Томислав Кресовић: Kо су (не) пријатељи интереса Србије?

Поделите:

Државни и национални интереси Србије на “посматрању”

Једно од кључних питања је шта су национални и државни интереси Србије, ко су савезници, а ко противници тих интереса и на кога Србија може да рачуна на спољнополитичком плану. Ако би сагледали националну и државну “агенду” Србије онда би општи интереси Србије били очување државних интереса на Kосову и Метохији и непризнавање косовске државности. Пакет националних интерса је очување Републике Српске, одржавање стратешких односа са ЕУ и Руском федерацијом, војна неутралност и пут Србије ка ЕУ и стабилност на Балкану. Србија има конструктивне односе у лидерској структури ЕУ пре свега у Немачкој и Француској, али и у већини држава Балкана сем Хрватске и Албаније.

Kолико је Србија “независна” држава?

Председник Србије Александар Вучић напомиње да је поносан што Србија може јасно да говори која је њена јасна политика, као што може у Бриселу и Вашингтону јасно да каже да неће уводити санкције Москви да и да ће Србија водити своју политику, на начин да прати сопствене интересе, а не било које друге стране силе, ни САД, ни Русије, ни ЕУ, нити било кога другог..Србија и њена државна политика води “дисперзну” спољну политику која прати утицај Немачке,Руске федерације и САД на Баклану и њихових интереса који се преламају на Србију. Немачка је од традиционалног непријатеља у 20 веку постала рационални партнер, јер Немачка има своје интересе економске доминације на Балкану и условљавања везних за “нормализацију” односа са Kосовом. САД су некада биле пријатељ Србије у првом и другом светском рату, и након сукоба брозове политике са Стаљином све до деведсетих година прошлог века. САД су покренуле преко НАТО агресију на Србију и тако себе дефинисале као непријатеља Србије, одузимајући или отимајући Kосово од Србије уз њихово лидерство у признавању Kосова као америчког и НАТО протектората.

Србија између силе и интереса!?

Србија покушава да игра улогу “доброг момка” према САД од 2001 године. Председник Србије Александар Вучић каже “Американци су наши пријатељи, сви су они наши пријатељи, али земљу водимо у складу са својим интересима“. САД саме дефинишу ко су им пријатељи,партнери и савезници, а ко протекторални “послушници” Србија је за САД у статусу балканских “послушника”. Руска федерација би у Србији могла да добије назив рационалног савезника са “симпатијама” који прате геополитичке интересе Русије на Балкану. Руска федерација се показала као прагматски “пријатељ” према Србији штитећи је у СБУН, али ширећи своје енергетске, војне и економске интересе.Запад пре свега САД и ЕУ желе да се Србија што више дистанцира од Руске федерације. Председник Србије каже око не увођења санкција према Русији “. Ништа нам Русија није учинила нажао. Зашто би уводили земљи санкције која нам ништа није учинила, а нисмо увели онима који јесу”. Овај одговор је рационалан, али је јасно да ће САД и ЕУ вршити јак притисак на одвајању Србије од Руске федерације. Пут Србије ка ЕУ је у склопу државног, али не по сваку цену и националног интереса. Председника Вучића који каже “Много тога ћемо морати да убрзамо идуће године” ЕУ од Србије тражи промену Устава, политике према Kосову смањење енергетске зависности од Русије и фазно прелажење од војне неутралности у атлантистичку политику.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

1 COMMENT

 1. Nedicu su smetali CRVENI a nemackog okupatora je nazivao prijateljima.
  Givorio je SRBIJI TREBA MIR i okupaciju je nazivao PERIODOM MIRA?!
  Ovima danas smetaju (kao) ZUTI,a NATO je,po njima, „garant mira“ (na Kosovu…).
  Danas isto kazu SRBIJI TREBA MIR.
  Dakle,jasna je nemacka propagandna matrica.
  Srecna Nova OKUPACIONA!
  Ziveo NATO,pred nama i medju nama,a sve vise, I U NAMA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here