Томислав Кресовић: Императив Србије; Међународна конференција о Kосову

Поделите:

Србија у ЕУ 2025?

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан донео је Србији и властима очекујућу поруку да би Србија могла бити у чланству 2025(раније или касније) зависно од испуњења услова дефинисаних у поглављима,посебно пуној реализацији поглавља 35 који је пуна нормализација односа Београда и Приштине. То практично значи да се Београд мора одрећи својих националних интереса на Kосову и Метохији по садашњне Уставу Србије до 2025. Обавеза је и да власти на Kосову прихвате Србе као грађане са пуно права и слободе што је за сада тешко да се реализује. Није реално очекивати од Србије и да ће реализацијом поглавља 35 бити члан ЕУ, ако изгуби свој суверенитет, унутрашњу стабилност и прихвати да се без икаквих својих интереса било да су економски, национални и културних у име пута ка ЕУ “извуче” од своје одговорности за будућност српских интереса на Kосову и Метохији. Европски комесари или плачене бироктаре које се менају траже од Србије да одступи од својих интереса са Kосова, да би можда била у ЕУ и пре 2025 године. Тешко је проценити какава ће бити ЕУ до 2025 године после британског “Брегзита”, и ситуација у Европи.Сада се Београду нуде “слаткиши” које доносе бирократе ЕУ и хвале Србију, њену власт. Тако “путујући” комесар Јоханес Хан о достигнућима владе Србије и политике Председника Србије каже: „Ако погледате економске показатеље, земља очекује раст, незапосленост се смањује, број страних инвеститора се даље повећао. И за ово могу да кажем да је позитивна последица преговора између Србије и ЕУ, али и последица снажне посвећености владе неопходним економским реформама и стимулисању посебно приватног сектора“. Лепе речи комесара дају додатну вољу властима у Србији да буду смерни и ажурни на путу Србије ка ЕУ али се мора видети даље од таквих порука.

Србија у ЕУ ни(је) „Игра на срећу„?

Европски комесар за проширење Јоханес Хан ипак је послао Београду јасну поруку да Брисел не жели да на мала врата увезе проблем Kосова у ЕУ и да нормализација односа с Приштином директно утиче на даљи напредак Србије у европским интеграцијама и да та “брзина којом ће се то догодити је на Србији“. Хан каже: „То није фиксан датум, дакле може бити раније, може бити касније, све зависи од напретка који нека земља прави ка Европској Унији. Али оно што јесте јасно, јесте да постоји европска перспектива. Однос Београда и Приштине није само ствар поглавља 35 и њеног статуса у ЕУ. Већ и питања “старијег“ и за Србију важнијег документа, а то је резолуција 1244СБУН. Односи Србије и власти на Kосову једино се могу што је могуће реалније и са нужним обостраним компромисма уредити преко организовања међународне конференције о Kосову. Та конференција би могла бити у нарендих две године уз добру припрему на релацији СБУН-ЕУ-ОЕБСА и заинтресованих страна Београда и Приштине. Србија се сама не може одлучити да поништи себе на Kосову без икаквих права и интереса, нити се то може очекивати од Приштине која је добила независност већег дела ЕУ и САД и око 100 држава. Србија не може бити једностран „поражена”, нити Приштина „победник” јер се ту не завршава балкански проблем. Јасно је да је крај НАТО интервенције и обустава сукоба 1999 године био Kумановски Војно технички споразум и Резолуција 1244СБУН, а да су односи Србије и ЕУ ишли и преко мисије ЕУЛЕXа и Бриселског споразума. Резолуција 1244СБУН и Бриселски спораум колико о год да су супростављени морају да се “укрсте” и да се створе основа за нужне компромисе обе стране. Пут Србије ка ЕУ није и не може бити национални интерес без што праведенијег решења интереса Србије и Срба на Kосову и Метохији.Зато је нужна међународна конференција о Kосову попут Дејтона за БИХ..Унутрашњи дијалог о Kосову мора да тежи овом путу.Све остало су притисци на Србију и њене грађане и неизвестан пут Србије у ЕУ и након 2025

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

25 Коментари

 1. Dzaba tupis olovku Kresovicu, umoran je narod od te suvoparne „analitike“. Neshto kontam vi shto analiticite, sve svetske globalne probleme resavate…vama je srediti licni zivot mala maca, ko kafu popiti. Rijesite Kosova sad-pa-sad; Ukrajinu? Ma to onako uz kafu sredite. Siriju? To za dorucak dok prelistate novine….

 2. Tomo,sta kazes o napisaniju za Opstanak srpske nacije,koje pisu oni koji su je unistili?
  Tomo,preziveti necemo.
  Samo dimne zavese a mi trulimo.
  Gradimo auto puteve,sto se podrazumeva da imamo i trzne centre,kao za druge,jer,sve ostalo se rusi.
  Kao kada u urgentni centar dovedu pajaca.
  Da olaksa boli.
  Oni koji unistavaju Srbe,pisu platformu za spas?
  Pa taj SNS ima BELU KNJIGU,kao program stranke,i,???
  I???
  I,sta???
  NISTA!
  Laz,Tomo,LAZ!
  Ali to ne znaci da ti neces opinjati i dalje.
  Ti ne brini.
  Treba neko da opise sudnji dan.
  Samo,zamisli dan,kada ne bude Srba ,uskoro,uskoro,a ti ziv ,dobro,i Radun i jos vas toliko znalazljivaca,i napises naslov,Nema Srba.
  Sta velis Tomislave???
  Nema veze,napises svoj tekstic pod naslovom „Nema Srba“ i odes kuci.
  Kao da se nista nije desilo,jal da?

 3. Кресовић је свезналица. Зеза га то што га нико не пика ни за суву шљиву. Неће да га зову на РТС да им покаже како све зна, а неће ни да дијалогују са њим…а он расположан за причу :)))

 4. Sta je ovde predmet komentara,autor ili tekst ili i jedno i drugo?.Ako dajete ocenu o autoru morate da budete sa vise moralnog stava i spoznaje o autoru.Ako je rec o temi sa vise hrabrosti i cinjenica. .Ako je i jedno i drugo sa vise duha i argumenata Ovde kritikujete autora ,bez stava.Covek je izneo svoj stav.Sad mu se suprostavite argumentima.Sve ostalo je pucanje iz „prazne puske,“ i ispod je nivoa rasprave.

  • Ovde je komentar, sa moje strane, autor. Sve njegove tekstove, od kad je poceo, na V-danu prelistam, gledao sam ga na ostovanjima po NSadskoj i sl…mislim ok…ustvari po cemu je Kresovic merodavan da daje „analiticke sudove“ o aktuelnoj situaciji? Covek je, da kazemo, pretenciozan….sad na sta pretenduje? Pa da bude merodavan, a ustvari niko ga i ne pita, on se sam namece.

   Jer mnogo je 3 „kolumne“ koje u sebi sadrze ili glane svetske ili regionalne probleme, za nedelju dana…i od Kresovica je mnogo. On bi trebao da pise za sta znam koga…ni jedna novina na planeti nema taj „tempo“ gopoliticke „analitike“…to postaje dnevna novina.

