Nebojša Bakarec: Kandidat Đilas – SVAKI ZLOČINAC SE VRAĆA NA MESTO ZLOČINA

Podelite:

U julu ove godine napisao sam analitički tekst o Draganu Đilasu- „Besramnost Dragana Đilasa“. Vidi link http://www.vidovdan.org/2017/07/10/nebojsa-bakarec-besramnost-dragana-djilasa/ . Još u aprilu Đilas je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika, tačnije počeo je da podgrejava spekulacije o tome. U junu je u „NIN“-u objavio tekst koji su Đilasu drugi napisali, „„Alternativni koncept ekonomskog razvoja Srbije“, koji je otkrivao Đilasove premijerske ambicije, zbog toga što je tekst ličio na (loš) ekspoze mandatara za sastav vlade. Očigledno je kao i Janković, i Đilas tada idiotski očekivao da mu Vučić poveri mandat za sastav vlade. Odluku o kandidovanju za gradonačelnika nije doneo Đilas sam. Tu odluku je doneo u dogovoru sa Kajlom Skotom i Miroslavom Miškovićem. Ne radi se o teoriji zavere. Đilas je Miškovićev prijatelj preko deset godina, a podrazumevano je prijatelj sa svakim američkim ambasadorom. Tako je bilo i 2008. kada su zapadni ambasadori i domaći tajkuni sastavili vlade Srbije i Beograda, uz sasluživanje Tadića i Đilasa. Sada se ta saradnja samo nastavlja.

O vezi Đilasa i Miškovića govori moj sledeći tekst iz 2012. vidi link: http://www.naslovi.net/2012-12-27/e-novine/djilas-daruje-miskovica/4245300 .

O razlozima za smenu Đilasa pisao sam za „Pečat“ u septembru 2013. Vidi link : http://www.nspm.rs/prenosimo/trinaest-razloga-za-smenu-dragana-djilasa.html

U tekstu koji sam napisao u julu , detaljno sam naveo razloge zbog kojih Đilas nikada više ne sme da obavlja bilo kakvu javnu funkciju. Podsetiću vas na te razloge.

 • Đilas se za deset godina bavljenja politikom, enormno obogatio. Kada je ušao u politiku 2004. bio je težak nekoliko miliona evra, a kada je izašao, bio je težak nekoliko stotina miliona evra!
 • Hapšenje i procesuiranje oko 50 Đilasovih stranačkih ili gradskih funkcionera i drugih saradnika (bivši Gradski menadžer Aleksandar Bijelić, Marko Blagojević, Danka Šotra, Slobodan Stević , Elizabeta Troha, Radovan Drača, Slavko Božić, Nada Ćubić, Mile Zekić, Zvonimir Nikezić, bivši direktor „Infostana“ Bojan Milić, Miroslav Lazović, Livius Bunda, Dušan Jović, Pavle Životić, Slobodan Jakšić, bivši generalni direktor JKP „Gradska čistoća“ Aleksandar Stamenković , Bojan Anđelković, Mirjana Ivanović, Živko Radojičić, Dušan Mandrapa, bivši predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković, Miša Marković, Dejan Miljković, Petar Racković, Aleksandar Karanović, Radisav Dabetić, Vladimir Garić, Helena Načić Todorović, bivši predsednik opštine Mladenovac Dejan Čokić. Pored njega uhapšeni su i D.T. ,odgovorno lice opštine Mladenovac, M.C., odgovorno lice SKN Mladenovac i J.M., službeno lice u upravi opštine Mladenovac, bivši direktor „Kolubare“ Nebojša Ćeran, Ljubiša Nekić, Saša Radanović, Zoran Živković, Branko Vuković, Zoran Marković, bivši predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević, Gvozden Radivojčević, Jovan Milivojević, Rade Spasić i Dejan Radojević). Svi zajedno su optuženi da su oštetili Grad Beograd za oko 10 miliona evra – u osam korupcionaških afera.
 • Đilasovo nehumano i neljudsko postupanje prema više hiljada Roma i njihove dece, u postupku raseljavanja Roma 2009. godine, u korist oligarha Miroslava Miškovića.
 • Ogromni i nepotrebni troškovi gradnje mosta preko Ade.
 • Insistiranje na gradnji sasvim pogrešnog sistema javnog prevoza – lažnog metroa.
 • Uvođenje katastrofalnog sistema «Bus Plus».
 • Uništavanje vekovnog ambijenta Bulevara Kralja Aleksandra i varvarska seča 400 stoletnih platana.
 • Prekomerni troškovi za radove na rekonstrukciji Bulevara (podignute su optužnice, zbog toga što se sumnja da je na Bulevar potrošeno 6 miliona evra više od potrebnog).
 • Zaduženost grada Beograda 2013. u iznosu od 1,2 milijarde evra – odnosno, potpuno razoren budžet grada za narednu deceniju.
 • Ugradnja ekstremno loših podzemnih kontejnera, na šta je Đilas potrošio 6 miliona evra.

