и 2012. године од стране српског судства – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

Сматрамо да би добра локација за постављање споменика била у парку испред Дома Војске пошто је Димитријевић као генералштабни пуковник војске Краљевине Србије обављао низ важних војничких функција почетком прошлог века – каже Ђурђев и додаје да није искључена ни локација на углу Душанове, Скадарске и Цетињске улице јер је Апис рођен у Цетињској улици у Београду.

Ђуурђев појашњава да је непосредно по завршетку Првог светског рата, 1919. године, професор Слободан Јовановић изнео је сумњу у легалност судског процеса Апису и његовој групи објаснивши је да се смртна казна ни у ком случају није могла темељити на закону, те да се радило о судском убиству и да је исто тако, један од најзначајнијих пријатеља и поштовалаца Србије и Срба др Арчибалд Рајс за Аписа рекао да је невин, као и да је био велики српски патриота кога су бојали српски политичари јер је могао да контролише афере у Србији после рата.


Градска управа – Секретаријат за културу


Градски менаџер Горан Весић


Градоначелник др Синиша Мали


Скупштина Града Београда

Српскалига.рс

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *