Да ли је прекоманда Хојта Јиа у Сарајево најава удара на Републику Српску?

Поделите:

Шта би намештење дипломатског „јастреба“ Брајана Хојта Јија за амбасадора у Сарајеву, у ствари, значило за статус Републике Српске?

Судећи по свему, Брајн Хојт Ји ће у будућности свој дом скућити на брдовитом Балкану, што због ставова које износи није добра вест ни за кога, а најмање за српски народ.

Амерички чиновник Брајан Хојт Ји дефинитвно остаје на Балкану, али се још не зна да ли ће му нови дом бити у Скопљу, како се најављивало, или у Сарајеву, како се сада све гласније спекулише.

Ји је на лето требало да преузме место амбасадора Америке у Македонији. Међутим, ова одлука је сада неизвесна јер је његова оставка на све досадашње функције које је обављао као амерички чиновник подгрејала незваничне вести да је тај потез од њега захтевао Стејт департмент како би по хитном поступку могао да буде именован за новог америчког амбасадора у Сарајеву.

Шта би намештење дипломатског „јастреба“ Брајана Хојта Јија за амбасадора у Сарајеву, у ствари, значило за политички узаврелу Босну и Херцеговину, као и за статус Републике Српске?

Универзитетски професор Стевица Деђански каже да ће, ако се испостави да је ова вест тачна, то значити да се наставља смер деловања „америчке дубоке државе“ чији је Ји представник, а не званичне Америке. Али то чији је он, додаје професор Деђански, не мења чињеницу да би његово именовање за амбасадора у Сарајеву значило и велики проблем.

„Његово ангажовање, уопште на Балкану, проблем је, јер смо чули његове ставове и видели његове прилично дрске наступе. То да ли ће он бити у Македонији или у Сарајеву, реално гледано, што се тиче српског народа, у обе варијанте је неповољно јер ћемо имати нове притиске, саботаже у процесима које покушавамо да спроведемо, а то је стабилизација целог региона“, наводи наш саговорник.

Док се не добије званична потврда о будућем месту пребивалишта Брајана Хојта Јија на Балкану, не може много тога да се каже, али ће, према речима професора Деђанског, ако то буде Сарајево – ствари бити кристално јасне.

„То би био знак да је Република Српска у очима америчке администрације, односно те ’дубоке државе‘, заиста проблем, и они ће покушати све да изврше нови притисак на РС. Али реално, ми смо то и очекивали. Био то Ји или неко други, задатак им је исти, с тим што нам је Ји већ познат, па можемо да знамо шта да очекујемо од њега“, каже Деђански.

Нови притисак на РС аутоматски је притисак и на Србију, наглашава наш саговорник, уз коментар да је, изгледа, томе све и подређено.

„Не можемо ми да одвајамо Србију од РС, посебно у тренутку када је у настанку заједничка декларација за опстанак Срба и о српским интересима на Балкану, где ће бити укључени Срби из свих балканских држава, тако да је крајња инстанца притисак на Србију“, каже наш саговорник.

Без обзира на то да ли је вест о томе да ће Ји бити амбасадор у Сарајеву тачна или не, наш саговорник закључује да чим Србија почне мало да јача, стижу нови притисци. Једина разлика је, каже он, што смо овај пут ми то очекивали, па имамо могућност да направимо стратегију како да се томе одупремо.

Иначе, Америка је због чињенице да би Русија могла да се дубље инсталира на Балкану, као свог заступника својевремено послала извесног чиновника у америчкој администрацији Хојта Јија, који је одмах кренуо у агресивну кампању по Балкану, промовишући америчке ставове, са негативним акцентом на све што је српско и руско, што му је, вероватно, била и препорука за првог човека Америке на Балкану.

Аутор Бранкица Ристић

 

Извор Спутњик

Поделите:
0 replies

Оставите коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *