Томислав Кресовић: „Денацификација“ националне историје у Србији

Поделите:

Уџбеници „по мери“ политичких партија и ЕУ?

Србија на путу ка ЕУ „мења свест“ нације, државе, науке и традиције. Националне вредности, историјска наука и култура очигледно ће морати да се „прилагођава“ новој политици пута Србије ка ЕУ, са мање националног и више европског, са више обазривости према суседима и бурној историји Балкана и положаја Србије у Европи. Највише су на удару уџбеници основних, средњих школа и гимназија, пре свега историја, књижевност, а треба очекивати и корекције у другим научним областима који се предају у школама рачунајући и биологију и Дарвинову теорију еволуције. Данас се многи мешају у образовни садржај, почев од политичких партија, цркве или примедби које долазе из региона. Тражи се већа „толеранција“ у националним уџбеницима за мањине у Србији или тумачење о региону Балкана као и нове историје Србије. Све ово личи на Орвелов систем брисања чињеница, знања и потртебе „неутралисања“ национланих вредности од историје до језика и писма. Страхује се од шовинизма, а заборавом и бисањем националне историје подстиче се екстремизам.

„Kонтролори“ националне историје на делу?

Потреба је да се ученици што више ослободе знања и садржаја посебно историје која оптерећује односе у региону , или смета еврофанатичним политичким партијама да по комесарским методама из 1945 године бришу, ретуширају ,забрањују националну историју. Тако су генерације у Србији биле искраћене националне историје од 1945 до 1990 које су и довеле до суноврата Србије и српског народа на Балкану. Тако се на „мети“ нашао уџбеник за историју тречег разреда гиманзије професора Радоша Љушића који је по оцени Лига социјалдемократа Војводне „штетан“ јер шири облике шовинизма, а у употреби је од 2007 године за ученике гимназија у Србији. До данас ни једна влада, министар нису подигли глас за ревизију уџбеника овог аутора. Аутор познати историчар, био је миљеник власти у време владе др Kоштунице када је уџбеник аутора ушао у програм .Аутор Љушић био је и припадник владајуће СНС и некадшањи директор Завода за уџбенике као и директор Службеног гласника. Припадање у ДСС или СНС опеделило је критичаре уџбеника и аутора на подизање полтичке хајке и захтева за повлачење уџбеника. Министарство просвете ће предузети мере да се испитају наводи о негативном контексту уџбеника за трећи разред гимназије и нађе право решење. Ово није први пут да се ради на измени,доради уџбеника историје.Својевремено је удзбеник за шести разред основне сколе, чији је аутор угледни историчар Раде Михаљчић повучен на дораду 2015. године после примедби које је изнео патријарх Иринеј. Извесно је да у мноштву издавача који функционишу по тржишном принципу има уџбеника са „сумњивим“ и непотпуним научним чињеницама, али је потребно да се на националном нивоу дефинишу кљућни уџбенци са јединственим садржајем и аутортитетима иза којих стоји држава, а не формално издавач.

Kомесарски методи правоверности?

Политичке партије нису те које треба да утичу на валидност уџбеника у школама Србије. Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) позвала је министра просвете, науке и технолошког развоја Србије да учини све што је у његовој надлежности да се без одлагања из наставе повуче уџбеник историје за трећи разред Гимназије, чији је аутор Радош Љушић, јер је „препун шовинистичких опсервација“. Функционер ЛСВ-а Александар Мартон оценио је као недопустиво да се у уџбенику налазе садржаји који „подстичу подозривост према припадницима других нација“. Овакве политичке „хајке” на образовни систем, уџбенике и дефинсање подобности аутора нису за пример јер штету трпе ученици и школство, али више од тога национална свест у Србији како код већинског српског народа о самом себи,тако и о другима у региону и Европи. Све више се иде на опције „гушења” националне историје, и свако ко буде писао са више пажње на свој народ и њену прошлост се може наћи под лупом политике или притисака из ЕУ. То није случај у неким другим државама у региону чланицама ЕУ пре свега у Мађарској, Хрватској, Румунији, Бугарској, Грчкој, Словенији које полажу велику пажњу и неговање националних вредности и историје. Србија очигледно треба да се дисциплинује и да сама себе поништи као вид политичке и научне „денацификације”, да би се показало да духовно „тровање” младих креће из породице и школа.

Томислав Kресовић

Видовдан

Поделите:

3 COMMENTS

 1. Залажем се да свако има право да критикује било који сегмент власти. Али рецимо у просвети – може да достави примедбу Просветном савету, па ако тамо одговарајући референт закључи да примедба има смисла – да је да на обраду.

  Али не сад да неко прође бициклом и констатује да је просвета накриво – за такву констатацију треба квалификација и спроведена експертиза.

  • Jeli…“dulebg“…
   Jesi prob’o neoljustene pecene krompirice iz vulkanskog zemljista…servirane sa malo devicanskog maslinovig ulja i jos manje krupne morske soli?
   Kanarski specialitet.Jede se neoljusten.
   I naravno,sa belem lakim vinom,sa vinogorja ohladjene vulkansle lave na Lanzarotama…gde cesto mozes sresti prethodnog britanskog premijera?
   Pa zalazak sunca na tropskom ostrvu,pa gitara,pa povetarac, pa opijena draga…
   A?

 2. Nebitna opoziciona stranka pocne da mlati u prazno po obicaju, a Vidovdan se ponasa kao da je neko srusio Hram Svetog Save…
  LSV lupa gluposti, sunce se dize na istoku, ohladite malo, pahuljice preosjetljive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here