Мр Данијел Игрец: Какве нам подвале око КиМ спрема Запад (видео)

Поделите:

У свечаној сали београдског хотела „Москва“ прошле недеље одржан је Округли сто на којем су представници истинске српске интелектуалне и националне елите говорили на тему Косова и Метохије.

Свој реферат је на Округлом столу представио и редован аутор интернет магазина Видовдан, магистар права Данијел Игрец, иначе један од аутора прве српске темељне свеобухватне Платформе о КиМ коју су Заветници пре месец дана представили јавности.

Игрец се у свом излагању осврнуо на покушаје Брисела и Вашингтона да од Београда кроз процес нормализације односа са Приштином издејствују тихо, имплицитно формално признање тзв. Косова.

Он је упозорио на кључне сегменте које би садржао најављени правно обавезујући споразум између Београда и Приштине, у којем би се од Србије тражило да прихвати чланство тзв. Косова у УН што би водило у коначну предају јужне српске покрајине.

Како наводи Игрец за западне земље би управо модел имплицитног признања требао да буде кључна последица „свеобухватне нормализације“ односно обавезујућег споразума између Београда и Приштине. Тим споразумом Србија би тзв. Косову признала „ius contrahendi« односно уговорну способност као саставни део права на међународно општење које је суштинско обележје суверене државе као субјекта међународног права. За покровитеље косовске независности управо је то најлакши начин да од Србије издејствују формално признање тзв. Косова. То би у потпуности обезвредило Резолуцију 1244 као стратешки гарант српског суверенитета, а западној тројки у СБ УН (Великој Британији, Америци и Француској) омогућило да покрене питање њене ревизије чиме би истог момента Приштини била широм отворена врата за улазак у УН.

Игрец је у наставку изнео кључне мере по питању очувања Резолуције 1244 и одбране сувереног права Србије на територију КиМ на међународном нивоу. Он је нагласио да Србија мора активно да се заузме за очување формата и интензитета редовних седница СБ о ситуацији на КиМ и да у координисаном деловању са својим стратешким савезницима благовремено спречи сваки покушај њиховог укидања и ограничења обима надлежности међународног цивилног и безбедносног присуства у јужној покрајини. Игрец је истакао да управо српско инсистирање на тим седницама омогућава Београду да фокус пажње УН усмери на КиМ, а отварање актуелних и кључних тема биће и пут ка враћању самих преговора пред УН.

Он је такође упозорио да Србија не сме да пристане на покушаје ревизије обавезујуће Резолуције 1244 мимо и изван оквира Савета безбедности УН. Свако наметнуто решење, усмерено ка том циљу, без претходног изјашњавања Русије и Кине као сталних чланица СБ представља нелегитиман акт и поприма елементе међународног деликта.

У закључку свог излагања Игрец је рекао да је од изузетне важности да Београд одлучно и адекватно одговори на сваки покушај Приштине, усмерен ка међународној афирмацији косовске независности и у том погледу издвојио неопходност синхронизованог и координисаног деловања свих надлежних државних органа, пре свега Министарстава правде и иностраних послова.

Комплетно излагање господина Игреца можете погледати у доњем видео прилогу:

 

Мр Данијел Игрец

Видовдан

Поделите:

2 COMMENTS

 1. Srbija da se zauzme za očuvanje formata i inteziteta sednica Saveta Bezbednosti u vezi KiM????
  pa šta misli ovaj Igrec da je Savet Bezbednosti na Terazijama…..
  zna li on koliko košta avionska karta do NewYorka????
  to je najmanje 1000 evra pa plus troškovi hotela još dvaput toliko jer Dačić kad naruči ćevape i domaću lepinju može da slisti tepsiju kao od šale….
  o piću da i ne govorim…..
  nemamo mi račun da ga pošaljemo tamo o državnom trošku ni karton da skuplja po ulici a tek nešto pametnije da palamudi..
  bolje za taj novac deci na Kosovu knjige da se kupe,sveske i udžbenici,možda uredi kuća nekoj sirotinji ili otvori plastenik da nebi pocrkali od gladi..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here