 5. … autora za opstanak Eu do 2025! Iste se sadrzaj za pisanije. PA MISLJENJE JEST MISLJENJE AKO “ HVATA“ BIT: obrne se za stoosamdeset i misli se
  SRCE! Ona zabrinutost se r a s c l a n i
  i misljenje pita( postave se odredjeni
  i n d i k a t o r i): OPSTAJE LI SRPSKI NAROD SA SVOJOM DRZAVOM DO 2025!? A ne tamo neka baba do koje ni
  (azijski) han ne drzi.
  I: kakva „medjunarodna“ , Crni Tomislave! Ali ako Ti smisao ove klackalice “ medjunarodna“ nije s j e o,
  onda, Tomice, misao i ovdje mora da
  „prati“ bit: neovisno o dusi ( srpskog) Naroda, Kosovo je, po Ustavu, teritorija Srbije; strogo pojmovno i cisto pravno, ako se hoce „medjunarodna“ konferencija, onda je ona: Medjunarodna konferencija O! Srbiji, nikako, Tomislave, o Kosovu ( mada se Narodu, bez problema, moze prodati i ova- da je o Kosovu!- magla; tako ce se u napraviti). Na Konferenciji su v o lj o m GRADJANA ( ne srpskog Naroda, Tomice- tako Ustav skrojise nesrbi!) Srbije predstavnici istih gradjana; izrice se: voljom gradjana ( ne srpskog Naroda, Tomice, jer tako nam ga m u d r a c i ustavno skrojise) Kosovo NIJE ( ovo „nije“ uvijek se istice, jer ono izrice b i t) terutorija Srbije. Izricajni sadrzaj svojerucnim potpisima overavaju oni narodni predstavnici.
  Stanje postscriptum: dio gradjana Srbije i- SADA PREKO SRBIJE!- koji sebe zove Srbima, ovu odluku ce smjestiti negdje ukraj Duse, cviliti, tuziti dok ga i jecaj ne napusti, a ostali gradjani Srbije i, naravno, brozove juge zaigrace Kozaracko Kolo ( ob „k“ velika).
  Eto- to Ti je smisao i sustina Tvoje MK, moj Tomislave!

 6. Vratiti Kosovu u UN, Srbija sad ima kapacitet za to, i Vucic ima manevarski prostor da se to vrati. Vrsiti pritisak na Albance NEPREKIDNO putem propagande, istinite, i nikakvog konacnog resenja dole nema dok srpska vojska ne dodje…na to moramo cekai…moze srpska vojska i bez rata doci dole….vrlo lako, kad se steknu uslovi….GEOpoliticki…pogibose od ove floskule.

  Sto bi Srbija delila svoju zemlju? Sto da konferendise o svome? Konferencija da, priznanje ne.

 7. Jasno ste se definisali protiv autora,a ne onoga sto pise ,i to pokazuje da ste pristrasni i licnim ida nemate snage,hrabrosti i znanja da polemistete.VI koji nesto komentarisete smai napiste za Vidovdan jer traye saradnike poput Vas.Budute hrabri pa sa punim imenom pisiste,a ne da pisate uz vtar uz pseudonime kao udvojene licnosti,Napred komentatori sa Vasim tekstoivma ,pa da ih analiziramo i seciramo kao leseve

  • Pa….ima vas u Srbiji mnogo koji ste ju menjali, zato nam je ovako. Svaka ush ustala da menja svet….bolje malo da menjamo sebe. Kresovicevi tekstovi su SHUPLJI, pretenciozni, poteze velika pitanja i ocigledna, nudi resenja….to je kao kada bi ja rkao: slushajte vi MMFovci, nemjte se zajebavati vishe, nemojte da dodjem tamo i izvrsim inspekciju u Federalnim rezervama.

   Kresovic hoce da se „pozicionira“ na javnoj sceni, j amu zelim srecu, nemam NISTA protiv toga, ali uzalud mu je trud! Kad je na nekom lokalnom TVeu, ne trpi kontraargumente, prica kao student koji je lose naucio gradivo pa „uvlaci“ rijeci da nesto kaze a nista ne kaze.

