Дневни лист Данас оптужио Видовдан да промовише фашизам и изопаченост!

Поделите:

У тексту дневног листа Данас, аутора Кaтарине Живановић, у чланку „Власт подстиче фашистичку атмосферу“ портал Видовдан је етикетиран као екстремистички који подстиче фашистичку атмосферу.

Текст Данаса преносимо у целости без измена:

 

 

Од власти очекујем реакцију јер свако игнорисање је ништа друго него подршка тим екстремистима – каже за Данас председник ДС Драган Шутановац, коментаришући списак „Топ листа хашких лобиста„, који је објавио портал Видовдан.орг. На списку се налазе твитови политичара и других јавних личности који су се огласили након пресуде Ратку Младићу коментарима да осуђени генерал ВРС није херој и да би требало да се суочимо са ратном прошлошћу.

„Пресуда Ратку Младићу је дуго очекивано задовољење правде и предуслов помирења. Србија и цео регион и данас се суочавају и живе последице ратних злочина деведесетих, а пресуда Младићу је важна јер скида љагу са Србије и њених грађана“, твит је који је поводом пресуде Младићу објавила Демократска странка, а који се нашао на „видовданском“ списку.

– Власт уместо да изграђује модерно друштво, добросуседске односе са земљама у окружењу, европски систем вредности, она распирује мржњу и поиграва се емоцијама квазипатриота који су увек били спремни да ратују до последње капи туђе крви. Промоција хашких осуђеника је управо начин да се охрабре националисти да крену да праве спискове неподобних Срба. Иако су ’90-е далеко за нама, очигледно је да зли дух деведесетих излази из боце а на нама је да му се супротставимо – истиче Шутановац и додаје да управо овај списак дели Србију на оне који желе помирење и модернизацију друштва „од оних који би поново јуришали тенковима док се други исељавају на тракторима“.

На „Топ листи хашких лобиста“ налази се и новинарка Антонела Риха, која је на свом твитер налогу позвала све оне за које је Младић херој, „неправедно осуђен због измишљеног геноцида“, да је блокирају. Риха каже за наш лист да није први пут на таквом списку који је подсећа на деведесете.

– То је ипак најмање проблем за мене, много је опасније за друштво, јер један његов део, као и актуелна власт, подстичу таква жигосања. Славећи ратне злочинце они су ти који Србији не дозвољавају да изађе из мрака деведесетих – оцењује Антонела Риха.

„Хашки лобиста“ је и адвокат Владимир Гајић који је на Твитеру објавио да је „комунистички генерал Младић уништио образ и част српске војске стечен у балканским и два светска рата“.

– Уопште ме не погађају ти идиотски спискови. Оно што примећујем јесте да они осећају да у друштву влада атмосфера као да су 90-е и то их охрабрује да јавно промовишу ту фашистичку атмосферу у друштву. Режим је охрабрио све врсте изопачености – наглашава Гајић.

Подсетимо, организација СНП „Наши“ је пре три године објавила списак „30 највећих србомрзаца и издајника међу јавним личностима“. На списку су се нашли глумци, редитељи, писци, политички аналитичари и друге јавне личности. У саопштењу „Наших“ било је наведено да је циљ објављивања списка „указивање јавности на све оне који у друштвено-културном простору Србије некажњено шире говор мржње према српском народу и чине тешка кривична дела дискриминације и ширења верске, националне и етничке мржње и нетрпељивости, а никада до сада нису изведени пред лице правде“. Ултрадесничарска организација је због списка завршила пред судом, али је Виши суд у Београду недавно ослободио председника организације „СНП наши“ Ивана Ивановића оптужби поводом објављивања спорног списка. У пресуди је наведено да у овом случају није извршено кривично дело расна и друга дискриминација јер није било „прогањања“ оштећених.

Списак

На списку хашких лобиста налазе се и Чедомир Јовановић, Саша Јанковић, Вук Драшковић, али и глумац Сергеј Трифуновић, који је цитирао твит: „Поводом пресуде Младићу, Вучић каже: Треба да гледамо у Будућност… Е, неће моћи! Док не рашчистимо са ликовима из прошлости као што су: Вучић, Вулин, Дачић, Палма, Бојић, Митровић, Kарић, Вучелић, Шешељ, Николић… Србија неће имати ни пристојну садашњост, камоли будућност!“, а потом се надовезао: „Тако је. Нема с вама будућности“.

Катарина Живановић, Данас

Поделите:

11 COMMENTS

 1. Danas protiv Vidovdana
  cudi me da do toga nije doslo ranije
  ocekujem tuzbu za politicku nekorektnost
  i gasenje sajta
  jer to smeta globalistima i nekim ambasadama

 2. Како се ико, осим њих, усуђује да прави спискове? Ако сте испустили Шулета, ето он се препоручује, мада, он је више за списак ,,шанера“!

 3. Да ли, зато што оптужују Видовдан за „екстремизам“ и „фашизам“ они који објављују лист „данас“ само и увек на хрватском писму, Видовдан више не добија се на ћирилици, него је, из страха, и он прешао, као „Данас“ на хрватско писмо?

 4. Ovako reaguju ljudi koji se stide svojih izjava. Tvitovi su preneti na sajtu koji je veoma posećen i toga su svesni. Reći za nekoga da je haški lobista nije ništa, naspram užasavajuće optužbe za fašizam.

  • Hm,hmm..to, fasizam,je demokratski orijentisana kibla, tesko onom,koga “ krizni stab“ oglasi za „‘komunjara“..tu,nema lovostaja,tu i Naser Oruc,moze da lovi neke “ senke na balkanu“…srne,zute patke,,,,

 5. Hm,hmm…podmukli su i ljukavi,po malo ljigavi,jednim udarcem dve muhe “
  sa “ znakom jednakosti „.. A ? provalio sam agresore na vidovdan
  Vidivdan fasisti=Lune komunista…A,oni,vode demokratsku raspravu, dok “ setaju misa dok pisa“..i,cekaju da se skuva sarma..i zganjci ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here