 • Nepotrebno proširivanje već prekomernog broja članova Upravnih i Nadzornih odbora u mandatu od 2008. do 2012. godine i obesno trošenja novca građana da bi se plaćali partijski aktivisti u ovim odborima.
 • Donošenje novog Regulacionog plana za područje Zvezdarske šume, čime su stvorene sve pretpostavke za uništavanje ovog dragulja prirode, obimnom gradnjom predviđenom Đilasovim planom.
 • Nepotrebno donošenje Regulacionog plana za sporno područje Luke Beograd krajem decembra 2012., što je bio Đilasov novogodišnji poklon pritvorenom Miškoviću.
 • Donošenje Odluke, krajem decembra 2012., o otpisivanju kamate na poreski dug pravnim licima u iznosu od oko 80 miliona evra, čime je Đilas Miškoviću uputio još jedan novogodišnji poklon, težak oko 50 miliona evra (procenjeni kamatni dug Miškovićevih firmi).
 • Potpuno razvlašćivanje prigradskih opština – čime su stanovnici prigradskih opština postali građani drugog reda u Đilasovo doba.
 • Nezakonita gradnja „Kuće Velikog brata“ na zemljištu dečije ustanove „Pionirski grad“. U vreme gradnje tog objekta, 2006., Đilas je bio 50% suvlasnik firme „Multikom“ koja je bila vlasnik preduzeća „Emoušn“, koje je bespravno izgradilo objekat za potrebe rialitija „Veliki brat“. U to vreme, Đilas je bio državni funkcioner – direktor Narodne kancelarije predsednika Republike.
 • Gušenje prava opozicije na javnu reč na sednicama Skupštine grada Beograda. U periodu od 2008. do 2011. godine, opozicionim strankama je bilo poslovnikom onemogućeno osnovno demokratsko pravo, da obrazlože tačke koje predlažu za dnevni red.
 • Oduzimanje prava opozicionim parlamentarnim strankama na medijsku zastupljenost na tadašnjem medijskom servisu grada Beograda – RTV Studiju B.
 • Uvođenje potpuno nefunkcionalne i štetne „prohibicije“ 2011. godine, odnosno zabrana prodaje alkohola u trgovinama od 22 časa, do 06. časova. Ovakvu odluku je Ustavni sud Srbije poništavao dva puta.
 • Đilasovo nedolaženje na sve sednice Skupštine grada Beograda u tekućem mandatu, od 2014. godine do danas, a redovno primanje odborničke naknade.

Da li je sve to preporuka za kandidaturu Dragana Đilasa? Da li će ovo biti Đilasov slogan i da li će ovo stajati na plakatima?: „Uhapšeno je pedeset mojih najbližih saradnika, koji su optuženi da su oštetili grad koji sam ja vodio, za oko 1,2 milijarde dinara – skoro 10 miliona evra, i to me preporučuje da se ponovo kandidujem i da ponovo budem izabran za gradonačelnika Beograda“.

Ni zvanični podaci sa Vikipedije nisu blagonakloni prema Đilasu. Vidi link :

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD_%D0%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%81

Manjinski vlasnik je kompanije Multikom grup, kompanije koja je u 2010. zauzela 28. mesto po uspešnosti u Srbiji i jedna je od vodećih na polju medijskog poslovanja na teritoriji bivše Jugoslavije sa manjinskim udelom od 25% vlasnistva. Suvlasnik Multikom grupe je i njegova bivša supruga Milica Delević sa 25% vlasništva.Takođe je manjinski vlasnik i kompanije Dajrekt media koja se bavi prodajom ukupnog reklamnog prostora u medijima i na velikim sportskim događajima“.

Prema Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji Saveta za borbu protiv korupcije Republike Srbije, članica Multikom grupe firma Big print je imala direktnu poslovnu saradnju sa preduzećima koja se finansiraju iz budžeta Grada Beograda, dok je Dragan Đilas bio i gradonačelnik Beograda i suvlasnik Multikoma. Prema izveštaju Multikom grupa je ostvarila dobit 498 miliona dinara 2008, 563 miliona 2009 i 790 miliona 2010“.

NOVA POGLAVLJA O ĐILASOVOJ BESRAMNOSTI I NASILJU

Prethodni tekstovi koje sam napisao o Draganu Đilasu, ne obuhvataju sva njegova sagrešenja, i ne odslikavaju sasvim njegovu nasilnu i obesnu prirodu. Nažalost, kako je Đilas odlučio da se vrati u politiku, zaslužuje da sasvim osvetlimo njegov dijabilični lik. Što se mene tiče, nisam opsednut tim čovekom. Voleo bih da ne moram da se bavim njime. Međutim, kao odbornik, pet godina sam posmatrao njegova nedela na sednicama Skupštine grada i iz prve

ruke mogu da svedočim o njegovom zlu. Obojica smo i u ovom mandatu odbornici, ali za razliku od mene on ne vrši dužnost koju su mu građani poverili u ovom mandatu. Kao tajkun, odabrao je da se obraća građanima isključivo u medijima koje plaća i koji ga podržavaju. Obavljanje odborničkih dužnosti mu je ispod tajkunske „časti“.

Slučaj Đilasovog najprimitivnijeg vređanja odbornika opozicije

U petak 17.10.2008., prisustvovao sam nemilim scenama u Skupštini grada Beograda. Sedeo sam na metar i po od Đilasa, u drugom redu, odmah do prolaza. Koliko se sećam, povodom utvrđivanja dnevnog reda se javio odbornik SRS Zoran Ognjanović, koji se na kraju svog kratkog izlaganja ironično obratio Đilasu, pominjući sukob Đilasa i Šapera, i Đilasovu podršku Vučiću na prethodnoj sednici. Odbornik Ognjanović nije uvredio Đilasa na bilo koji način. Još dok je Ognjanović bio za govornicom, tj. u odlasku sa nje, Đilas mu je uputio niz najprostačkijih psovki i uvreda, na račun Ognjanovićeve majke i ostalih članova porodice („Je… ti mater i sve po spisku!“). Svi smo bili šokirani, jer Đilas nije birao reči, a svi mediji su bili prisutni. Usledile su i druge psovke, koje su takve prirode da ih ne mogu pomenuti ni uz skraćenje. Radikali su burno reagovali i nastao je haos, pa je predsedavajući Branislav Belić prekinuo sednicu. Usledile su konsultacije šefova odborničkih grupa i na početku nastavka sednice, Đilas je izašao za govornicu i nevoljno promrmljao izvinjenje. Obećao je da se to više neće ponoviti. I nije se ponovilo, ali ne zbog toga što Đilas ne bi nikoga ponovo izvređao, već zbog toga što gotovo uopšte nije dolazio na sednice Skupštine. Tog i sutrašnjeg dana, gotovo ni jedan medij nije izvestio o ovom događaju, i pored agencijskih vesti Bete i Tanjuga. Đilas je već tada imao punu kontrolu nad medijima. Jedino je vrlo šturo, i delimično istinito, o ovome izvestio B92. Vidi link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=17&nav_id=323954