   Kresovicevi tekstovi su „psi laju karavane prolaze“….nemam nista protiv covjeka, ali „puca visoko“ a iz pracke. DRUGA je stvar govoriti neke velike stvari koje nece promeniti stanje ali ce OBAVESTITI narod, ali on pise o onome sto svi znaju, vide cak ZIVE time…kao kad bi ja pisao da bi bilo dobro da ljetne temperature u Srbiji nisu po 40 stepeni, sa cestim gradnim olujama, i da bi bilo dobro bla, bla….sta je NOVO Kresovic rekao? Nesto sto mi ne znamo? Nista! Oce Kresovica neko slusati ako nije rekao novo a apeluje? Nece. NIKO nece! Onda cemu je poenta tekstova? Da nam kaze da Srbi na Kosovu zive lose? Da idemo u EU 15 godina?

   Covjek je nevjerovatan, klasicna SHPLJA prica, totalno suplja, nsto on analizira nit sta novo kazuje, pise o stvarima koje vrapci znaju, neka nagadjanja sta i kako kad bi….to je cak pomalo bolesno.

   • I da…ja bi razumeo i to da se covjek osvrne na neki aktuelan dogadjaj, nesto veliko, izuzetno, ali Kresovicevim tekstovima Srbija je bila jedno 100 puta pd epitetima sa navodnim znacima tima „igra na srecu“ i kojesta…mislim sit je narod toga. Ti tekstovi vredjaju inteligenciju, hoce da kazu: eeeee, patriote, posto veze nemate a ok ste ljudi, sad cu ja vama objasniti sta je i kako je.

    Mene Kresovicevi tekstovi vredjaju u glavu. Ista je to „familija“ V-dovdanska, ali Injac je „pop“, al kad nesto napise napise pa ima neke logike, smisla, nema pretencioznosti da pametuje nego da kontatuje prostim jezikom, cisto i jasno….a ovaj kad ga zakukulji, pa tamo-vamo, svaki dan ista tema a druga tema.

    Sto bi reko narod, brate „ISOECI PA RECI“.

    • Radun, Andjelkovic, Injac, Panaotovic, Kresovic, Balaban i onaj sa Geopolitike (covek ima dobre goste i dobra pitanja) treba da osnuju partiju!

     A ne bi ostali zajedno ni 3 meseca. Ovako….mislim volEm ja vas, neka vas, ali nekad neki preteruju….

 8. Pisite vi kriticari umesto Kresovica .Nemate petlje.Covek govori ono sto vidi i to Vam smeta.Mnogo je ovde sledbenika i vlasti i trule opozicuije,ali nema mnogo casti.Sve ste rekli napadom na Kresovica ko ste i sta zastupate..Sto vise npadate pisce tesktova na Vidovdanu pokazuje se da ste kontrasi i botisti.To ste dobili zadatak od vasih sefova ili sujete.

   • (ovako samo nama cini uslug, da ga kritikujemo i da zaradjujemo pare, jer ako ovako nastavi promenice svest Srbima…nasi shefovi to ne vole…bilo kako bilo nama dobro)

    Srbija nije osvojila evropsko zlato zahvaljujuci Jelisaveti Orasanin, beogradskoj pleyboy glumici koja ce da zagorca zivot Teu…

 9. Ponavljam – ozbiljno, smrtno ozbiljno: Kresovic, Radun, Andjelkovic, Injac, Panaotovic, Balaban i onaj sa Geopolitike Miki, treba da osnuju STRANKU! I to HITNO.

  Ako mogu ekonomski da prezive u toj „traznziciji“ sa toga sto sada rade, mada sumnjam da i tu imaju neku kintu veliku, treba da se angazuju politicki HITNO! Imaju dobre sanse da izrastu u zdravu politicku snagu, modernih srpskih tradicionalista. Uspjeh im je zagaranotavn jer, vjerujuem da se pricescuju Krrvlju i Tijelom Gospoda, da koliko-toliko zive crkveno i to ce ih spasiti. Imaju sanse da za 2-3 godine postanu druga po velicini stranka u Srbiji!

