Томислав Кресовић: Хрватски “хладни рат” против Србије!

Поделите:

Србија и Хрватска као „савезник“ или противник?

Председник Александар Вучић изјавио је у интервјуу за „Вечерњи лист“ да ће Срби и Хрвати у будућности морати да буду савезници и додаје „Мислим да ће Срби и Хрвати у будућности све више морати бити савезници, а све мање људи који ће живети у прошлости својих непријатељстава „Председник Србије је „оптимиста” иако је и сам пре само мање од десет година другојачије мислио и говорио. Тада је био у СРС, а сада је СНС као проевропској партији. То се сада председнику Србије Александру Вучићу може се „опростити”, јер води рачуна о путу Србије у ЕУ и стабилност региона и регионалном помирењу. Хрватска је чланица ЕУ и НАТО и од њеног гласа зависи када ће и да ли ће Србија постати чланица ЕУ до 2025 или касније. Србија да би била чланица ЕУ не сме да има видне спорове са суседима што тражи болну промену свести, емоција и општу амнезију .

Хрватска као заштитник “Западне Еуропе” и католичанства?

Ипак поставља се питање да ли Србија и Хрватска могу бити “савезиници” и регионални “партнери”. Док Србија не буде у НАТО за почетак, а онда и ЕУ Србија и Хрватска не могу бити “савезници”. Хрватска Србију третира као руску интересну сферу и као Балкан, а себе као “заштитницу” западне цивилзације и као део католичке пробинијенције која је у вековном “крсташком рату” против православља. и како кажу “бизантске” културе. Србија се “гура” у ЕУ, али без потписа Хрватске и неких других држава са Балкана тешко ће бити на њеним вратима. Србија ће морати да “клекне” пред Хрватском ,али и Мађарском, Бугарском и Румунијом у решавању неких вековних спорова и да се пацификује односе статусним решењем за Kосово и Метохију. Хрватска у пуној снази гура Kосово и Црну Гору против Србије, и радила је на државотворности и Црне Горе и сада Kосова. Хрватска дакле у политици, али и у култури, језику, писму, традицији не жели да види Србију ко “савезника”, а још мање као “пријатеља”, већ само као “суседа” на “лимесу” цивилзација католичко-европске и правосалвно руско-византијске и свог противника. Хрватска жели и види себе као контролора, али и економског “хегемона” на Балкану и и према Србији. Не треба заборавти 100 година “Магнум кримена” Хрватске у свим облицима у моделу Аустроугсрске, Kраљевине Југославије, НДХ, Брозове Југославије, Туђманове Хрватске и “Еуропске” Хрватске против Срба и Србије то показује да ове две државе остају у “латентном конфликту” без обзира на полтичке односе у Европи, интеграцијама. Хрватска држава потпомогнута Римкатоличком црквом толерише геноцид НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, касније велича резултате “Домовинског рата” и етничко чишћење више од 250 000 Срба. ”Српско питање” у Хрватској је решено, али не и потреба доминације Хрватске над Србијом и њеним интересима.

„Савезништво” олигархија и интереса ?

Ипак да сагледамо где су Србија и Хрватска “савезнице”?. Политичке, економске олигархије, мафија и организовани криминал као и тајне служе обе државе сарађују и делују као “братство” и када су биле у рату и миру и сада у “Хладном рату” које воде две државе. Хрватска против Србије води облике ”хладног рата” на полтичком плану, али ефикасно ради на ширењу својих економских интереса што се може видети преко највеће афере на Балклану у слућају “Агрокор” и тајкуна Тодорића, финансијера свих власти у Хрватској али и Србији.Тодорић не би могао да буде пословни лидер у Србији да није “подмитио” политичку олигархију у Србији. Велико издавачко предузеће “Бигз” који штампа многе уџенике за српске школе држи тајкун из ХДЗ-а Анте Жужиљу. Много је српских фирми отишло у хрватске руке пунећи касу пореске службе Хрватске. Мафија нема граница и сарадња кланова Српско-Хрвартске-Албанске мафије тече као “по лоју” боље него што функционише ЕУ или ММФ. Тајне службе Србије и Хрватске делују као “братство” у рату и миру са добрим разменама информација које штите олигархије на власти. Све у свему, када се узме политичари из Хрватске и Србије све више постају “савезници” али је народ веома удаљен једно од другог са јаким негативним емоцијама које ће дуго трајати. Државе и народи морају сарађвати али је битно знати границе својих интереса и не заборавити прошлост, која када се потисне она се понови. За Србе и Србију је доста три велика погрома у 20 веку од стране “братске” Хрватске.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here