Đilasovo incidentno ponašanje veoma dobro ilustruje njegov intervju na radiju B92, kod Danice Vučenić u maju 2011. godine, kada je Đilas pokušao da spreči uobičajene gestikulacije novinarke, uz obrazloženje da ga to mnogo nervira.

Po ponašanju Đilasa, narednih meseci i godina, u retkim prilikama kada je, vrlo kratko prisustvovao sednicama, shvatio sam o čemu se radi. Đilas ima kratak fitilj. Ne podnosi kritiku i drugačije mišljenje. Mora da ulaže ogroman napor da ne bi pukao i pravio incidente. Jednom rečju Đilas je tempirana bomba. Đilas je nasilnik i prostak, koji ima problem sa kontrolom besa. Đilas nema samokontrolu. U to sam se i lično uverio. Đilasu sam mnogo puta, na kraju sednica Skupštine grada, u vremenu za odbornička pitanja – postavljao samo jedno pristojno pitanje – Da objasni kako se enormno obogatio od trenutka ulaska u politiku 2004. pa do tog trenutka, kada sam mu postavio pitanje. Đilas, uglavnom nije bio prisutan, već sam naveo zbog čega, a i zbog toga što je dolazio samo na početak određenih sednica i to u hol da da izjavu medijima. Međutim, posle nekoliko godina, jednom se dogodilo da je Đilas bio prisutan na kraju sednice, kada sam mu postavio odborničko pitanje. Pobesneo je. Izašao je za govornicu i izvređao me. I sve to zbog jednog pristojnog pitanja – da objasni kako je ustostručio bogatstvo! Naravno, sa još više žara, na svakoj sednici sam mu postavljao to isto pitanje. Posledica tog pitanja , i ostalih mojih nastupa za govornicom Skupštine grada , je otkaz koji sam dobio 2010. godine, u firmi u kojoj sam radio punih 17 godina. Nova direktorka, funkcionerka DS pristigla iz Đilasovih gradskih struktura, mi je uvijeno predočila ko stoji iza otkaza, kada sam tražio objašnjenje. Mirno sam to prihvatio. Đilas i DS su se masovno svetili svojim političkim protivnicima. Ovo je samo mali primer za to. Pre toga, još u avgustu 2008., pre formiranja Đilasove vlasti, u poštansko sanduče sam dobio anonimno pismo, sa predlogom da budem pametan – tj. da prodam mandat DS-u i da razmišljam o posledicama ako to ne učinim. Slučaj sam odmah prijavio stranci i policiji, i dostavio im pismo. Povodom tog slučaja dao sam intervju za „Kurir“. Mandat nisam prodao, a dve godine kasnije dobio sam otkaz na poslu. Eto tako je radio Đilas, van očiju javnosti.

Slučaj Đilasovog porodičnog nasilja

U dercembru 2014., mnogi mediji su izvestili o slučaju porodičnog nasilja čiji je vinovnik bio Dragan Đilas, a žrtve njegova supruga Iva i njen otac , penzioner ,Slobodan Pelević. Vidi linkove (vesti 1.,2.,3., i 4.):

1.http://www.kurir.rs/vesti/politika/1634372/jaci-od-zakona-dilas-bije-a-svi-u-drzavi-cute

2.http://www.kurir.rs/vesti/politika/1633524/kratak-fitilj-dhilas-pretukao-tasta-pred-cerkom

3.http://arhiva.alo.rs/vesti/aktuelno/dilas-nokautirao-tasta-tasta-ga-napala-nozem/77166

4.http://www.blic.rs/vesti/hronika/djilas-se-zestoko-posvadao-sa-bivsim-tastom-slucaj-prijavljen-policiji/3085q4j

List „Kurir“ je u vesti broj jedan izvestio:

JAČI OD ZAKONA: Đilas bije, a svi u državi ćute!“

Podsetimo, bivši gradonačelnik je pre tri dana došao do vrata stana u kojem živi njegova još uvek zakonita supruga Iva s decom kako bi vratio ćerkicu i tada je došlo do svađe. Đilas je nasrnuo na suprugu i njenu majku, a Ivin otac, kako bi zaštitio ćerku i suprugu, stao je ispred pomahnitalog zeta i – zaradio masnicu ispod oka. I Iva i Dragan Đilas su pozvali policiju, ekipa je došla i napravila izveštaj. Razlog svađe između supružnika je podela imovine i novca. Navodno, Iva Đilas potražuje osam miliona evra – četiri miliona evra u nekretninama i četiri miliona u kešu. Boban Pelević je u razgovoru za Kurir priznao da ga je Đilas udario, te da ih bivši zet teroriše već dve godine“.

