Борислав Радовановић: Вучићев „жути картон“ Додику

Поделите:

Састанком са Вукотом Говедарицом српски предсједник Александар Вучић је фудбалским жаргоном речено Милораду Додику изрекао посљедњу опомену – пред искључење. Хоће ли Вучић на предстојећим изборима и декларативно подржати СДС?

Управо је дегутантно посматрати како Додикови прорежимски медији, заједно са изузетно јаким проруским медијским лобијем Србије, настоје минимализовати недавни састанак Вучића и Говедарице. Плаћенички медији једноставно немају манипулативног простора око овог политички изнимно занимљивог састанка, па га покушавају сакрити од јавности.

И раније се догађало да Вучић прими опозиционаре Републике Српске и то након вишедневних молби комплетан Савез за промјене, или да прима Младена Иванића због функције коју обавља и ино. Но, овакав састанак два страначка лидера још није виђен у домену српско-српских новијих политичких односа.

Додуше, можемо говорити и о томе како је Додик небројено пута политички поентирао на томе што је у Београд позван због позиције коју обавља, али је овај састанак са Говедарицом и у том контексту од изнимног значаја.

Александар Вучић је врло једноставним, али фантастично еклатантним, потезом Додику поручио да више не може бјанко рачунати на његову политичку подршку. Чак му је јасно дао до знања како је само питање тренутка кад ће и декларативно подржати Српску демократску странку на предстојећим изборима, чија кампања у комплетној БиХ већ увелико траје.

Режимски и проруски медији ову врло јасну политичку поруку не могу никако преиначити, па је настоје маргинализовати. Ипак, порука је јасна свима који је желе спознати. Најважније, Додик је одлично схватио овај „жути“ картон и сад ће бити занимљиво пратити његове реакције.

У даљем запитајмо се шта је то Александра Вучића приморало на овај највјеројатније изнуђен потез? Свакако да је у питању Додиково бомбастично најављивање референдума о приступању у НАТО. Вучић је покушао упозорити Додика како се не слаже са овом авантуристичком „политиком“, али се то показало као неђелотворно обзиром да овај чак заоштрава ситуацију. Е сад му је састајањем са Говедарицом изрекао „посљедњу опомену пред искључење“.

Елем, погрешно је Вучићев актуелни потез тумачити само кроз питање Додиковог „референдумисања“. Има све то много дубљу позадину. Примјера ради приликом предсједничке инаугурације Вучић је могао пластично спознати колико му је Додик тежак „камен око врата“. Сви присутни су јасно показали да је Додик персона нон грата за друге свјетске и регионалне званичнике. Нико му није пришао да се поздрави, а о некаквом фотографисању и слично Додик је могао само сањати. Поред тога треба се сјетити да је Вучић морао лично интервенисати због Додикове идеје да 11. јула организује митинг подршке Ратку Младићу и других сличних примјера.Треба ли Вучићу такав политички „савезник“?

Можемо о појединачним примјерима и надуго и нашироко, али треба се посветити суштини. Кад компарирамо Вучићеве и Додикове политичке циљеве и модалитете политичког ђеловања ван сваке сумње долазимо до закључка како су у питању двије различите „галактике“. То је напросто неспојиво и само је било питање тренутка на ком ће годинама напрезана веза једноставно експлодирати. И то ће се догодити у неколико наредних мјесеци.

Гђе лежи кључни проблем? На једној страни имамо Александра Вучића који годинама балансира по врло танком ужету, али опстаје и суштински не мијења зацртане циљеве. Његов основни политички циљ јесте приступање његове државе Европској унији и на тој позицији стоји чак и кад му Путин „поклања“ МИГ-ове и тенкове. Избором премијерке Ане Брнабић на уштрб руских утицаја Вучић је ван сваке сумње показао гђе је опредијељен.

