Милићева забрањена изложба посвећена Шумановићу: „Од усташког звериња умореног“

Поделите:

Милић је једну своју изложбу слика 1962., која је тада била забрањена, посветио сликару Сави Шумановићу, »од усташког звериња умореног« како он тада рече, зато што је био Србин и што је своје слике потписивао ћирилицом, коју су усташке власти забраниле 1941. године

Небојша Попов пише да је Милић прославио посету Горбачова Југославији сликом на којој је Горбачов приказан као арханђел Михаило са шајкачом на глави и српским опанцима на ногама.

Граубар (Stephen Richards Graubard) пише да је Милић сликар-екстремист који тврди да је папински продор на исток заснован на креацији вештачке хрватске нације а плод екстремног прозелитизма је нацистичка Независна држава Хрватска.

Хрватска ауторица Мирјана Прошић-Дворнић признаје да је Милић био светски познат академски сликар високог и неупитног уметничког нивоа, али га у исто време оптужује да је био „етно-генетички и етимолошки експерт“ који је покушао да докаже, на основи псеудонаучних митова, да су Срби пранација света, пупак Европе. Деведесетих година  иступао је у јавности као заступник, која сматра да су и  аутохтони на Балканском полуострву од праисторије. Веровао је у и помињао га у виду претње „ако само једна падне на. Био је противник  и предлагао да се неким  одузму докторске титуле. У неким круговима важио је за једног од највећих српских родољуба.

 

Видовдан

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here