Reagovanja u Kuriru na Đilasovo nasilje:“Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća je izjavila:“Trebalo bi da se podnese krivična ili prekršajna prijava protiv Đilasa, ali se često ovakvi slučajevi zataškaju i nasilnici izvuku. Ako nema prijava od strane policije, porodica može da ga goni privatno. Često porodica to ne čini iz straha od njegovih veza i moći“. Zoran Milivojević, psihoterapeut , je izjavio:“Praksa pokazuje da nasilnici često zabranjuju žrtvi da podnese prijavu. Ucenjuju žrtvu, zastrašuju je i govore: „Ubiću te, pokrenuću veze, uništiću te“. Veliki problem je što žrtve nasilja imaju traume. Problem je i sistem, koji i u slučajevima kada žrtve podignu tužbu, sporo procesuira i blago kažnjava nasilnike. U Srbiji svako poznaje nekog, pa se takvi slučajevi neretko zataškavaju“. Advokat Borivoje Borović kaže da ovaj predmet treba da se vodi po službenoj dužnosti –„To što je uradio Đilas je krivično delo nasilničkog ponašanja i zaprećena kazna za to je do pet godina zatvora“.

List „Kurir“ je u vesti broj dva izvestio:

KRATAK FITILJ: Đilas pretukao tasta pred ćerkom!“

Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik i lider DS, u nedelju uveče pretukao je svog tasta Bobana Pelevića! Đilas je, kako Kurir saznaje, nasrnuo na svoju još uvek zakonitu suprugu Ivu Đilas i njenu majku Ružicu, a Boban, da bi odbranio svoju ćerku i suprugu, stao je ispred pomahnitalog Đilasa i zaradio masnicu ispod oka. Da se nije Boban postavio između Đilasa i njih dve, Iva ili njena majka bi dobile batine“.

List „Kurir“ navodi izjavu oca Đilasove supruge, Slobodana Pelevića:

Iskreno – Boban Pelević otvorio dušu“.“Boban Pelević, otac Ive Đilas, potvrdio je juče naša saznanja.- Ova masnica ispod oka mi je od njega. Đilas nas teroriše već dve godine. Ne želimo ništa više da komentarišemo – kazao je Pelević“.

Dodatna reagovanja u Kuriru na Đilasovo nasilje: Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća je izjavila:“S kojim pravom Đilas maltretira (van)bračnog partnera, a kamoli njenog roditelja?! Eto, ko nam je bio na važnim državnim funkcijama. To su strašne stvari, za svaku osudu, za zatvor“. Žarko Trebješanin, psiholog, je izjavio:“Svi ljudi koji su javne ličnosti imaju posebnu odgovornost u društvu. Neko će da se ugleda na njih“.

Slavica Đukić Dejanović, psihijatar, je izjavila: „Ako su nasilnici javne ličnosti, to vam je po onoj narodnoj „u selu knez, u kući jež“. Nasilje je vezano za poremećaj nagona i emocija, a ne za inteligenciju, koju oni mogu da koriste kao fasadu i za prikrivanje, čime je nasilje još opasnije“.

Čista ironija! U vreme dok je bio gradonačelnik Beograda 2013. godine, Đilas je najavio da će tražiti zatvorske kazne sa sve muževe koji prete i zlostavljaju svoje žene! Đilas je kazao da će DS, koji je tad vodio, pokrenuti inicijativu u Skupštini Srbije za izmene zakonskih propisa kako bi pretnje nasiljem bile oštrije kažnjene. Godinu dana kasnije sam Đilas je bio vinovnik nasilja.

List „ALO“ je u vesti broj tri izvestio:

POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE U DOMU BIVŠEG GRADONAČELNIKA“. „Đilas nokautirao tasta, tašta ga napala nožem!“.„Prava porodična drama odigrala se u subotu oko 21.30 na Vračaru, u domu Dragana Đilasa, bivšeg gradonačelnika prestonice i nekadašnjeg predsednika Demokratske stranke.- Ta svađa je trajala neko vreme. A onda je Draganova tašta uzela nož i krenula na njega, pošto je on grubo gurnuo Ivu, koja je udarila u zid. Zbog galame koja je dopirala iz prostorije u kojoj se sve to odigravalo, došao je i Ivin otac Slobodan Pelević (66), koji je bio potpuno zatečen onim što je video – navodi naš izvor. Tako ga je (Đilas op.aut.) više puta udario po glavi – objašnjava izvor i dodaje da je Slobodana u jednom momentu Đilas i gurnuo, zbog čega je Slobodan pao. Đilasov tast Slobodan primljen u neurohiruršku ambulantu UC. Kako „Alo!“ saznaje, slučaj je odmah prijavljen policiji, koja je došla u stan i napravila zapisnik. (…) otac Ive Đilas, Slobodan Pelević, potvrdio je za „Kurir“ da ga je Dragan Đilas udario po licu, te da ima masnicu ispod oka“.

Čak je i Đilasu uvek naklonjen list „Blic“ izvestio u vesti broj četiri:

Đilas se žestoko posvađao sa bivšim tastom, slučaj prijavljen policiji“. „Dragan Đilas, bivši predsednik DS, imao je žučnu svađu sa svojim bivšim tastom Slobodanom Pelevićem, ocem njegove bivše supruge Ive sa kojom ima dvoje dece. Pelević je prijavio da ga je Đilas napao, udario pesnicom u glavu i oborio ga na pod. Pomoć je potražio u Urgentnom centru, gde su mu utvrđene lake telesne povrede“.

