Mr Danijel Igrec: Kakve nam podvale oko KiM sprema Zapad (video)

Podelite:

U svečanoj sali beogradskog hotela „Moskva“ prošle nedelje održan je Okrugli sto na kojem su predstavnici istinske srpske intelektualne i nacionalne elite govorili na temu Kosova i Metohije.

Svoj referat je na Okruglom stolu predstavio i redovan autor internet magazina Vidovdan, magistar prava Danijel Igrec, inače jedan od autora prve srpske temeljne sveobuhvatne Platforme o KiM koju su Zavetnici pre mesec dana predstavili javnosti.

Igrec se u svom izlaganju osvrnuo na pokušaje Brisela i Vašingtona da od Beograda kroz proces normalizacije odnosa sa Prištinom izdejstvuju tiho, implicitno formalno priznanje tzv. Kosova.

On je upozorio na ključne segmente koje bi sadržao najavljeni pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine, u kojem bi se od Srbije tražilo da prihvati članstvo tzv. Kosova u UN što bi vodilo u konačnu predaju južne srpske pokrajine.

Kako navodi Igrec za zapadne zemlje bi upravo model implicitnog priznanja trebao da bude ključna posledica „sveobuhvatne normalizacije“ odnosno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Tim sporazumom Srbija bi tzv. Kosovu priznala „ius contrahendi« odnosno ugovornu sposobnost kao sastavni deo prava na međunarodno opštenje koje je suštinsko obeležje suverene države kao subjekta međunarodnog prava. Za pokrovitelje kosovske nezavisnosti upravo je to najlakši način da od Srbije izdejstvuju formalno priznanje tzv. Kosova. To bi u potpunosti obezvredilo Rezoluciju 1244 kao strateški garant srpskog suvereniteta, a zapadnoj trojki u SB UN (Velikoj Britaniji, Americi i Francuskoj) omogućilo da pokrene pitanje njene revizije čime bi istog momenta Prištini bila širom otvorena vrata za ulazak u UN.

Igrec je u nastavku izneo ključne mere po pitanju očuvanja Rezolucije 1244 i odbrane suverenog prava Srbije na teritoriju KiM na međunarodnom nivou. On je naglasio da Srbija mora aktivno da se zauzme za očuvanje formata i intenziteta redovnih sednica SB o situaciji na KiM i da u koordinisanom delovanju sa svojim strateškim saveznicima blagovremeno spreči svaki pokušaj njihovog ukidanja i ograničenja obima nadležnosti međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u južnoj pokrajini. Igrec je istakao da upravo srpsko insistiranje na tim sednicama omogućava Beogradu da fokus pažnje UN usmeri na KiM, a otvaranje aktuelnih i ključnih tema biće i put ka vraćanju samih pregovora pred UN.

On je takođe upozorio da Srbija ne sme da pristane na pokušaje revizije obavezujuće Rezolucije 1244 mimo i izvan okvira Saveta bezbednosti UN. Svako nametnuto rešenje, usmereno ka tom cilju, bez prethodnog izjašnjavanja Rusije i Kine kao stalnih članica SB predstavlja nelegitiman akt i poprima elemente međunarodnog delikta.

U zaključku svog izlaganja Igrec je rekao da je od izuzetne važnosti da Beograd odlučno i adekvatno odgovori na svaki pokušaj Prištine, usmeren ka međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti i u tom pogledu izdvojio neophodnost sinhronizovanog i koordinisanog delovanja svih nadležnih državnih organa, pre svega Ministarstava pravde i inostranih poslova.

Kompletno izlaganje gospodina Igreca možete pogledati u donjem video prilogu:

 

Mr Danijel Igrec

Vidovdan

Podelite:

2 COMMENTS

 1. Srbija da se zauzme za očuvanje formata i inteziteta sednica Saveta Bezbednosti u vezi KiM????
  pa šta misli ovaj Igrec da je Savet Bezbednosti na Terazijama…..
  zna li on koliko košta avionska karta do NewYorka????
  to je najmanje 1000 evra pa plus troškovi hotela još dvaput toliko jer Dačić kad naruči ćevape i domaću lepinju može da slisti tepsiju kao od šale….
  o piću da i ne govorim…..
  nemamo mi račun da ga pošaljemo tamo o državnom trošku ni karton da skuplja po ulici a tek nešto pametnije da palamudi..
  bolje za taj novac deci na Kosovu knjige da se kupe,sveske i udžbenici,možda uredi kuća nekoj sirotinji ili otvori plastenik da nebi pocrkali od gladi..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here