Међутим, то није препрека прибављања кинеских, арапских, турских и иних инвестиција. Ево Коридор 10 је у завршној фази шта значи да Вучић максимално користи кинеске инвестиције и реализује њихове мегаекономске замисли. Само кинези су по питању својих пројеката битно другачији од Руса. Много су директнији, конкретнији и мање угрожавајући. Није се Вучић одрекао руског мегаенергетског пројекта Турског тока, који у најновијој верзији поново активира и Јужни ток, али сасвим прагматично промишља да је на Русији обезбјеђивање основних претпоставки реализације. Зар да слаба и малешна Србија „ломи копља“ са конкурентним велесилама?

Истовремено Вучић се позиционира као регионални лидер, али не кроз пуко политиканство (попут Додика!), него континуираним развојем српске привреде. Многе замјере Вучићеве економске политике у овом тренутку можда су утемељене, али дугорочно посматрано бенефити су неизбјежни. Он у Србију доноси технологију, знање, упосленост, развој науке и образовања и ино, а то су стубови на каквима почивају развијене привреде.

И управо због развојне и извозно орјентисане привреде Вучић тежи као стабилности у региону. Свака дестабилизација утиче на привредни развој Србије, а у даљем и на привредне и трговачке везе. Без обзира на сву нетрпељивост Косово је српски „извознички рај“. Кад би упоредили тржишта Републике Српске и Федерације БиХ са позиције профита већ је сад упитно ко је „ближи“ Србији. Да не говоримо о вишегодишњем тренду пререгистрација српских фирми из Српске у Федерацију због бољих привредних услова (и јачег тржишта).

Значи, предње речено представља само неке димензије Вучићеве политике и циљева какве настоји материјализовати. Са друге стране морамо се запитати каква је Додикова „економска политика“? Зар је „економија“: превари, укради, уништи, девастирај, задужи…??? Или је „политика“: слажи, обмани, манипулиши, завађај, дестабилизуј, произведи хаос…??? Нема ту ни политике ни економије, него тек пуко политиканство и безобзирна пљачка.

И сад рационално се запитајмо: шта Вучић добија савезништвом са Додиком? Само проблеме! У ствари, он ништа не добија, а континуирано је на губитку. Са друге стране у СДС-у има стабилног партнера који у потпуности кореспондира са његоом политиком и замислима. Само крајње наивни могу вјеровати како се Вучић са Говедарицом састао тек тако или из разлога који су медијски саопштени.

Постоје само двије могућности. Прво, како је предње речено, овим састанком Вучић још једном дисциплинује Милорада Додика. Друго, српски предсједник већ у раној фази избора намјерава отворено подржати СДС и на тај начин овој странки обезбједити изборну побједу. Чак и кад би се све свело на „дисциплиновање“ треба знати да је Вучићева подршка Додику дугорочно неодржива. Једноставно, Вучић од Додика има само „главобоље“ и штете.

То што Вучић страхује од проруских медијских и политичких утицаја унутар Србије, а који су наклоњени Додику, реално не може трајати вјечно. Вучић ће се Додика „котарисати“ у наредних неколико мјесеци, баш како сам то и најављивао у низу ранијих текстова. Неке ствари су једноставно неминовне!

Аутор: Борислав Радовановић

Поделите:

37 COMMENTS

 1. Ovo je sraman tekst.
  ANTISRPSKI ANTIDRZAVOTVORNI TEKST,KRETENA RADOVANOVICA.
  Ovaj Radovanovic je je pljuvac RS na Slobodnoj Bosni,antisrpskom portalu,koji svakodnevno govori da je RS „genocidna“.
  Njegova antidodikovska laprdanja su samo honorarni rad za ustase i Izedbegovica.
  Vucic ima stranku u RS,ima SNSRS,cela RS je oblepljena plakatima sa njegovim likom,pred izbore…I IZGUBI JE.
  Sta on ima da daje zute katrone nekome,a izgubio je u RS,narod nece Vucica.
  To izbori kazu,ne ja ni Dodik.
  Dodik je lider,smeker,nije ratni huskac.
  Tako su Tomu izvizdali na Gazimestanu…ovi radikali,lazni evropejci,mrze sve gde ne pobede,na ovaj ili onaj nacin.
  Srbija je nesposobna tvorevina da brine i o sebi.
  MANI SE SE TUPA I GLUPA SRBIJO REPUBLIKE SRPSKE,GLEDAJ MALO SVOJA POSLA!
  Spasi Srbijo Kosovo,pa dodji u Banja Luku da nam pricas o „drzavotvornosti“.
  NEDRZAVO!