Naveo sam izveštaje tri suprotstavljena i konkurentska medija, kako ne bi bilo sumnji u pristrasnost nekog od njih. Svi su potvrdili nasilje u svojim izveštajima. I na kraju, kako su predvideli Vesna Stanojević i Zoran Milivojević, vinovnik nasilja se izvukao. Ovaj slučaj porodičnog nasilja potvrđuje navode o Đilasovoj nemogućnosti da kontroliše bes i uspostavi samokontrolu. To se sasvim uklapa u matricu verbalnog nasilja koje je Đilas ispoljavao na sednicama Skupštine grada u dva slučaja koje sam opisao.

Funkcioneri DS snimili i prikazali pravo Đilasovo lice

Nečastivi i dijabolični Đilasov karakter potvrđuje i slučaj kada su funkcioneri DS, tonski snimali Đilasa u vreme njegove kampanje za predsednika DS, u oktobru i novembru 2012. Tada je van očiju javnosti i medija, na zatvorenim stranačkim sastancima Đilas pokazivao svoje pravo lice. Besramno, beskarakterno, nasilno. U oktobru i novembru su ti funkcioneri DS, na Jutjub, postavili sedam tonskih snimaka Đilasove beskrupuloznosti, sa komentarima.

 • U prvom snimku Đilas govori o tome da bi on u stranku uveo diktaturu i samovlašće.
 • U drugom snimku Đilas daje svoju viziju izbora- on izbore vidi kao podelu plena.
 • U trećem snimku Đilas deli savete i lekcije o korupciji- ne o borbi protiv korupcije – već savete o tome kako je najefikasnije sprovesti.
 • U četvrtom snimku Đilas bez uvijanja kaže da će gaziti svoje neistomišljenike.
 • U petom snimku Đilas otvoreno kaže da će zgaziti sve one koji mu se protive.
 • U šestom snimku Đilas najavljuje da će njegova uvek biti poslednja i konačna, tj. da će on odlučivati o svemu, da će biti alfa i omega. Sve i svja. Jednom rečju – tiranin.
 • U poslednjem, sedmom snimku Đilas preti svim neprijateljima (a to je svako ko hoće u nečemu da ga spreči – po njegovim rečima) da će ili završiti u zatvoru ili će prestati da se bave politikom.

Ovde se ne radi o pretpostavkama ili spekulacijama o Đilasovoj prirodi. Same Đilasove iskrene reči – odnosno njegovo otvoreno zlo, su potpun dokaz nasilne i tiranske prirode Dragana Đilasa. On sam govori o tome kakav je diktator, tiranin, nasilnik i kako se sprovodi korupcija. I…? I…nikom ništa. Ovi snimci stoje već pet godina na Jutjubu. Da li je i jedan ozbiljan medij izvestio o ovome, da li je iko od ozbiljnih medija osudio ovo. Ne!!! Zamislite Vučića u istoj situaciji. Njega bi mrzilački mediji, zapadni stranci i svi neprijatelji, naterali da podnese ostavku na sve funkcije i da se povuče iz politike. Reagovao bi OEBS, UN, oglasili si bi se svi zapadni ambasadori, borci za ljudska prava, sve NVO. Graknula bi i ala i vrana. Ali za Vučića vrede jedni aršini, najgori, najoštriji, a za Đilasa vrede sasvim drugi. Njegova zlodela se proglašavaju uspesima, korupcija- menadžerskom veštinom. Đilas je i dalje miljenik prozapadnih medija, ambasadora zapada, NVO pravaša, i svekolike žute ološ elite. I naravno, braće tajkuna. I zato su ga vratili u politiku i kandidovali ponovo za gradonačelnika.

Besramno licemerje i neiskrenost Dragana Đilasa

U avgustu 2013. godine, na Tanjugovom snimku, postavljenom na sajtu DS, Đilas hvali Vučića i projekat Beograd na vodi. Vidi link: https://www.youtube.com/watch?v=_Ssq6RX6Ezk

Đilas najavljuje saradnju gradskih i republičkih vlasti. Đilas kaže:“ Mi smo o tom projektu već jednom razgovarali pre izvesnog vremena i postigli smo konsenzus da je to jedan od projekata, koji uz metro može da promeni sliku Beograda„…“i most Borča Zemun je takođe deo tog projekta“…“Mislim da treba da krenemo i da rešavamo deo po deo, i da podelimo ceo projekat (BG na vodi…op.aut) u faze“…“Verujem da uz saradnju republičke vlade i gradskih vlasti…možemo da uradimo nešto što je zaista dobro za sve Beograđane“.

Kada je krajem septembra 2013. smenjen, Đilas je promenio ploču. Već u oktobru, na sva usta je pljuvao projekat Beograd na vodi, samo dva meseca posle hvaljenja i Vučića i Beograda na vodi. Toliko o iskrenosti i doslednosti. Đilas je pljuvao Vučića i sve Vučićeve projekte do trenutka kada je smenjen u DS, 2014. godine. Đilas je imao još jednu fazu hvaljenja Vučića 2015.godine. U julu 2015., Đilas je dao intervju listu „Alo“ u kome se (opet) pohvalno izražavao o Vučiću. Vidi link : http://arhiva.alo.rs/vesti/aktuelno/posle-kosarke-se-ne-vracam-u-politiku/104818 . Naslov intervjua je bio „Posle košarke se ne vraćam u politiku!“. Citiram „Alo“: Pitanje: „Stiče se utisak da posle svega danas imate mnogo više navijača?.

Đilasov odgovor:“ Politika me ne zanima od trenutka kada su se završili izbori. Tek posle košarke mi ne pada na pamet da se vraćam u tu arenu. Neću da dozvolim da me politika pojede i da zbog toga trpe moji najbliži. Moji planovi su, osim za sport, vezani još samo za poljoprivredu. Tu vidim i veliku šansu za Srbiju“.

