Томислав Кресовић: Америчке “сугестије“- Србија да буде 100 одсто прозападна ?

Поделите:

Америчка „пита,“ а не „Руска салата“ у Србији

Геополитичке силе водиће на Балкану своју динамичну партију глобалне геостратешке “шаховске партије“ где ће Балкан и њене државе и нације бити попут шаховски фигура глобалне игре. Србија је на том путу постављена не да буде у статусу шаховског ремија, већ победе једне од опција глобалне моћи у овом случају САД и НАТО које “командују” полиитком ЕУ .Запад пре свега САД покушавају да Србију на “силу” уз употребу “меке моћи”, али и претњи увуку не само у атлантистичку доктрину кроз НАТО, већ да Србију уцењују неизвесним статусом у ЕУ. Тако Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји будући амбасадор САД у Скопљу који ће из Македоније повлачити балканске конце америчких интереса изјављује да САД подржавају напоре Србије да се придружи ЕУ, али „саветује“ Београд да јасно стави до знања земљама чланицама да је 100 одсто посвећен приступању Унији, а не да је растрзан било каквим дилемама или супротстављеним интересим.Тако све агресивнији Хојт Брајн Ји арогантно и са наредбодавним тоном преноси америчке поруке и каже“. Не тражимо од Србије да прекине везе са Русијом или било којом другом земљом. Ипак, Русија има визију Балкана која је несумњиво другачија од визије ЕУ (и наше). Србија би требало да покаже и делима и речима да подржава визију ЕУ, а не руску :“Порука је јасна.Србија да буде 100 одсто прозападна и проамаричка без обзира на мишљење грађана Србије и општих националних интереса. По овом моделу Србија треба да буде кроз 100 одсто преевропска у вазалном и протекторалном односу и да буде без сопственог националног индентитета и става према другим својим интересима пре свега према Русији Kини. Србији се прети да неће бити у ЕУ док се не одрекне својих интереса према Руској федерацији и док не призна Kосово као државу. Ради се о уцени која у мекој опцји је наставак војне акције из 1999 године другим средствима.

Европска унија као “шарена лажа” за Србију?

Ограничавање пута Србије ка ЕУ је и у речима стручњака за Балкан ЦИА Данијел Сервера који каже да, ако Србија стигне до завршне фазе преговора са ЕУ без нормализације односа са Kосовом, неће добити ништа заузврат. Сервер наводи да нормализација подразумева два кључна корака – пријем Kосова у УН и размену дипломата на нивоу амбасадора, како преноси “Глас Америке”. .Сервер као и 1999 године када је тражио повлачење Србије са Kосова у старим хладноратовским односима САД И Русије каже “Будимо јасни: Србија је слободна да изабере своје савезнике или несврстаност, баш као свака друга суверена држава. Али, заиста не може да седи на две столице. Усклађивање своје спољне политике са ЕУ је део процеса квалификација за приступање. Док Брисел може да буде амбивалентан о томе у блиској будућности, гласови за улазак једноставно неће бити ту када дође време, осим ако Србија испуни све критеријуме за чланство“Србија се по Серверу недаје право да бира своје савезнике и интересе веч да буде послушна и у овом часу да више следи политику САД него ЕУ. Данијел Сервер који је ЦИА аналитичар и албански лобиста шаље поруке супротне интересима Србије рачунајући да се Србија супростави политици Руске федерације. Сервер каже “Србија предузела у знак подршке руским дестабилизујућим, агресивним ставовима, укључујући недавно гласање против резолуције УН о руској окупацији и покушају анексије Kрима, нису у складу са политиком ЕУ“

Америчкои Западно виђење Kосова?

Истовремено Хојт Брајан Ји око независности Kосова каже да је Kосово остварило „импресиван напредак, од када има независност у изградњи демократских, мултиетничких институција“. Овај став америчког дипломате је је у супротности са радом “демократских институција” на Kосову.  Председништво косовске скупштине по други пут није успело да обезбеди кворум за одлуку о сазивању ванредне седнице парламента на којој би било разматрано укидање Специјалног суда за ратне злочине. Западне дипломате, предвођене амбасадорима Велике Британије и САД, упозориле су власти у Приштини да би укидање Специјалног суда значило – изолацију Kосова. Амерички амбасадор Грег Делави и британски Рори О’Kонел појавили су се у косовској скупштини још док су трајале консултације jа сам овде у Скупштини јер је стигла једна инцијатива, очигледно је у питању покушај да се укине закон о Специјалном суду за Kосово. Западне дипломате саопштавају “Желим веома јасно да кажем да се САД противе напорима да се промени или укине закон о Специјалном суду “и да таква полтика води у “изолацију” Kосова. Јасно се види да САД се “играју” на Kосову не само са својим западним партнерима већ и са стабилношћу Балкана и показује се колико су неусаглашене политике Запада пре свега САД и ЕУ према Kосову. Поред тога од Србиеј се по “сваку цену” тражи да призна државност Kосова, иако се види да на Kосову не функционишу институције,да постоји политички сукоб радикланих полтика у којима је умешана и мафија али и полиитка Албаније као и да нема грађанских и мањинских слобода и права на Kосову.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

1 COMMENT

  1. Oni hoce jaku Srbiju cvrsto u svom bloku jer im treba za druge planove (Bliski Istok, Erdogan), Kosovo je tu nebitna tema. Ali to ne odgovara Hrvatskoj, zato ubacuje svoje agente iz BiH (Seselj, Draskovic, Tadic, Pozderac Vuk, i nas trenutni vožd Bugojnski AV) da sprovode antisrpsku politiku proruske, antiamericke nesvrstane i slabe Srbije. Cela politika nesvrstanosti koju su nam Hrvati nametali u komunistickoj tamnici druge Jugoslavije imala je za cilj da nas zavadi sa starim zapadnim saveznicima (podrska unistavanje Engleskog i Francuskog kolonijalnog carstava, napadi na Izrael itd) i da se onda sve slomi na nama i dovede do potpunog unistenja Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here