 2. Cuj nedrzavo…..!!! Mladicu, ne moze krak naroda da soli pamet maticnoj drzavi. To samo kod Srba moze. Nadji Hrvata iz Capljine da Hrvatsku zove „nedrzavo“….A opet se potvrdjuje da je to ssto si ti izgovorio upravo zbog ruskog uticaja. Ti moju drzavu gde sam se ja rodio da zoves nedrzavo…ta tvoja kvazi-drzava se nije samo stvorila na genocidu, nego je malo falilo da se stvori na gradjanskom ratu jer je tvoj Karadzic pretio da ce povesti Krajisnike da ganjaju srpsku mladez po Beogradu. Bagro jedna primitivna i komunisticka zaostala…….Dodik je prdavac koji vise radi po diktatu Moskve nego iz Beograda….jebo vas sve Putin djuture da vas jebo. On na srpskoj muci tera inat sa Amerikom……uvek su prokleti Rusi gledali sebe na racun Srba….a mi smo im tako bespogovorno verovali. Ma ne verujem Rusu ni kad nam salje cebad ni konzerve s ribom (jer to je jedino sto su ikad poslali). Pizda vam materina do 1991 ste svi bili picke jugoslovenske, onda kad ste se setili da ste Srbi ste cinili zlocine i proterivali komsije Hrvate i muslimane iz vasih gradova i ulica …..rusili ste dzamije sto Srbi nikad nisu radili…sad ste ruski instrumenti…mrs bre…vodi Dodika mami svojoj.

 3. „…ta tvoja kvazi-drzava se nije samo stvorila na genocidu, nego je malo falilo …“
  Kazes da je Republika Srpska stvorena na genocidu?
  To kazes Petre Maljevicu?

  • Маљо гледа СиЕнЕн, а СиЕнЕн лаже, и још Маљо слабо прича американ инглиш, и шта добијеш кад погрешно разумеш лаж? Добијеш макролаж.

 4. A ti kazes da je srbija Nedrzava ? Ti meni kao pretis, mars bre, vi bosanci vise mrzite srbiju nego hrvati i muslimani zajedno…treba da se zna red, centar srpstva je Beograd, kragujevac, valjevo a ne banja luka bre

  • Центар српства, мистер Маљо, ИЗ Захумље и Ерцеговина! Треба, ко Константин Рим, пренети престоницу Србије у Невесиње! :))))

   А…и Дана је ерцеговачка снаја!

   Ето разлог више за невесињизацију Србије, а, што ће рећи, разбеоградизацију исте.

   • Hm,hmm….slusao sam o tome na tv Palma je bio “ izvestiac „, sastanka “ precednika opcina centrale srbije“..Bidza,Raka,Velja,Palma.itd..“ Mi,necemo beogradizaciju srbije nego srbijanizaciju (dzulovizaciju) Beograda. Detaljnije o tome http://Tabloid/taljigas, taj Palmin okrug ima oko 390.000 stanovnika,a on bi da hebe 1.200.000 beogradjana

 5. Au da evo pocinju da se javljaju misteriozni nikovi i price da nemam para da posetim stbiju. Hahah vi beda iz najsiromasnije zemlje evrope pa cete nikom pricati o parama

 6. Otganizovani ste nema sta, ko po komandi, visite na sajtovima i cim krene neka kontra prica …krene inicijativa…more prodajte to onim jadnicima u srbiji….i ovako ste registrovani da ovde sirite anti zapadne zvake. Volite americke pare, volite da Zvezda i Partizan prime kintu na zapadnom standardu stvorene al biste da se ljubite sa putinom, ne moze

  • „…ta tvoja kvazi-drzava se nije samo stvorila na genocidu, nego je malo falilo …“
   Kazes da je Republika Srpska stvorena na genocidu?
   Da li to kazes Petre Maljevicu?
   Odgovori.