Pitanje: Imate ambicije da uradite nešto veliko i u poljoprivredi?

Đilasov odgovor:“ Želim da uzgajam borovnice i drugo voće. Iskreno verujem da je budućnost Srbije u poljoprivredi i energetici, da te dve grane mogu da izvuku našu državu iz ekonomske krize. Tražim odgovarajuću zemlju, blizu sam da je pronađem.

Pitanje: Košarka je spojila naizgled nespojive, vas i Aleksandra Vučića?“.

Đilasov odgovor:“U korektnim smo odnosima, čujemo se često, najviše pričamo o košarci. Iskreno je čestitao na osvajanju Evrobasketa za žene, čak smo i o taktici pričali pred polufinale i finale...

Pitanje:“Sportski rečeno – da li je Vučić trenutno naš najbolji politički igrač?

Đilasov odgovor:“Što se tiče talenta za bavljenje politikom i posvećenosti tom poslu, apsolutno. Zar je problem reći ono što svi vide? Ima jaku energiju, ulaže ogroman trud.

Nažalost, Đilas nije postao odgajivač borovnica i drugog voća, dakle poljoprivrednik. Zaboravio je na obećanje da mu ne pada na pamet da se vraća u politiku. Zaboravio je obećanje da neće dozvoliti da ga politika pojede i da zbog toga trpe njegovi najbliži. Kao Goluma iz Gospodara prstenova, Đilasa će pojesti sopstvena gramzivost. Očigledno ga briga što će zbog njegovih postupaka, trpeti njegovi bližnji. Kao što ga je bilo briga za bližnje u decembru 2014. kada je eskaliralo njegovo nasilje. Ne čudi nas to. Od 2004.,navikli smo na Đilasova zla. Oguglali gotovo. Sada je vreme da kažemo – dosta. Tvoje vreme je prošlo. Nema više. Nećemo ti dozvoliti. Ukazaću na to da Đilas od avgusta 2013. do danas, ima labilne faze i mene u ponašanju, da je neiskren i licemeran, nedosledan. Čas hvali Vučića (avgust 2013., i jul 2015., čas ga pljuje- oktobar 2013., cela 2014. i veći deo 2017.). Svo to vreme Vučić je dosledan i iskren prema Đilasu. Kom Đilasu javnost treba da veruje? Onom Đilasu koji hvali Vučića, 2013., i 2015., ili onom Đilasu koji pljuje Vučića, 2014., i 2017.? I to je još jedan dokaz o karakteru i prirodi Dragana Đilasa. Prevrtljiv, neiskren, nepouzdan, nestabilan. I takav čovek se opet preporučuje za gradonačelnika !?

Đilasov povratak na mesto zločina

I konačno dolazimo do trenutka koji je Đilas najavio još u aprilu 2017., – trenutka Đilasovog povratka u politiku i najave kandidature za gradonačelnika, date kroz intervju listu „NIN“. Vidi linkove:

http://rs.n1info.com/a349105/Vesti/Vesti/Djilas-Ulazim-u-trku-za-gradonacelnika-Beograda.html

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=12&dd=13&nav_category=11&nav_id=1335685

http://informer.rs/vesti/politika/360623/dilas-za-beograd-garantujem-svojom-imovinom-stefanovic-tako-si-garantovao-za-ds-pa-su-bankrotirali

Tom prilikom Đilas je za NIN izjavio niz stvari koje su sporne, ali ga gospođica Bećković nije rešetala, niti mu je postavljala nezgodna a logična pitanja:

Na pitanje zbog čega se vratio u politiku i kandidovao, Đilas odgovara:

Odlučio sam da uđem u trku za gradonačelnika Beograda i da uradim sve što mogu da se zaustavi propadanje prestonice Srbije“.

Đilasa izgleda da niko nije obavestio da je propadanje prestonice zaustavljeno 24. septembra 2013., kada je smenjen sa mesta gradonačelnika, posle pet godina štetočinske vlasti i posle 13 nesrećnih godina vlasti DS. Od tada je Beograd stao na svoje noge i boljitak je primetan.

…Želja da se moja deca, kada završe fakultete, vrate iz Londona da žive u Beogradu“.

Razlog plus(…) je(…) što naša ćerka, (…) danas (Đilas misli na majski „protest protiv diktature“) ponovo deminstrira boreći se za bolju Srbiju“.

Đilas i Bećkovićka neoprezno i arogantno prave grešku, kao pripadnici ološ elite, koja ne zna kako živi običan svet. Saznajemo da dve starije Đilasove ćerke studiraju i žive u Londonu. Ok. Kako onda jedna od njih demonstrira u Beogradu? Gde demonstrira? U Londonu – boreći se za bolju Srbiju? Ma dajte ljudi…Ili demonstrira u Beogradu, na jednom besmislenom i bezrazložnom protestu, zbog Vučićeve ubedljive pobede-55%? Dakle, u Beogradu. Pretpostavljam da Đilasova ćerka studira neki ozbiljan fakultet? Neko ko ozbiljno studira u Londonu, nema vremena da džabalebari po Beogradu mesec dana na zaludnim protestima koje su organizovali Janković, Jeremić, a sada vidimo, i Đilas.

Đilas navodi još jedan razlog. Citiram:“ U politiku sam ušao 2004.(…) ja sam čovek koji se čitavog života bori protiv nepravde“.

