Два милиона Срба у НДХ је морало носити плаве траке са словом „P“-Pravoslavac!

Поделите:

Хрватски поглавник Анте Павелић је 12 дана после доласка у Загреб и преузимања власти издао „Законску одредбу о забрани ћирилице“ (објављена је у „Народним новинама“ бр. 11 од 25. априла 1941. г.).
3. јуна 1941. укинуте су све српске школе, одгајалишта и сиротишта (објављено у истим новинама бр. 56 од 21. јуна 1941. г.).
„Србима-православцима наређено је у Загребу, као и у осталим градовима, да носе око руке плаву траку“ на којој је имало да буде слово „Р“ (латиницом) чиме се одмах јасно ставило до знања какав положај у усташкој НДХ могу да заузимају Срби. Тако је овај знак „Р“ – „pravoslavac“ – планиран да буде гетовски знак за проказаних око 2 милиона Срба у НДХ, који су морали или да приђу „вјери дједова“ (како су Усташе називале римо-католичку веру) или „да се уклоне из НДХ и то или емиграцијом у Недићеву Србију или одашиљањем Богу на истину, са спасеним или неспасеним душама“.

Извор: ФБ страница Историја Срба

 

Поделите:

4 COMMENTS

  1. Tacno je da je stradanje i mucenistvo Srba najslicnije stradanju Jevreja. Ali je isto tako tacno da je danasnja Srbija stala na stranu modernog antisemitizma (glasa i podrzava sve napade na Izrael) dok se Hrvatska suzdrzava ili ne glasa. Tako je Srbija od zrtve postala dzelat. Glas razuma je Dodik koji gaji iskreno prijateljstvo sa Izraelom, samo me razocarao stavom o ulasko u NATO: Republika Srpska treba da udje u NATO i time zastiti sebe i da istovremeno pokaze bizgovima u Beogradu kako se brani Srpstvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here