  • Hm,hmm…..promenice se Petre i to,kad se bidnu ljubili sa Zjuganovim,bice mnogo bolje….moci ce da idu u zapadni ili istocnu njemecku bez pasosa…doduse autostopom.

 7. Svakako da nije lako ni Aleku a nije lako ni Dodiku iako su u drugačijim pozicijama! Svet (onaj Vatikanski ali i muslimanski) nije naklonjen Srbima, s’jedne strane mnogi Srbi se umorili od ratovanja je su iskusili, i uvideli da su sami protiv svih, shvatili su da to nije inteligentno bez obzira koliko je pravično! Do pravde se ne dolazi uvek pravolinijski, nego, mora da se ponaša kao voda, reka, nekad brzacima u vodopade a nekad mirno polagano i zaobilaznicama, svakako ponekad i poniranjem. Rusi imaju svoju politiku, ni njima nije lako, ipak, Srbiji je daleko teže, a Republici Srpskoj još teže. Neki (oni osnovni) principi se moraju poštovati i od njih se ne sme odstupiti, u protivnom, to više nije politika i nema nikakvog smisla.

 8. Al baje ste, nema sta, izvrcete reci, sprdate se sa nikovima, iskrivljujete moje ime,..frljate, muljate, ko vasi idoli komunisti….Sane, Stari, Krcun, Keka…i posle se pitate sto je i srbija a tek republika stpska tako prosla da ne govorimo o krajini. Jos je Vuk draskovic rekao 1980-tih da hrvatska ne moze u slucaju cepanja Jugoslavije dobiti teritorije gde rvati imaju prednost zbog genocida nad Srbima iz 2 sv rata. Vasa komunisticka politika gde ste se naprasno setili da ste srbi (mada Udbu ni dan danas ne date jer vam na oko izasla) je dovela do toga da je ipak Hrvatska stekla prednost. I sad sto bih ja menjao taj princip na Republici Srpskoj. I sad posle svega sto je dovelo do nastajanja Republike Srpske….da se Predsedniku Srbije suprotstavlja neka tamo pizda Dodik. Pizda iz dela jedne suverene drzave. I da srbija opet placa cenu !!!???? Vi mora fa ste ludi. Kakav je takav je Vucic je predsednik Srbije bre alo

  • Ti si klasicni ustasa.Nazivas RS genocidnom,govnaru jedan.
   MALJO.
   Imas 50 godina a kao da imas 50 meseci,pizda ti materina,
   Ajde sada polako,sagni se,pa ga sam sebi izduvaj,majmune,dokazi da si samostalan.
   Jebala te udba i komunisti.
   Nadam se da ce neki Srbin iz komsiluka da ove tvoje ustaske bljuvotine procita,da ti „objasni“ licno,o cemu se radi,smradu.

   • Hahah pa poznato je da ste s htvatima trgovali tokom rata a da su stbi koji se nisu slagali s vama cudno zavrsavali. Na vasu zalost ovde je ipak Amerika, Wisconsin….malo cetnickiji kraj….al onaj izvorni, Monarhisticki

    Tako da me niste uopste iznenadili s tim kabadahijskim recnikom, pricati protiv srba i srbije vam je svojstveno

    mada bih se pripazio pretnji on line bez obzira na daljinu. U danasnje vreme je to zeznuta rabota

 9. Cinkali ste svi za Udbu i sad cam frka kad vas neko podseti da ste imali vecinu srba na 65% Bosne a sad ste ih s vasim komunisyom Mladicem i Karadzicem sveli na 49%. Republika srpska koja je izgubila Grahovo i Drvar …jebo vas Drvar

  • Hmhmm…brat Radovin,nije bio Komunista,bio je komunjara i sin pratioca Draze Mihailovica,ipovernik u sindikatu,nabavljao svinjske polutke “ za radnike“, skidao papirice,sa teziom,sa papaka ikacio nove uvecane za pola kile,kadmu se osladiko,kidisao je na izgradnju one kuce na Palama,ali hohstaplera su uhapsili, pa je osudjen da svira klavir,sa Krajisnikom,takodje secikesom.