Logično je pitanje – Protiv koje nepravde si se ti Đilase borio 2004., pa si zbog te nepravde odlučio da uđeš u politiku? Tada je predsednik Srbije bio predsednik DS Boris Tadić, a DS je imala vlast u većini opština i gradova, Beogradu, Vojvodini. Tada je nepravdu činila jedino DS. DSS je tek preuzela republičku vlast pa nije mogla činiti nepravde. Pre će biti Đilase, da si ušao u DS, zbog toga što to nisi mogao u Đinđićevo vreme – jer te Đinđić nije podnosio. I najpre će biti da si u politiku ušao da bi umnožio svoje bogatstvo. I jesi ga umnožio. Ustostručio si ga! Alal vera!

Potom mu Bećkovićka postavlja dobro, ali netačno pitanje:“Zašto ste protekle tri godine ćutali o tom propadanju“. Đilas odgovara:“Tri godine se nisam bavio ploitikom,zato što sam se bavio košarkom“.

Pitanje je netačno, zato što Đilas nije sasvim ćutao, već sam naveo, 2015., je hvalio Vučića. Iz tih pohvala se moglo razumeti da on hvali i napredak, a ne da kudi propadanje. A Đilasov odgovor je loš. Naravno, on mora da potvrdi da je ćutao – ne može Olji i čitaocima da se hvali, da je hvalio Vučića. Ali je odgovor loš zbog toga što Đilas kaže da mu je funkcija predsednika KSS bila milija od ukazivanja na navodno propadanje Srbije i Beograda.

Potom Đilas neoprezno kaže (nadajući se da je amnezija zahvatila i Olju i čitaoce NIN-a:

Nikad nikakav dogovor sa Vučićem nisam imao(…) zato što sam duboko protiv njegovog sistema vrednosti“. Čekaj, čekaj…A zar nije Đilas 2013., rekao: „Mi (Đilas misli na njega i Vučića, op.aut.) smo o tom projektu (Đilas govori o projektu Beograd na vodi, op.aut.) već jednom razgovarali pre izvesnog vremena i postigli smo konsenzus…“ ? Dakle imao je dogovor sa Vučićem i postigli su konsenzus! A zar nije Dragan Đilas u julu 2015., u intervjuu listu „Alo“ rekao o Vučiću :“U korektnim smo odnosima, čujemo se često,...“ ?. Zar nije na istom mestu Đilas odgovorio na sledeće pitanje:“Sportski rečeno – da li je Vučić trenutno naš najbolji politički igrač? Zar nije Đilasov dao sledeći odgovor:“Što se tiče talenta za bavljenje politikom i posvećenosti tom poslu, apsolutno. Zar je problem reći ono što svi vide? Ima jaku energiju, ulaže ogroman trud“? Pa kako je onda Đilas „duboko protiv njegovog sistema vrednosti“? Auuu. Neka mi neko objasni, kako možete biti duboko protiv nečijeg sistema vrednosti, a govoriti za tog čoveka da ste u korektnim odnosima, da se često čujete, da je taj čovek naš najbolji politički igrač, da ima apsolutan talenat za bavljenje politikom, da je apsolutno posvećen poslu, da ima jaku energiju, da ulaže ogroman trud i da ste sa njim svojevremeno postigli konsenzus i imali mnoge dogovore? Nešto tu nije u redu. Reći ću vam i šta. Đilas misli da može sve ljude da vara sve vreme. Zaboravlja da neke ljude može varati sve vreme, i da sve ljude može varati neko vreme. Đilas potcenjuje građane. On misli da građani pamte kao kokoške – jedan dan. E moj Đilase.

Dalje, Đilas iznosi jednu ideju koja je opasna po sistem bezbednosti države i koju nije hteo da realizuje u Tadićevo vreme od 2004. do 2012.godine. Kaže:“Zahtevaćemo od Republike da gradski MUP bude pod kontrolom Skupštine grada“. Kaže Skupštine, a misli pod njegovom, Đilasovom kontrolom. Ova ideja je kao rođena da otvori niz zloupotreba i sukoba, i da destabilizuje Srbiju i Beograd. Eto, Đilas je stvorio Komunalnu policiju, i to je bio neophodan potez. Danas , dva stuba Đilasove kandidature Janković i Jeremić, traže ukidanje Komunalne policije!

Đilas u intervjuu iznosi niz besmislenih ideja. Besmislene su stoga, što pola tih ideja već realizuje gradska vlast SNS, a druga polovina je utopija ili su štetne. I naravno, postavlja se najlogičnije pitanje – Zbog čega Đilas nije realizovao ideju o gradskom MUP-u, od 2008. do 2013. godine? Imao je pet godina vremena i neograničenu vlast svoje stranke na svim državnim nivoima. Zbog čega Đilas nije i ostale predloge koje iznosi, realizovao u to isto vreme? Nije, zbog toga što se radi o čistoj demagogiji, želji za zloupotrebom sile(MUP-a), i lošim namerama – koje, je li, ne možete realizovati, niti predlagati kada vaša stranka ima potpunu vlast?

Na kraju Đilas izvaljuje: “Sad mogu da potpišem i da garantujem celom svojom imovinom, da ćemo sve one stvari koje zavise isključivo od nas, a ne od Republike, uraditi u prvih 12 meseci naše vlasti„. U suštini on kaže – Mogu da garantujem celom svojom imovinom. da ćemo opljačkati Beograd u prvih 12 meseci, a ne kao prošli put , za pet godina! A bilo bi dobro, kad već pominje imovinu, da nam kaže kolika mu je imovina – s obzirom da je od 2004., pa do 2014., ustostručio imovinu.