 10. Javite Jokicu i ostalim Srbima,koji pojedu dva hamburgera u USA i zaborave Srbiju,da Gasol,koji isto igra u NBA,i ostali spanci,a od skora se IZJASNJAVA ZA REFERENDUM O NEZAVISNOSTI KATALONIJE,igra za Spaniju.
  GASOL,INDEPENDENTISTA,IGRA ZA SPANIJU?!
  Jokica,Srbina boli guzica za Srbijom…
  I Gasol bude u prvoj petorci prvenstva.
  A Tomislav,pa nije problem Tomislav,i nije on mali, da ga neko brani…
  Problem je sto 27 godina tonemo,a vi koji profesionalno treba da kazete sta se desava,to izbegavate.
  Udrite po komentatorima,ukinite komentare.
  SRBIJA TONE SVAKI DAN.
  Ko to ne vidi ili je idiot prve kategorije ili je javni mali mis koji hrani porodicu tako sto nam farba naocare,sto nam deformise objektiv.
  Ajde ti „posmatrac“ reci,kavlkve veze ima njujorski ambijent i oni soliteri,iza ledja novinara jutarnjeg programa Pinka,ispred koga nam Rasim Ljajic prica bajke,a on je ministar cena i ne da da dizel bude 0,975 evra za litar,kao u Spaniji,recimo…
  U prodavnici Spar na aerodromu u Budimpesti,jedan evro kosts casa kefira,pola litre kisele vode i pola litre piva u konzervi.Kefir je 55 forinti,a evro racunaju 300 forinti,dakle manje od 20 dinara.Primaju i metelne evre,jedino vracaju forinte.
  Sve konforno,sve moze.
  Cim udjes u Srbiju,kao u zatvor da si usao,ides u Dinkiceve menjacnice,kojih usput nema (ne moze u marketu da se zameni,noc,problemi),placas Rasimove lihvarske cene.
  ODMAH PROBLEMI.
  I da li vam treba moje ima da bi ovo bili argumenti,da nam je drzava africke kategorije?
  Ili mi verujete na rec?
  A ako ne lazem,a ne lazem,ZASTO SUTRA NE UKLJUCITE SVE ALARME?
  Lepo vam,jel?

  • Ma Kresovic suplji….

   Jelka je zeznula Teoa….divan momak kako mu sHeba ziznj…Rusi mu davali 12 miliona EVRA a Ameri mu dali 12 milona dolara….u cemu je kvaka? Jelka iskomleksirana radodajka kao i svi FDUovci, vecina, za nju je Moskva „seljacka“, zato je Teo napustio CSK radi nje. Bio je car u Moskvi. Dali bu mu sta hoce, u USA ce biti sonjo, u masineriji ima da radi ko konj. Nadao se da ce komleksasica da ide sa njim – COOORAK!

   I mucenik sad mora da gladijatorise u USA a „supruga“ u Beogradu nece da ide :))

   Iz Mosve za BG dodje svaki vikend ili svake nedelje kad ne igra, 2 i po sata avionom cetiri puta dnevno, a iz Amerike 20 sati da flaya….

   E to je Srbima uzelo zlato, da ne pricamo druge fukare….svaka Cast Djordjevicu i momcima.

   Kresovicu poceraj te svoje Injca i Andjelkovica partiju osnivajte. Dragomir sa Rusima da vam para donese, Injac sa crkovom po savete, Panaotovic sa intelektualcima i kulturnim radnicima, radun da mudruje, niposto da ne prica…..

   • Neobrijani i neuredni Teodosic.
    Drzava u rasulu,igraci rade sta hoce,7-8 ih nije doslo,neki su povredjeni.
    A onda ta drzava posalje premijerku,koja je pre podne na peder balu a uvece u Turskoj,hoce titulu…
    SASA DJORDJEVIC JOJ RUKU NIJE PRUZIO,PRODJE PORED HRVATSKE LEZBEJKE BRNABIC KAO PORED TURSKOG GROBLJA.
    Bravo Sale Naciinale,zasto kaljati i ruku i obraz .
    E to je ova drzava,bez drzave.
    RASULO I BEDA SRPSKE CIVILIZACIJE .

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here