   • Bitange su obojica ali tvoj sistem je Lune napravio da takvi isplivaju. U kapitalizmu takvi i ostaju sitne bitange. U komunizmu se oni osile, mada sad ces ti reci kako to nije bio pravi komunizam al nema vise eksperimentisanja s tim

    • Hm,hmm..pa,u „mom“ sistemu, Tudjman,Alija,Demaci,Radovan,Krajisnik…su dopali sudova i zatvora,a tvorci “ danasnjeg sistema“, Seselj,Cosic,Cavoski..su skupljali peticiju da se puste,da imaju sa kom da ratuju..da,razbucaju SFRJ,i uspeli su..ko na sudu u Hagu,ko po kafanama..“ Nisam ja mame mi Tita je“

    • Hm,hmm…bila je to,izgradnja,socijallstickog drustva,na putu ka Komunistickom drustvu.Srecom,na ruskim i kineskim avionima,i brodovima,je petokraka Crvene armije,sto daje nadu da se ipak nije odustalo od “ do konacne pobede“ !!!!!

 10. Hm,hm.ideja velike srbije,kao da je tranzitirala u “ veliku bosniju“ na tret Srbije,..“ Slaba srbija,jaka republjik srbska“…a? Provalio vas Pera amerikanac ??

 11. Ma nemoze tako! Pa nema dvadesetak dana kako je zagrlatio: Vjerujte AV-eu i glasajte za Njega. Sad, ako je AV kao i- po Bozjoj Volji- prerhodni koje je grlatio, mozda ga Mule i nadzivi

 12. Није ми јасно зашто се качите на сератора Петра Маљевића, ако такав уопште постоји. Мора да је из Лиштице. Ћирилица му је непозната. Ни Србија, ни срби. Он је из Ватикана.
  Пише ћелавим латинским писмом. То му је лик маршала Титајуначкога каплара и генерала и председника Партизана Франца Туђ Мана
  Игноришите будалу, видите да је нервозан.

  • Hm,hmm…pokusali su sa Tomislavom Karadjordjevicem,da naprave “ knezevinu Banja Luka“,ali je strcao sa Romanije,da proglasi sebe za kralja,a uzgajivaca jabuka,proterao u RSK…medjutim,kada je,uz janjetinu, na pitanje dali hoce da im bude kralj ( grupa boraxa), odgovorio je “ hocu,oslobodite se i ja cu doci da vam budem kralj“, Milan Martic i par “ nikanora“ su,bili prisutni,u Laudonovomgaju pored navodno Titine,lovackekucice,omanji prostor…grupa,boraca,jedanod njih “ mi smo mislili da ste dosli da se zajedno sa nama borite“ , ustadose i odose,nozevima su sa kapa,iskopalu krunu.

   • Eno na „srpskoj“ Vaseljenskoj,kao i na islamskoj Slobodnoj Bosni,postoji stalna rubrika,pljuvanje na Dodika i RS.
    Okupacija je to,nema zezanja,i na Vidovdanu se dozvoljava da svako govno zasmrdi na istu temu.

    • Hm,hmm….ako,mislis namene, sve je puka istina, moze da se dokaze,i nije lose,da se dozvoli dase vidi “ sta su govna radila“ kako su,kasapila,plairala da kasape srpski zivotni prostor. A, i kao dobrovoljac u ratu,imam pravo da pisem “ svasta“ pod uslovom,da ne lazem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here