Đilas u intervjuu tvrdi, da nikada nije imao nikakve dogovore sa Vučićem. Jedan dogovor sam već naveo. Ako nije imao dogovore, zbog čega je Saša Janković u aprilu ove godine za Đilasa govorio da je Vučićev trojanski konj i svima pričao kako Đilas stalno sedi sa Andrejem u kafeu kod pumpe kod Sava centra?

Pet godina sam se borio protiv Dragana Đilasa u Skupštini grada, i snosio sve posledice. Demokratska stranka nije imala goreg predsednika od njega. Dragan Đilas je bio najgori gradonačelnik u istoriji Beograda! Šta sam o Draganu Đilasu rekao, možete pogledati u snimku iz septembra 2013. godine, kada sam u ime DSS, obrazlagao razloge za smenu Dragana Đilasa. Videti link: https://www.youtube.com/watch?v=kTFQtJkWrDY .

Dragana Đilasa podržavaju Jankovićev Pokret zgrčenih građana i verovatno Jeremićeva Narodna stranka. Troje potpredsednika Narodne stranke je svojevremeno bilo žestoko protiv Dragana Đilasa. Siniša Kovačević, Jeremićev dvorski dramaturg, je 2012. poručivao Đilasu u „Kuriru“- citiram Sinišu Kovačevića:“Đilase, ti nemaš morala“. Danas Kovačević podržava Dragana Đilasa i poručuje mu:“ Đilase, ti si moralni anđeo“. Pre pet godina u DSS-u, Kovačević je sa ponosom mogao da iznosi sopstveno mišljenje. Danas, da parafraziram Kovačevića „mora da klekne da bi laptao iz punog čančeta“. Jeremićevog. Đilasovog. Borivoje Borović je 2014., povodom slučaja porodičnog nasilja, rekao o Đilasu:“To što je uradio Đilas je krivično delo nasilničkog ponašanja i zaprećena kazna za to je do pet godina zatvora“. Danas Borović podržava čoveka koga je nazvao nasilnikom koji je počinio krivično delo za koje je zaprećena kazna od pet godina. Sanda Rašković Ivić, ondulirana Jeremićeva potpredsednica je 29.9.2017 u ime NS, izjavila za „Blic“- „Mi ćemo podržati Đilasa“. 15.10.2017. izjavila je takođe za „Blic“:„Znam da Đilas razgovara sa svima iz opozicije. Za mene lično je prihvatljiv“. Te 2012. godine i kasnije, Sanda Rašković Ivić je žestoko kritikovala Đilasa, na sednicama predsedništva DSS i u medijima. Prilikom izbora gradonačelnika 13. juna 2012. Sanda Rašković Ivić je na glasačkom listiću nacrtala veliki muški polni organ upućen Draganu Đilasu. To sam video svojim očima, zbog toga što odbornici DSS i SNS nisu glasali, već su zadržali glasačke listiće. Kako je od crteža muškog polnog organa upućenog Đilasu 2012., stigla do podrške Đilasu 2017., mora sama da objasni? Sam Saša Janković je pre pola godine govorio sve najgore o Draganu Đilasu. Akademik Dušan Teodorović, jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana posvedočio je na Tviteru da je ovog proleća Janković o Draganu Đilasu , koga sada uzdiže u nebesa, imao sasvim drugačije mišljenje. Janković je, naime, za Đilasa po gradu pričao da je Vučićev trojanski konj.

Đilasova kandidatura govori o krizi opozicije koja traje niz godina. Jadno je to u šta se pretvorila opozicija. U koloplet raspadajućih, besnilom zaraženih bolesnika. Opozicija je spala na to da je predvode dvojica pljačkaša i jedan cimerubica. Od te dvojice pljačkaša, jedan je pravi tajkun. Za devet godina, na tri državne funkcije, bivši šef DS je ustostručio svoje bogatstvo, obmanjujući celu Srbiju. Nemoguće je „steći“ stotine miliona evra na zakonit način, kao u slučaju Dragana Đilasa. Terminator nad gradom Beogradom, sada bi da uzjaše oporavljeni grad. Nije mu dosta što se bahatio pet godina kao kradonačelnik. Gramzivi nasilnik Đilas želi da svoje kukavičije jaje položi u gnezdo zgrčenog Jankovića i kavijaroždera Jeremića, jer svoje gnezdo nema. Čak je i DS gadljiv na Đilasa. A Đilas, arogantno i obesno, uredno prima naknadu za nevršenje odborničke dužnosti u ovom mandatu. Ne zaboravimo de je od 2013. do danas, oko 50 saradnika Dragana Đilasa, na čelu sa bivšim Đilasovim gradskim menadžerom Aleksandrom Bijelićem, uhapšeno pod sumnjom da su oštetili grad Beograd za skoro 10 miliona evra. Dostojevski je jednom rekao: „Ima ljudi koji svesno prelaze preko svoje savesti„. To za Đilasa ne važi. On savesti nema.

16.12.2017. Autor je politički analitičar i odbornik SNS u gradu Beogradu

Nebojša Bakarec, Vidovdan

Podelite:

5 COMMENTS

 1. Ej Vidovdanu, šta ti ovo treba.
  Feljton o Đilasu.
  Kao da je Bakreni bolji. Nije imao priliku, nije sposoban da organizuje bandu. Inače?
  Zašto se ne kandiduje.
  Ustvari, nahvali lopova i sve prevrtljivce.
  Izgleda da Beograd i Srbija drugih nema

 2. Mrtva je trka između crvenog vojvode Šešelja i poštenog Koštunice:
  Ko je edukovao i u politiku uveo više ološa. Mrtva trka, koja traje.

 3. A sad ovako istu biografiju o Vučiću, sa slajdovima, linkovima i video materijalom od 1990. To bih bas volela da procitam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here