Kлара Пелхе: Ево који је тајминг најбољи за објаву постова на друштвеним мрежама

Поделите:

Друштвене мреже постају све популарније, публика постаје све већа, а самим тим је и све више људи заинтересовано да рекламира своје производе и услуге управо на овим мрежама. Приликом састављања објава, поред садржаја, битну улогу игра и време када се објаве постављају.

Двадесет компанија које се баве маркетингом, новинарством и интернетом су се бавиле озбиљним истраживањем ове теме, а међу њима се између осталог налазе Hubspot, Buffer, Forbes i Huffintgon Post. Поређењем података до којих су они дошли, може се извући просечна оцена о томе када је најбоље време да се објаве окаче. Иако су ова истраживања пре свега рађена у Сједињеним Америчким Државама, показало се да важе и за остале континенте и временске зоне.

Подаци до којих се дошло су следећи:

Најбољи термини за постављањее објава на Фејсбуку су среда у 15х, уторак и петак од 13-16х, а што се тиче викенда највише активности има у терминима од 12-13х.

Kада је у питању Инстаграм, подаци се прилично разликују. Најбољи дан за објављивање фотографија на Инстаграму је понедељак у било ком термину, осим од 15-16х. Што се тиче видео клипова, они могу да се објављују било ког дана у терминима од 21х увече до 8х ујутру. Генерални закључак до кога се дошло је да највише лајкова на овој друштвеној мрежи имају објаве у терминима: 8-9х ујутру, 2х ујутру и 17х поподне.

Трећа омиљена друштвена мрежа је свакако Твитер, а и он има своје специфичности када је у питању најбоље време за писање твитова. Најоптималније време за објаве је од 12-15х било ког дана, док се среда од 16-17х сматра убедљиво најбољим термином. Истраживањем се показало да викенд има нешто слабију активност, а уколико се поставља објава тада, најбоље је да то буде у 15х или 17х.

Ипак, и поред свих ових истраживања и закључака, сваки профил и страница су специфични и оно што највише одговара једнима не значи да ће одговарати и другима. Због тога је најбољи предлог да се ови подаци комбинују са индивидуалним потребама и да свака страница пре свега води рачуна о својој публици и пратиоцима, као и да се детаљније посвети проучавању њихових карактеристика. Сведоци смо тога да се промене на друштвеним мрежама дешавају често и да није могуће, а ни добро, користити се увек истим методама. Самим тим се поставља питање колико дуго ће подаци који су изведени наведеним истраживањима заиста и функционисати.

Kаква су ваша искуства? : )

Аутор Kлара Пелхе, goviral.rs

Поделите:

1 коментар

  1. Po ovoj statistici najbolje vreme za neko piskaranje po društvenim mrežama je popodne oko ili posle 15 časova
    za facebook i twitter a ujutro za Linkedin….
    time se hoće reći da zaposleni,učenici i studenti piskaraju kad dođu iz škole i sa posla a nezaposleni svoje postove na Linkedinu objavljuju odmah ujutru čim ustanu jer su nestrpljivi i traže neki poslovni angažman..
    može da bidne ali ne mora da znači.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here